Back to top

A hatékonyságot szolgálja az AKI integrációja

Nem az AKI önállóságának csorbítását, hanem hatékonyabb együttműködést, az egyes kutatói szervezetek összehangoltabb közös munkáját eredményezi majd az, hogy az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) csatlakozik a NAIK-hoz – mondta el Nagy István a témáról tartott sajtótájékoztatón.

MMG - A hatékonyságot szolgálja az AKI integrációja

 

A mezőgazdaság olyan kihívásokkal néz szembe, amelyek megoldásához szükséges megalapozott döntések meghozatalában elengedhetetlen a megfelelő információk gyűjtése és rendszerezése, a kellő agrártudás

– fejtette ki Nagy István kedden az Agrárgazdasági Kutató Intézetben (AKI). Az agrárminiszter a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ és az Agrárgazdasági Kutatóintézet integrációjáról szóló sajtótájékoztatón beszélt erről. A tárcavezető hozzátette: az AKI működése során keletkező információk, és ezek feldolgozott formája, az intézet által biztosított szakmai tudás a mezőgazdaság modernizációját, nemzetközi versenyképességét szolgálja. „A mezőgazdaságban nem lehet csak ösztönösen, a tradíciókra alapozva cselekedni, manapság sokkal több kihívás, sokkal gyorsabban változó feltételek jellemzik az agráriumot. Ezek megválaszolására kell a tudás, amelyet az AKI biztosít.”

Nagy István a Magyar Mezőgazdaságnak kijelentette: az integráció a szervezeti hatékonyságot szolgálja, hiszen a NAIK keretein belül több más kutatóintézettel közösen dolgozva tevékenykedhetnek majd. Így szervezettebb, átláthatóbb és költséghatékonyabb lehet az intézet munkája.

Nem az önállóság csorbításáról van szó, hanem a hatékonyabb együttműködésről

– jelentette ki.

Az eseményen felszólalt Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója is. Az integráció révén az egyes kutatóintézetek munkája összehangoltabbá válik, és az Agrárgazdasági Kutató Intézet csatlakozásával a „kutatási és innovációs termékpálya teljessé vált” – fogalmazott a főigazgató.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Poloska ellen még mindig a hagyományos módszer a legjobb?

Egész Olaszországban gondot okoz az ázsiai márványospoloska megjelenése a kertészeti kultúrákban. A telelőre vonuló rovarok ellen hagyományos védekezési módszert is javasolnak. Szerte a világon próbálkoznak ennek az ellenálló és szapora kártevőnek a leküzdésével, a természetes ellenségek bevetésétől kezdve a különböző rovarölő szerekig mindent bevetnek, hogy megvédjék a termést.

Az agrárminiszter több ország vezetőjével tárgyalt, mely összesen 1,5 milliárdos piacot fedett le

Nagy István hivatalában fogadta a Török Köztársaság mezőgazdasági és erdészeti miniszterét, India vízügyi miniszterét, valamint az Iráni Iszlám Köztársaság nagykövetét. A keleti országok vezetőivel folytatott kétoldalú tárgyalások során érintették a kereskedelmi lehetőségek bővítését és az öntözés potenciális együttműködési területeit, valamint azok fejlesztésének lehetséges irányait.

Felrobban a bio növényvédő szerek piaca – évi 21,3 százalékos növekedést jósolnak

A támogató szabályozás, az ökológiai élelmiszerek iránti fokozott fogyasztói igény és a következő generációs DNS-szekvenálás új növekedési lehetőségeket biztosít - 21,3 éves növekedési ráta várható.

Kitiltották a nőt az országból a bőröndjében találtak miatt

Az ázsiai térségben rohamos ütemben terjedő afrikai sertéspestis Ausztráliában is érezteti hatását: a szigorú biztonsági óvintézkedések okán megtagadták a belépést az országba egy nőtől, aki bőröndjében nyers sertéshússal érkezett a sidney-i repülőtérre.

Világszerte súlyosbodik az édesvízi tavakat érintő nyári algavirágzás

Az elmúlt három évtizedben világszerte súlyosbodott az édesvízi nagy tavakat érintő nyári algavirágzás - állapították meg a washingtoni Carnegie Tudományos Intézet és az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) munkatársai a témában készített eddigi leghosszabb távú, globális tanulmány keretében.

343 milliárd forint támogatást fizettek ki 2019 első félévében

A NAIK AKI közzétette az agár- és vidékfejlesztési támogatások 2019. első félévi összegzését. Az első félévben az agrárium és a vidék fejlesztését célzó támogatási összeg 84 -16 százalékban oszlott meg az uniós és a nemzeti forrás között.

Veszélyben a vadgerlék

Németországban a kihalás veszélye fenyegeti az arrafelé ritkának számító vadgerléket, ezért a Német Természetvédelmi Szövetség 2020-ra az év madarának választotta - számolt be a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Eszközhasználó disznók

A kutatók egy kritikusan veszélyeztetett disznófajtát, a Cebu szigeti disznót figyelték meg egy párizsi állatkertben, amikor észrevették, hogy a kondából több állat is fadarabok segítségével próbálta túrni a földet, hogy fészket építsen magának.

Elpusztult az első klónozott tehén

Szép kort élt meg a világ első klónozott tehene, Kaga, aki 21 évesen pusztult el Japán Ishikawa prefektúrájának állattenyésztési központjában – adta hírül a Kyodo News japán hírügynökség.

Graffitik a Lila-hegyi-kilátóban

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. 2018. április végén avatta fel és adta át a nagyközönségnek a Nyúl és Győrújbarát községek határában álló Lilahegyi-kilátót. Akkor még csak a tervek, álmok között szerepelt, hogy az építmény még szebb külsőt kaphasson, és a kilátók között egyedül álló módon, éjszaka is látogatható legyen.