Back to top

A kecske foga akkor sem kopik, ha földet eszik

A kecskék legelés közben sok homokot és port is megesznek. Ez mégsem vezet a fogaik kopásához annak ellenére, hogy szinte folyamatosan táplálkoznak.

Hogy rájöjjenek miként védik meg fogaikat a kecskék a kopástól, a tudósok 28 állat takarmányába különböző mennyiségű homokot kevertek, és 6 hónapon át etették őket ezzel az eleggyel. 3 hónap után aztán megvizsgálták a kecskéket CT segítségével, majd 6 hónap után levágták őket és úgy tanulmányozták az emésztőrendszerüket.

A CT és a boncolás is megerősítette, hogy a homok nem egyenletesen oszlik el a kecskék emésztőrendszerében. Ahogy a teheneknek és a többi kérődzőnek is, úgy a kecskéknek is négy részből áll a gyomra: a nagyobb méretű táplálék a felsőbb részbe, a bendőbe kerül, ahonnan vissza tudja böfögni és újra megrágni, majd kérődzés után a kisebb darabok már egyenesen az alsóbb részekhez jutnak, ahol az állat megemészti őket.

A homok azonban a finomabb szerkezetű takarmányrészekkel együtt rögtön az alsóbb gyomorrészekbe kerül, ahonnan aztán később az ürülékkel együtt távozik, így a kérődzés során az állat nem böfögi vissza – írják a kutatók a Mammalian Biology című tudományos lapban. Ez azt jelenti, hogy

a bendő úgymond „kimossa” a homokot és a földet az elfogyasztott növényi részek közül, ezzel pedig megakadályozza, hogy a kérődzés során visszajussanak a fogakhoz, és lekoptassák azokat.

Ugyan ebben a kísérletben csak kecskéket vizsgáltak, de a tudósok szerint ugyanez lehet a helyzet a többi kérődzőnél is: a teheneknél, szarvasoknál és zsiráfoknál is.

Forrás: 
www.sciencemag.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egy kis méretű juh nálunk is hódít

Több tenyésztő is tart állatszeretetből vagy a szakmai kihívástól vezérelve olyan fajtákat, amelyek külső megjelenésükben eltérnek az adott fajra jellemző általános sajátosságoktól. Ide sorolhatjuk a juhfajon belül a babydoll southdownt is, amely kis termeténél fogva joggal tarthat számot érdeklődésünkre.

Emelkedtek a bérek az agráriumban

Az első negyedévben 15 százalékkal emelkedtek a nettó átlagkeresetek a mezőgazdaságban, miközben a foglalkoztatottak száma csaknem 6 százalékkal csökkent éves összevetésben – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első negyedéves nemzetgazdasági összesítéséből.

Az ország legszebb birtokait kerestük

Lezárult a Magyarország Legszebb Birtoka 2019 címért versengő gazdaságok bejárása és zsűrizése; a birtoklátogatásokon – ahogy az már megszokott – a Magyar Mezőgazdaság Kft. munkatársai is részt vettek.

Agrárkamara: tovább nőhet a sertéshús ára

Tovább nőhet a sertéshús és a belőle készülő készítmények ára az elkövetkező hónapokban, mivel a sertések felvásárlási ára szárnyal az afrikai sertéspestis miatt - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI-vel.

Az Egyesült Királyságban is felbukkant az ASP

Az erősen fertőző, és a disznókra nézve halálos afrikai sertéspestis vírussal fertőzött húst foglaltak le Észak-Írországban. Ez az első eset, hogy a betegség az Egyesült Királyság területén is felbukkant.

A kocák szeretik az állandóságot

Egy új vizsgálat kiderítette, hogy a különböző elletőrendszerekben tartott és többször fialtatott kocáknál a rendszerek cserélgetése miként hat a malacok mortalitására. A kezdeti eredmények szerint, azok a kocák teljesítettek jobban és azoknál volt alacsonyabb a malacok elhullása, amelyeket ugyanabba az elletőrendszerbe vittek vissza.

D-vitaminban gazdagok a szoláriumozó tyúkok tojásai

A Martin Luther University Halle-Wittenberg (MLU) táplálkozási szakértőkből és agrárkutatókból álló egyik csoportja új módszert fedezett fel a tojások D-vitamintartalmának növelésére: a tyúkokat UV-fénnyel kell kezelni.

Egy „no-deal” Brexit hatása

A National Union of Farmers (NUF) vezetője arra figyelmeztet, hogy egy „no-deal” (megegyezés nélküli) Brexit teljes katasztrófa lenne az Egyesült Királyság mezőgazdaságára nézve, mivel az a bárányok tömeges levágását eredményezné, és rengeteg brit mezőgazdasági munkásnak kellene beszüntetnie tevékenységét.

Az Európai Bizottság is támogatja a hosszú távú élőállat szállításokra vonatkozó magyar intézkedéseket

Vytenis Andriukaitis egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztos a Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2019. július 15-i, brüsszeli ülésén üdvözölte azon tagállamok hatóságainak intézkedéseit, melyek az extrém nyári hőség során szigorítják a hosszú távú, rendszerint Törökországba irányuló élőállat szállítások feltételeit.

Belgium sikere az afrikai sertéspestis elleni küzdelemben

Minden országnak, ahol az afrikai sertéspestis (ASP) vírusa már megjelent, hetente jelentenie kell a járványhelyzet alakulását az Állategészségügyi Világszervezetnek (OIE). Ez akkor sem maradhat el, ha nem történt újabb megbetegedés, elhullás. Belgium az elmúlt héten először hagyhatta üresen az újabb esetek/megbetegedések közlésére szolgáló sort az adatlapon.