0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Jó idő lesz az aratáshoz

Az előttünk álló napokban alapvetően száraz, meleg időre számíthatunk, így ideálisak a körülmények a kalászosok és a repce érésére, a helyenként már meginduló aratásra, de a nyári kapásnövények fejlődésére és a most érő gyümölcsök számára is.

Június 16. és 24. között zivataros, felhőszakadásos időjárás volt jellemző hazánkban. Minden nap voltak az országban kisebb-nagyobb kiterjedésű zivatarrendszerek, melyekből országszerte igen komoly mennyiségű csapadék hullott. A záporos csapadékra jellemzően rendkívül nagy volt a különbség a területi és időbeli eloszlásban, így hatalmas különbségek alakultak ki az országban.

Sokfelé súlyos károkat okozó felhőszakadás és villámárvíz alakult ki, máshol pedig csak egy-két csepp hullott.

Végül azonban a sokáig kimaradó északnyugati országrész és Fejér megye is megázott. A hirtelen lezúdult eső sokfelé nem tudott kellően beszivárogni a talajba, a lejtős területekről nagy mennyiség lefolyt. Azért az országban jellemzően több hullámban és több napon is érkezett a csapadék, így jelentős része mégiscsak jól hasznosult. A 90 napos csapadékösszeg mintegy 40-120 mm-rel magasabb a sokéves átlagnál, azzal együtt is, hogy a 90 napba az aszályos április is beleesik. Keddtől megszűntek a zivatarok, forró levegő érkezett fölénk, 26-án a maximumok már országszerte 35 Celsius fok körül alakultak. A talaj felszíne így sokat szikkadt, de a fölső 100 cm-es réteg nedvességtartalma az ország döntő részén kifejezetten kedvező, többfelé teljesen telített.

Az őszi vetésű kalászos növények és az őszi káposztarepce az érés fenológiai fázisában van.

A napraforgó és a kukorica fejlődése a meleg, nedves időben nagyon gyors, optimálisak az körülmények.

A mostanában érő egyes gyümölcsfajtákra, de a gyomok és a kártevők számára is ideális ez az időjárás. A kalászosokra innentől kezdve egészen a betakarítás végéig meleg, száraz idő lenne az ideális, melyre – legalábbis az előttünk álló 8-10 nap során – minden esély meg is van, kedvezőek tehát a kilátások. Péter-Pál napja általában az aratás kezdetét jelenti, idén a hűvösebb, esős május miatt ez többfelé kicsit csúszik. Helyenként azonban már lassan indulnak a kombájnok az őszi árpában.

Mi várható a továbbiakban?

A következő napokban alapvetően száraz időre számíthatunk. Bár csütörtökön egy súroló hidegfront hatására elszórtan kialakulhatnak akár hevesebb zivatarok, területi átlagban azonban számottevő csapadék a jövő hét közepéig, végig nem valószínű. Erős lesz a párolgás, a talaj vízkészlete 15-25 mm-rel is csökkenhet egy hét alatt.

A hosszú nappalok, a kevés felhő miatt sok lesz a növények számára fontos napsütés.

Péntekre mérséklődik a hőség, de már vasárnaptól ismét 30 fok fölötti maximumok várhatók. A jövő hét közepén enyhülhet átmenetileg a forróság. Egy derült napon egyébként ilyentájt a hőmérséklet 16 óra körül tetőzik. Alapvetően száraz levegő érkezik fölénk, így a páratartalom a nappali órákban alacsonyan alakul, a legmelegebb órákban országszerte 40, egyes napokon 30% alá csökken. Ez a gombás megbetegedések számára nem lesz kedvező. Főleg pénteken várható szeles idő, de a jövő hét elején is gyakran megélénkül a légmozgás a nappali órákban.

Az időjárási adatokat az Országos Meteorológiai Szolgálat biztosítja.

Forrás: met.hu