0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A hőhullám mellett erdőtűz is tombol

Spanyolországban több száz tűzoltó próbálja megfékezni azt a tüzet, mely már négyezer hektárt pusztított el. Az oltást az Európában tomboló hőhullám és az erős szél is nehezíti.

Még szerda délután ütött ki tűz Katalónia északkeleti részén, Torre del Espanolnál, és csütörtökre több, mint 4000 hektár égett le – mondta el a régió belügyminisztere, Miquel Bunch. A katalán rádiónak nyilatkozva elmondta, hogy a tüzet egyelőre nem tudták kontroll alá vonni, és egyre erősödik.

A katalán tartományi kormány tájékoztatása szerint akár 20 ezer hektár is áldozatul eshet a lángoknak, ami jelen esetben extrém rizikót jelent.

A helyzetet súlyosbítja az egész Európát megbénító szokatlan hőség és az erős szelek is. Eddig 30 embert kellett kitelepíteni, és tűzoltásra alkalmas légi járművek is segítik a földi tűzoltók munkáját.

A meteorológusok szerint a hőhullám oka egy afrikai eredetű forró légtömeg, melynek köszönhetően Franciaországban, Spanyolországban és Görögországban is 40 fok fölötti hőmérsékletek várhatók csütörtökön és pénteken.

Forrás: phys.org