Back to top

Kalászos: nem is olyan rossz a helyzet

Nagy nehézségekkel, előbb kirívó téli aszállyal, majd rengeteg csapadékkal kellett szembenéznie a szántóföldi növénytermesztésnek, ennek ellenére átlagos kalászos mennyiségeket várnak a most megkezdődött aratás adatai alapján.
Az időjárási szélsőségek ellenére elégedettek lehetnek a gazdák az idei kalászos terméssel, amennyiben a most becsült termésmennyiséget valóban le tudják aratni

– hangzott el csütörtökön Budapesten az Aratási Koordinációs Bizottság ülését követő sajtótájékoztatón. Az eseményen Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára kifejtette: összességében mintegy 1,6 millió hektárról 7,7 millió tonnás kalászos termést arathatnak le az első próbavágások, a termőterület és a terméshozam adatai alapján. A jelenlegi helyzet alapján őszi búzából 952 ezer hektárról csaknem 5 millió tonnás mennyiséget takarítanak be, amely 5,2 tonnás hektáronkénti átlagnak felel meg. Őszi árpából mintegy 1,1 millió tonnát várnak a gazdák, repcéből pedig 916 ezer tonnás termés valószínű.

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke a számok kapcsán kijelentette: a téli és tavaszi kirívó szárazság, majd a májusban érkezett szokatlanul bőséges csapadékmennyiség hátráltatta a növények fejlődését és a mezőgazdasági munkák elvégzését is. Ilyen szélsőséges viszonyok után ezen eredményekkel elégedettek lehetnek a termelők, amennyiben valóban a raktárba kerülnek.

Most a gazdák feladata az, hogy jó ütemben, minél előbb betakarítsák a termést, az aratás kapcsán ugyanis jelenleg az időjárás a legnagyobb rizikótényező.

A piaci helyzetet ismertetve Petőházi Tamás elmondta: a világpiacon hektikus és ellentmondásos a helyzet. A Kínában tomboló afrikai sertéspestis miatt jelentős keresletcsökkenésre lehet számítani, ám ezzel ellentétes hatást gyakorol a megnövekedő európai termelés, amely éppen a kínai hiányt próbálja pótolni. Ma még nem világos, hogy a két ellentétes hatásnak mi lesz eredője, de jelenleg 50 ezer forint körüli tonnánkénti árak jellemzőek.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Változások a növényvédőszer-engedélyezésben

Az Európai Unióban továbbra is folytatódik a növényvédőszer-hatóanyagok felülvizsgálata, és változnak az előírások, eljárások. Két év alatt összesen 31 növényvédő hatóanyag esett ki a palettáról, jócskán megnehezítve a termesztők, növényorvosok életét. Ugyanezen idő alatt 9 új kapott engedélyt, de többségük nem szintetikus molekula, ami összhangban van az unió környezetvédelmi törekvéseivel.

ÖMKi, a magyar mezőgazdaság „élő laboratóriuma”

Bővülő csapat és tevékenység, új kutatási területek, fejlődő korábbi projektek és felütésként március elején az öko ágazat számára szervezett konferencia: lendületesen vág neki 2020-nak hazánk egyetlen, kifejezetten fenntartható mezőgazdasággal foglalkozó, tudományos szervezete, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet.

Kétszer annyi drón

Kína legnagyobb mezőgazdasági dróngyártója arra számít, hogy az idén megduplázza eladásait, mivel a kormány olyan szupergazdaságok létrehozására törekszik, amelyek működtetése jóval több technika alkalmazását igényli.

A baktériumokból készült fehérje jobb a környezetnek

Kutatók talajlakó baktériumokból új fehérjét állítottak elő, ami állításaik szerint sokkal inkább klímabarát, mint a hús.

Árutőzsde: emelkedés és csökkenés

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.

Megkezdődött a balatoni nádaratás, de a tervezett mennyiséget évek óta nem érik el

Megkezdődött a balatoni nádaratás, a tervek teljesítését azonban hátráltatja, hogy a tó nem fagyott be, és a vízügynek nincs saját aratógépe, a vállalkozók részéről pedig csekély az érdeklődés - tájékoztatta Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője az MTI-t hétfőn.

Másszunk ki a palackból - folyóbor trendek Amszterdamból

Újdonságok, trendek és érdekességek a folyóborok 11. alkalommal megrendezett versenyén. A folyó-, vagy inkább a helyszínen palackozott borok, nem a silány minőséget képviselik. Ezt bizonyítja az is, hogy egyre többen neveznek a folyóborok versenyére, tavalyhoz képest idén 40 százalékkal több bort bíráltak Amszterdamban.

Az őszi vetések jól telelnek, de a csapadékra még várni kell

Nagyrészt ködös, párás, eseménytelen időjárású hét áll mögöttünk, csak magasabb hegységeinkben és helyenként a Dunántúlon sütött ki a nap hosszabb időszakokra. Az igazi téli idő komolyabb fagyokkal, hótakaróval továbbra is várat magára.

Mogyorótelepítést tervez? Erre figyeljen!

A mogyoró spontán szaporodik hazánkban, sokfelé előfordul, a gazdaságos termesztése mégsem egyszerű. Nemcsak arra kell figyelni, hogyan védhetjük meg a magot elfogyasztó mogyoróormányostól, a technológiában sok más buktató is van. Kis létszámú, konzultációs szakmai napot rendez mogyoróültetvény telepítését tervezőknek a Gyümölcs.org csapata Gödöllőn a Szent István Egyetem Gorka termében.

Megtartó anyaföld

Azok többsége, akik a magyar nemzet jövőjéért felelősséget éreznek, egyetértenek abban, hogy a globalizációval járó kihívások közül az egyik legnagyobb probléma a szülőföldről való elvándorlás. Az ősi föld elhagyása a kárpátaljai magyarok körében oly jelentős mértékűvé vált a mögöttünk hagyott években, hogy egyik napról a másikra megállítani lehetetlen.