Back to top

Növényvédelmi előrejelzés – Bőven van tennivaló

Monília, cseresznyelégy, molytetvek, bagolylepkék, szőlőmoly… Rengeteg a növényvédelmi teendő, az időjárás pedig hol ezért, hol azért, de nem igazán játszik a kertészek kezére.

Az elmúlt időszak hőségnapjai alaposan felgyorsították a növények fejlődését. A nappali hőmérséklet szinte mindenhol 30-35 °C felett járt, éjszaka pedig nem hűlt a levegő 20 °C alá. A korai cseresznye és meggy termése pillanatok alatt megérett, sajnos a gyümölcsöt a korábbi esők miatt megtizedelte a gyümölcsmonília. Már érnek a késői fajták is, de érés közben „robbant be” a cseresznyelégy rajzása, védekezni viszont szüret közben nem lehet. Más növények esetében is van bőségesen növényvédelmi tennivaló.

Várhatóan idén is sok problémát fognak okozni a molytetvek
Fotó: Dr. Aponyi Lajos
Várhatóan idén is sok problémát fognak okozni a molytetvek. Most elsősorban a káposztaféléken szaporodnak tömegesen, de házikertekben minden növényen röpködnek. A rendelkezésre álló készítmények és

a meleg miatti gyors lebomlás miatt alacsony a biológiai hatékonyság.

Az enyhe tél és a gyors szaporodás már több nemzedéket termelt az idén, pedig még csak a szezon közepén járunk. A káposztafélék miatt fontos megemlíteni a tömeges káposztamoly-rajzást. Már hetek óta százas nagyságrendben repül a fénycsapdákba, ezért veszélyben a káposztafélék többsége. A rengeteg bagolylepkefaj közül most kiemelkedő számban a C-betűs, a gamma-, a saláta-, a felkiáltójeles, a vetési és a gyapottok-bagolylepke repül. A zöldségfélék lombozatának lerágásával, a termés veszélyeztetésével, vagy pedig a gyökérnyak elrágásával mindegyik faj okozhat károkat a nyár és az ősz folyamán.

A közterületeken rendszeres gondot okozó vadgesztenyelevél-aknázómoly második nemzedéke elleni védekezést megnehezítette a június eleji csapadéközön, most pedig a hőség.

A rózsaszín virágú vadgesztenye (Aesculus carnea) állítólag ellenáll a fertőzésnek, de én láttam aknázott leveleket ezen a fajon is.

Rendszeressé vált a selyemfényű puszpángmoly rajzása. Bár a heti fogás csak néhány darab csapdánként, elhúzódó rajzása miatt akkor is nehéz a védekezés a kártevő ellen.

A borsót most az akácmoly és a borsómoly veszélyezteti, még a zöldborsó-állományokban is, a termés megrágásával. Mellette megjelenhet az aszkohitás levél- és termésfoltosság, a lisztharmat, valamint a borsórozsda.

Gyümölcsöseinkben folyamatosan repül a nagy farontó, a kis farontó, valamint az almafaszitkár lepkéje. Létszámuk nem magas, de az ágak rendszeres fertőzésével, főként fiatal gyümölcsösökben rendszeresen okozhatnak károkat.

Némi szünet után ismét fognak a feromoncsapdák tarka szőlőmolyt, elvétve nyerges szőlőmolyt is. A szőlő virágzása miatt

sok a méh az ültetvényekben, ezért csak méhkímélő készítményekkel védekezhetünk,

akárcsak az amerikai szőlőkabóca, vagy pedig az amerikai lepkekabóca betelepedett egyedei ellen. Fennáll a szőlőperonoszpóra- és a lisztharmatfertőzés fokozott veszélye az időjárási körülmények számukra kedvező alakulása miatt, de nem szabad elfeledkezni a szürkepenészes rothadásról sem, mert már most is képes megbetegíteni a kialakulóban levő szőlőfürt-kezdeményeket.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.magyarnovenyorvos.hu honlapot.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2019/26 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hortenziák: a romantikus gömbök titkai

Reneszánszukat élik a hortenziák nemcsak Európában, de Amerikában is. Őshonos fajként a Távol-Keleten, valamint Észak- és Dél-Amerikában nemcsak aljnövényzetként, hanem kúszónövényként is megtalálhatóak példányai. Közel száz fajuk ismert és a nemesítők munkájának köszönhetően mára már több ezer fajtából választhatnak kedvelőik.

Ezért nem szabad kidobni a sárgarépa zöldjét!

A sárgarépa zöldje kesernyés ízű, ezért sokan kidobják. Kár érte, mert rendkívül jó hatással van az egészségünkre. Sokkal gazdagabb vitaminokban és ásványi anyagokban, mint maga a répa.

Miért dobjuk ki azt az élelmiszert, amit emberi fogyasztásra termelünk?

Évente 1.3 milliárd tonna élelmiszer kerül a szemétbe a világon. Az elpazarolt élelmiszerek nemcsak több hulladékot jelentenek, hanem elpazarolt energiát és szükségtelen üvegházhatású gázkibocsátást is. Számos módszer van arra, amellyel a háztartások kis odafigyeléssel csökkenthetik a kidobott élelmiszer mennyiséget és ezzel pénzt is spórolhatnak.

Az imádott leanderek

Olykor mellőzött szerepéből küzdi föl magát a szívünkbe a rajongásig szeretett növény. Kisné Heyek Andrea jól emlékszik arra, amikor rácsodálkozott a nemszeretem növény, a leander szépségére. Azóta több mint 80 termetes tövet nevel belőlük apró kertjében. Az Édenpont mozgalom szervezésében nyár közepén bárki megcsodálhatja végtelen változatosságukat.

Fagyvédelem légkeveréssel

A globális klímaváltozás hatására gyakoribbak a különböző időjárási szélsőségek, amelyek a gyümölcstermesztésben is erőteljesen éreztetik hatásukat. A legnagyobb pusztítást a tavaszi fagyok okozzák, amelyek ellen csak korlátozottan lehet védekezni. Olyan új fagyvédelmi technológiát mutatunk be, amelyről még nincsenek hazai tapasztalatok, működéséről, hatékonyságáról külföldi szaklapokból tájékozódhattunk.

A fehérvirágú ördögszilva

A díszcseresznyékkel, a díszalmákkal és az orgonákkal nagyjából egy időben bontogatják a szirmaikat – az idei tavaszon tehát a megszokottnál korábban elvirágoztak – a rózsafélék családjának (Rosaceae) kevéssé ismert tagjai, az ördögszilvák. Közülük a fehérvirágú ördögszilva (Prinsepia uniflora) szép példányai díszlenek a Budai Arborétum alsó kertjében, a ’K’ épület melletti rézsűben.

Emlékezetes lesz az idei szezon Mezőhegyesen

Az idei termelési év rendkívül hosszú aszálya, majd a rég látott mennyiségű csapadékot hozó hetek igencsak feladták a leckét a mezőhegyesi ménesbirtok növénytermesztési ágazatának. Tapasztalataikról és a kilátásokról Isaszegi Norbert, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese beszélt lapunknak.

A szivárványos íriszek

Néhány késő tavaszi, nyár eleji nősziromfajt mutatunk be azzal a nem titkolt céllal, hogy kedvet csináljunk ezekhez a különleges, néha kissé kényes szépségekhez.

Eltűnt a termés harmada - háromszorosára drágult a magyar sikergyümölcs

Befejeződik lassan a meggyszezon, aki akart, idén bőségesen tudott vásárolni a gyümölcsből befőttnek, lekvárnak is, és jó hír, hogy elvétve lehet még meggyet kapni. Idén drágulás volt és csökkent a termés, miközben a világ legnagyobb friss meggy exportőre Magyarország.

A Bianca és Furmint bánta a zőldszüretet

A legnagyobb területen az elmúlt évek szőlőtelepítéseinek legnépszerűbb fajtáját, a biancát, valamint a néhány éve még a magyar borok világpiaci áttörésének kulcsaként számontartott furmintot szüretelték le érés előtt a szőlőtermelők.