0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Megkapták a bizonyítványt a sajtbírálók

Ünnepélyes keretek között adták át az első hazai sajtbírálati képzés végzőseinek a bizonyítványt szerdán Budapesten. A cél az objektív bírálat megteremtése, és a kisüzemi sajtkészítés népszerűsítése volt.

A Magyar Sajtkészítők Egyesülete (MSE) – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TTT) támogatásával – először szervezett sajtbíráló képzést idén. A magyar és francia oktatók bevonásával rendezett tanfolyamon 25 szakember vett részt, és mindannyian sikeres vizsgát tettek. Az új sajtbírálók ünnepélyes köszöntésén  Győrffy Balázs a NAK elnöke elmondta: a rendezvény direkt célja annak az üzenetnek az átadása, hogy

a magyar kisüzemi sajtkészítés mára kiváló sajtokat tud készíteni

 az apropó pedig a sajtbírálati tanfolyam befejezése. Az elnök hozzátette: nem titkolt cél az is, hogy a fogyasztói érdeklődésre is hassanak, elmozdítsák a sajtról való gondolkodást a trappista kizárólagosságától.

Az eseményen felszólalt a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TTT) elnöke is. Istvánfalvi Miklós kijelentette: a Terméktanács „eminens érdeke” volt a sajtbírálati tanfolyam támogatása, hiszen a jó minőségű magyar sajtok promotálásában ez sokat segíthet.

A tanfolyamot szervező Magyar Sajtkészítők Egyesülete (MSE) nevében a szervezet alelnöke, Hegedűs Imre elmondta: a képzést az az igény hívta életre, hogy a hazai kisüzemi, kézműves sajtkészítők pártatlan, objektív bírálatra tartanak igényt. Aki azonban hetente három trappistát bírál, az őj sajtokat is ahhoz fogja igazítani, szükség volt tehát egy új sajtbíráló generáció elindítására is – fogalmazott az alelnök.

A képzés során éppen a függetlenség, és a pártatlanság miatt nem indulhattak olyanok, akik maguk is készítenek sajtot, az érzékszervek érzékenysége miatt pedig az ötven éves felső korhatárt is megszabták feltételként.

Fontos volt még, hogy a résztvevők fele nő legyen, hiszen a bevásárlást még ma is döntően nők végzik, ezért rájuk jobban hatással lehetnek a női bírálók – vélekedett Hegedűs Imre. További feltétel volt még az, hogy agrár- élelmiszer- vagy turisztikai előképzettsége legyen a tanfolyamon résztvevőknek.

A rendezvényen a tanfolyamot elvégzett sajtbírálóknak ünnepélyes keretek között adták át a bizonyítványokat, majd sajtbírálati bemutatóra és sajtkóstolásra is sor került.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu