Back to top

Öntözés-korszerűsítés: nő az érdeklődés

Mostanra 60 kérelem érkezett az öntözőrendszerek korszerűsítésére fordítható állami támogatással kapcsolatban a szlovák Agrárkifizető Ügynökséghez (PPA), pedig egy hónappal korábban még csak 12 kérvény volt az ügynökség listáján.

Daniel Hrežík, a földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztérium sajtóosztályának munkatársa elmondta, hogy eddig 60 kérelmet nyújtottak be a gazdák az öntözőberendezések modernizációjához felvehető ál­lami támogatásra. „A tervezetre 22 millió eurót különítettünk el, az egyes támogatások maximális értéke 1 millió euró. A 22 milliós tétel 40 százaléka jut a pozsonyi kerületre, a fennmaradó 60 százalék a többi kerület között oszlik meg. A kérelmek száma alapján az igényeket ki tudjuk elégíteni” – hangsúlyozta Daniel Hrežík.

Az Agrárkifizető Ügynökség április közepén zárta le a felhívást. A benyújtott kérelmeket a kiírás értelmében 140 napon belül kell kiértékelni.

„Örülünk, hogy 60 olyan gazda kérvényezett támogatást, akik igencsak hatékonyan hasznosítják az öntözőrendszereket. Reméljük, hogy megbirkóznak a feladattal a pályázatok elbírálói, de ez persze a benyújtott projektek minőségétől függ” – figyelmeztetett Emil Macho, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) elnöke.

Amikor tavaly megjelent az öntözéses gazdálkodás támogatására kiírt felhívás, a gazdák azonnal jelezték, hogy túl szűkre szabták benne a lehetőségeket, mindenképpen bővíteni kellene az egyéb, kevésbé jelentős projektekre szabott anyagi eszközökkel.

„Mi, mezőgazdasági termelők talán eltúloztuk követeléseinket, de hát valamennyien jól tudjuk, milyen állapotban vannak az öntözőrendszereink, ezért is voltunk igényesebbek. Nyíltan kijelentem, hogy a tervezett 22 millió eurós összegnek elegendőnek kellene lenni, viszont megállapodásunk van a mezőgazdasági minisztériummal, hogyha mégis kevés lenne, növelik az erre fordítható keretet” – erősítette meg a kamara elnöke. Ahhoz, hogy az agrártárca pénzt csoportosíthasson át ilyen célra, az Európai Bizottság beleegyezésére van szükség.

A szlovákiai gazdák már régóta várták ezt a pályázati lehetőséget. 2016-ban ugyan volt egy hasonló jellegű, de azt érvénytelenítették. A mostani felhívásra pedig sok-sok hónapon át vártak az agrártermelők.

„Az öntözővíz Szlovákiában nem drága, 10 ezer köbméter kerül egy euróba. Az öntözőrendszerekkel nem gazdasági, hanem műszaki problémák vannak” – véli Ľuboš Jurík, a Nyitrai Mezőgazdasági Egyetem Kertészeti Karáról. Múlt év utolsó napján 318 474,27 hektár területen volt kiépítve öntőzörendszer az országban, de elenyésző a rendszeresen kihasznált vagy hasznosítható berendezések aránya.

Az Agrárkifizető Ügynökség a múlt év végéig 730 millió eurót folyósított közvetlen kifizetés formájában a kérelmezőknek, és az eddigi legnagyobb számban ellenőrzött, illetve dolgozott fel támogatási kérelmeket. Szlovákiában a mezőgazdasági földterületek kiterjedése eléri a 2,5 millió hektárt, tájékoztatott a PPA.

„Közvetlen kifizetések formájában együttesen 578 millió eurót fizettünk ki, ami éves összevetésben 8 százalékos növekedést jelent. Örülünk, hogy a gazdák által tanúsított érdeklődés az öntözőrendszerek korszerűsítése iránt ennyire megugrott” – fogalmazott Juraj Kožuch, a PPA vezérigazgatója. Emellett rámutatott, hogy az Európai Bizottság is pozitívan értékeli az ügynökség munkáját.

Az ügynökség tavalyi tevékenységét elemezve Michal Ošust, az ellenőrzési osztály vezetője kiemelte, hogy összességében csaknem 220 ezer hektár mezőgazdasági földterületet ellenőriztek, ami 52 százalékpontos növekedést jelent az előző évihez képest.

Az Agrárminisztérium kapcsolatrendszerében lévő külhoni ma­­gyar gazdák programjairól a www.hatartalangazda.kormany.hu honlap tájékoztat.

 

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2019/25 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Bor és turizmus: sikerre ítélve

„Bor és turizmus – a nyerő páros” címmel rendezett konferenciát Magyarország beregszászi konzulátusa, azzal a céllal, hogy a jó gyakorlat és pozitív példák bemutatásával ötleteket adjon az érintett szakmák itteni képviselőinek.

Az Agrárminisztérium tevékeny részt vállal az élelmiszerpazarlás leküzdésében

Október 16-a az ENSZ Élelmezési Világnapja, melynek idei mottója: „Tetteink alakítják a jövőt – egészséges táplálkozás az éhezésmentes világért.” Ennek alkalmából az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), az Agrárminisztérium és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület közös eseményt tartott Budapesten.

Közadakozásból épült újjá a Kékbegy-tanösvény pallósora Farmoson

Az országban egyedülálló, közösségi összefogással épült újjá a Farmosi Madárvárta területén található Kékbegy-tanösvényhez tartozó 200 méter hosszú pallóhíd, amely februárban egy nádas tűz során vált a lángok martalékává – mondta el Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára Farmoson a Nagy-nádasba vezető pallósor és a tanösvény táblák avatásán.

Háromezer forinttal nőtt a hektáronkénti területalapú támogatás

Október 16-tól fizethető többféle agrártámogatás előlege, például az egységes területalapú támogatás előlege 33 485 forint, amely közel ezer forinttal több a tavalyinál. A teljes összeg viszont 3 ezer forinttal emelkedett.

Az agrárminiszter több ország vezetőjével tárgyalt, mely összesen 1,5 milliárdos piacot fedett le

Nagy István hivatalában fogadta a Török Köztársaság mezőgazdasági és erdészeti miniszterét, India vízügyi miniszterét, valamint az Iráni Iszlám Köztársaság nagykövetét. A keleti országok vezetőivel folytatott kétoldalú tárgyalások során érintették a kereskedelmi lehetőségek bővítését és az öntözés potenciális együttműködési területeit, valamint azok fejlesztésének lehetséges irányait.

Kártevőroham már nem lesz - Növényvédelmi előrejelzés

Akár már az őszi lemosó permetezésen is gondolkozhatunk, ahol lehullott a lomb körülbelül fele. A „klasszikus” kártevőkből már nem kell rohamra számítani – legföljebb a meztelen csigákat érdemes gyéríteni –, azonban meglehetősen aktívak még a poloskák és a harlekinkaticák.

A hobbi virágvetőmagokat vizsgált a Nébih

Számos hibát feltárt a Nébih tavaszi hobbi virágvetőmag ellenőrzés-sorozata. Az 50 megvizsgált vetőmagtétel közül 11-gyel volt probléma, többek között 6 tétel csírázóképességével, egynek pedig a tisztaságával voltak gondok. A nem megfelelő csírázóképesség miatt két kis- és középvállalkozással szemben figyelmeztetést, míg két áruházlánc esetében minőségvédelmi bírságot szabott ki a hatóság.

Rágcsálóirtó mérgezi a hazai ragadozómadarakat

A nem megfelelően kihelyezett rágcsálóirtók sok ragadozómadár életét veszélyeztetik hazánkban – derül ki a Magyar Madártani Egyesület közleményéből.

Magyarországgal együtt húsz tagállam agrárminisztere utasította el a KAP forrásainak csökkentését

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2019. október 14-i ülésén Magyarországgal együtt összesen húsz tagállam agrárminisztere támogatta azt a közös nyilatkozatot, amely a Közös Agrárpolitikára (KAP) fordítható források jelenlegi szinten történő megtartását szorgalmazza a következő uniós költségvetési ciklusban.

„Nekem soha nem jelentett üvegplafont, hogy nő vagyok” - A mezőgazdaság női arca

A világ teljes népességének negyede vidéken élő nő, és róluk szól október 15-e, amit 2008 óta a Vidéki Nők Nemzetközi Napjaként tartanak számon az ENSZ-ben. A világszervezet ezzel a nappal arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy ők jelentősen hozzájárulnak a mezőgazdaság és a vidék fejlődéséhez, az élelmiszer-biztonsághoz és a vidéki szegénység felszámolásához.