0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Gépesített sorművelés a szőlőben

Hagyományteremtő céllal rendezett gépbemutatót Rádpusztán a Viticoop Kft. Több gépgyártó és -forgalmazó céget meghívtak, hogy bemutassák sorművelő berendezéseiket a VitiTech 2019-re keresztelt rendezvényen.

youtube://v/OtzC9qoomJY

Már nem sokáig lehet gyomirtó szereket hasz­nálni a szőlőben, mechanikai úton kell tehát megküzdeni a gyomokkal, mondta a rendezvény apropójáról Hegedűs Lajos, a Viticoop ügyvezetője. Elég sokan elfogadták a meghívást, két cég az olasz gyártó képviselőjét is elvitte a sokakat vonzó bemutatóra. A legidősebb ültetvényrész 2012-es telepítésű Chardonnay volt, de a gépek az idén tavasszal telepített részben is bemutatták, mit tudnak. Ez volt a legérdekesebb a szőlőtermesztők számára, mert a fiatal ültetvényt mindenképpen valamilyen mechanikai módszerrel kell gyommentesen tartani úgy, hogy a zsenge növényzet ne sérüljön. Termő ültetvényben pedig azért is szükség van új megoldásokra, mert a rendszeresen gyomirtott sorokban kiszelektálódnak az ellenálló gyomok, mint például a betyárkóró.

A bemutatott gépek közt nagy volt a választék a legegyszerűbb késes szerkezettől és damilos kaszától a nagyon precíz, elektromos érzékelővel irányított berendezésekig.

Üzemi ültetvényben fontos szempont a munkasebesség, a megbízhatóság és a karbantartási igény, mondta a szőlő növényvédelmét irányító Tóth Dániel. Az sem mindegy, hogy mekkora gyomnövényekkel tud megbirkózni, és hogy mennyire tartós a gyomirtó hatás. Ha csak késsel alájuk vágnak, akkor a gyomok könnyen újra legyökeresednek, ha pedig csak az apró termetűeket viszi ki a gép, akkor túl gyakran kell végigjárni az ültetvényt. Szerencsés, ha három-négy hetenként kell csak gyom­irtani.

A Kertcenter által forgalmazott, német gyártmányú K.U.L.T. gumiujjas tárcsák használata igen egyszerű, a traktor haladási sebességétől függ, hogy milyen gyorsan forognak és távolítják el a gyomokat a tövek mellől. Akár 15 kilométeres sebességgel is „roboghatnak” velük az ültetvényben. Külön hajtás híján nem igényelnek karbantartást, az elhasználódott vagy sérült ujjakat kell cserélni időnként. Többféle méretben kaphatók.

A hazánkban olasz gépeket forgalmazó DAP Kft. ezúttal a Berti összetett talajművelőjét mutatta be.

A gépen elöl, a művelni kívánt sáv szélességétől függően 2-5 csillagkerék forgatja meg a talajt, a hátul lévő gumiujjas tárcsa pedig kifordítja a gyomokat, egyengeti a talajt és benyúl a tőke közvetlen közelébe.

Az ujjak elhajolnak a törzsnél, ezáltal evvel a berendezéssel lehet a legjobban megközelíteni a szőlőtőkéket. Tűzoltásra, bakhát elbontására viszont nem alkalmas, folyamatos munkával viszont szépen gyommentesen lehet tartani az ültetvényt. Munkasebessége 10-15 km/óra, amit fontos betartani, mert 5-6 kilométeres sebességnél még nem dolgozik megfelelően.

A Győri Agroker Zrt. a cseh Ostratickȳ szőlő- és gyümölcsművelő gépei közül mutatott be néhányat. Az egyszerű forgókéses LPO soraljművelő erős felépítésű, saját hidraulikus hajtású berendezés. Érzékelője is hidraulikus irányítású. A nagyra nőtt gyomokat is kifordítja a talajból. Ez a gyártó készít még egy- és kétoldali késes soraljművelőt, kultivátorokat és talajmarókat is, közülük a Horizont 500 mechanikus soralj- és törzstisztítót mutatták be.

A gép a tőke alsó 30 centiméteréről takarítja le a hajtásokat hosszú élettartamú műanyag zsinórjaival.

A győriek forgalmazzák továbbá a szlovén ino gyártó szárzúzóit. Az Elite L sorozat gépei körülbelül 1,7 méter sortávolságú ültetvényben képesek dolgozni és akár 5 centiméter átmérőjű ágakat is fölaprítanak.

A KITE Zrt. a tám­rend­szertől kezdve a gépi szüretig kínál gépeket a szőlőtermesztőknek. Erre a rendezvényre Orizzonti Fast kétoldalas soraljművelőt hoztak. A berendezés saját hidraulikatartállyal és hűtővel dolgozik, ezért kisebb teljesítményű traktorral is működtethető. Az alapgépre húszféle munkaeszközt lehet csatlakoztatni a törzstisztítótól a kaszákig, és a cseréjükre elég 10-15 perc. A két oldalt egymástól függetlenül lehet beállítani. A munkasebesség késes talajművelővel 6, forgóboronával 3 kilométer óránként.

Nagy előnye, hogy kíméletes a növényhez: az érzékelőpálca biztonsági távolsága és az érzékenysége is állítható, a kitérést pedig nem rugó, hanem a hidraulika adja,

tehát nem csapódik a törzshöz, emiatt fiatal szőlőben is használható. Háromféle méretben kapható, 1,8–3,5 méteres sortávolságig.

A Meződepo az olasz Arrizza gyártól mutatott be gépeket. Ez a cég 1984 óta foglalkozik talajművelő gépek, mechanikai gyomirtók fejlesztésével, és rendkívül széles választékban kínálja azokat. Fejlesztéseiket a család szőlőbirtokán tesztelik. Rádpusztán az Arrizza Eco R1 soraljművelőt mutatták be három különböző munkaeszközzel. Damilos mulcsozó, forgóborona és késes soraljművelő munkáját láthatták az érdeklődők. A friss telepítésű szőlőben az utóbbi két berendezés végezte a legjobb munkát. Ebben az esetben ugyanis fontos, hogy a művelőgép ne tolja a talajt az oltványokra, mert idővel legyökerezhetnek. Ráadásul a késes talajművelővel óránként 7 kilométeres sebességgel lehet dolgozni, ami kiemelkedő munkasebesség.

A Vektor Holding Kft. spanyol gyártó, az iD-David berendezését mutatta be.

A kétoldalas, traktor elejére és hátuljára is szerelhető sorművelő saját hidraulika-rendszerrel működik.

Érzékelőjét mágneses szenzor irányítja, gyorsan és pontosan, ezáltal a tőkéhez igen közel dolgozik. Ugyancsak sokféle műve­lőeszközt lehet vele használni, a nyitó- és záróekétől a törzstisztítón át hidraulikus tárcsáig és gyomirtófejig.

A Két Kata Kft. a japán Kubota képviselője: ültetvénytraktort mutatott be, az M5091 Narrow-t. A 93 LE teljesítményű erőgép egyszerűen kezelhető, megbízható traktor, két egyedülálló sajátossággal. Az egyik a fordulást könnyítő Bi-Speed kanyarodási rendszer, ami automatikusan beindul, ha az első kereket 35 foknál jobban elfordítják. Olyankor az első kerekek sebessége megduplázódik, „elhúzza” a traktor elejét és az igen kis helyen is könnyen elfordul. Másik jellegzetessége, hogy kis mérete ellenére a fülke síkpadlós, a vezető kényelmesen ülhet, mozoghat is benne.

Forrás: Kertészet és Szőlészet