Back to top

Fekete fokhagyma is kell az unamihoz

Fekete fokhagymával készült salátát is kóstolhattak a Piac Éjszakája vendégei a budapesti Nagybani Piacon. A különleges élelmiszer speciális fermentációs eljárással készül, és a kutatások szerint egészségesebb, mint a friss fokhagyma.

Öt növény elengedő ahhoz, hogy megtapasztaljuk az umamit, vagyis az ázsiai konyha szerint számon tartott tökéletes ötödik ízt. Ehhez az avokádót, retekcsírát, friss paradicsomot, fekete fokhagymát és pálmaszívet egyenlő arányban apró darabokra vágva, összekeverve érdemes fogyasztani. A receptet a Nagybani Piac egyik specialistája, Somogyi Péter fejlesztette ki, aki a különleges, kulináris zöldségek és gyümölcsök szakértője. A szükséges hozzávalók a Nagybani Piacon is beszerezhetők.

Somogyi Péter ötlete a különleges saláta
Fotó: positive.hu

A Piac Éjszakáján debütáló fekete fokhagymával készült saláta sós, édes, keserű és savanyú összetételének köszönhetően egészen új ízélményben lehet részünk. 

A Kínából érkező különlegességet 80°C fokon fermentálják, így a hagyományos fokhagyma íze helyett sokakat az aszalt szilvára, vagy épp a szójára emlékeztet.

A felhasználásával készült különleges saláta pedig igazi kulináris élmény, amit otthon is egyszerűen összeállíthatunk.

ezzel a salátával megtapasztalhatjuk az unamit
Fotó: positive.hu

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Laborhús után itt a labortej

A tejből származó fehérjékből készült termékek éves kereskedelme több millió dollárra rúg. Mi lenne, ha ezeket a termékeket tehenek nélkül is elő lehetne állítani?

Emelkedtek a bérek az agráriumban

Az első negyedévben 15 százalékkal emelkedtek a nettó átlagkeresetek a mezőgazdaságban, miközben a foglalkoztatottak száma csaknem 6 százalékkal csökkent éves összevetésben – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első negyedéves nemzetgazdasági összesítéséből.

Bock: élelmiszeriparba is fektet a borász

Élelmiszeripari jellegű beruházásokat hajt végre a villányi Bock Borászat Kft. amely 1,6 milliárd forintot költ erre 2020 végéig. Egyebek között prémium minőségű borok, szőlőlé, valamint hidegen szárított gyümölcstermékek piacra hozatala a cél. 

Egyre kelendőbbek a "fenntartható" termékek Németországban

Évről-évre népszerűbbek Németországban az egészséges és fenntartható gazdálkodásból származó élelmiszerek, az elmúlt öt évben 18-ról 31 százalékra nőtt a fogyasztók körében azok aránya, akik nagy jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy egészséges és fenntartható életet folytassanak - jelentette a ZDF német közszolgálati televízió kedden.

Kismértékben csökken a világ ipariparadicsom-termelése

A Világ Ipari Paradicsom Tanácsa (WPTC) a globális termés-előrejelzését 300 000 tonnával csökkentette, mégpedig a kiültetés ideje alatt az évszakra nem jellemző – néhány jelentős termesztő országot érintő – hőmérséklet-csökkenés miatt.

Ellepték a Balaton partját a hatóság emberei

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ezen a héten ismét átfogó ellenőrzést kezdett a tó környéki településeken.

Agrárkamara: tovább nőhet a sertéshús ára

Tovább nőhet a sertéshús és a belőle készülő készítmények ára az elkövetkező hónapokban, mivel a sertések felvásárlási ára szárnyal az afrikai sertéspestis miatt - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI-vel.

Az Egyesült Királyságban is felbukkant az ASP

Az erősen fertőző, és a disznókra nézve halálos afrikai sertéspestis vírussal fertőzött húst foglaltak le Észak-Írországban. Ez az első eset, hogy a betegség az Egyesült Királyság területén is felbukkant.

Bio-mezőgazdaság: differenciált fejlődés

A bioföldművelés és a biotermékek iránti kereslet világszerte bővül, de a termelési kedv erősödése földrészenként igen differenciált – mindenek előtt Európára és az Egyesült Államokra koncentrálódik. Az Organikus Mezőgazdasági Mozgalmak Nemzetközi Szövetsége (IFOAM) szerint a világ országaiban bioélelmiszerekből elért forgalom 2017-ben 90 milliárd euró volt

D-vitaminban gazdagok a szoláriumozó tyúkok tojásai

A Martin Luther University Halle-Wittenberg (MLU) táplálkozási szakértőkből és agrárkutatókból álló egyik csoportja új módszert fedezett fel a tojások D-vitamintartalmának növelésére: a tyúkokat UV-fénnyel kell kezelni.