0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A kecske foga akkor sem kopik, ha földet eszik

A kecskék legelés közben sok homokot és port is megesznek. Ez mégsem vezet a fogaik kopásához annak ellenére, hogy szinte folyamatosan táplálkoznak.

Hogy rájöjjenek miként védik meg fogaikat a kecskék a kopástól, a tudósok 28 állat takarmányába különböző mennyiségű homokot kevertek, és 6 hónapon át etették őket ezzel az eleggyel. 3 hónap után aztán megvizsgálták a kecskéket CT segítségével, majd 6 hónap után levágták őket és úgy tanulmányozták az emésztőrendszerüket.

A CT és a boncolás is megerősítette, hogy a homok nem egyenletesen oszlik el a kecskék emésztőrendszerében. Ahogy a teheneknek és a többi kérődzőnek is, úgy a kecskéknek is négy részből áll a gyomra: a nagyobb méretű táplálék a felsőbb részbe, a bendőbe kerül, ahonnan vissza tudja böfögni és újra megrágni, majd kérődzés után a kisebb darabok már egyenesen az alsóbb részekhez jutnak, ahol az állat megemészti őket.

A homok azonban a finomabb szerkezetű takarmányrészekkel együtt rögtön az alsóbb gyomorrészekbe kerül, ahonnan aztán később az ürülékkel együtt távozik, így a kérődzés során az állat nem böfögi vissza – írják a kutatók a Mammalian Biology című tudományos lapban. Ez azt jelenti, hogy

a bendő úgymond „kimossa” a homokot és a földet az elfogyasztott növényi részek közül, ezzel pedig megakadályozza, hogy a kérődzés során visszajussanak a fogakhoz, és lekoptassák azokat.

Ugyan ebben a kísérletben csak kecskéket vizsgáltak, de a tudósok szerint ugyanez lehet a helyzet a többi kérődzőnél is: a teheneknél, szarvasoknál és zsiráfoknál is.

Forrás: www.sciencemag.org