Back to top

Kalászos: nem is olyan rossz a helyzet

Nagy nehézségekkel, előbb kirívó téli aszállyal, majd rengeteg csapadékkal kellett szembenéznie a szántóföldi növénytermesztésnek, ennek ellenére átlagos kalászos mennyiségeket várnak a most megkezdődött aratás adatai alapján.
Az időjárási szélsőségek ellenére elégedettek lehetnek a gazdák az idei kalászos terméssel, amennyiben a most becsült termésmennyiséget valóban le tudják aratni

– hangzott el csütörtökön Budapesten az Aratási Koordinációs Bizottság ülését követő sajtótájékoztatón. Az eseményen Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára kifejtette: összességében mintegy 1,6 millió hektárról 7,7 millió tonnás kalászos termést arathatnak le az első próbavágások, a termőterület és a terméshozam adatai alapján. A jelenlegi helyzet alapján őszi búzából 952 ezer hektárról csaknem 5 millió tonnás mennyiséget takarítanak be, amely 5,2 tonnás hektáronkénti átlagnak felel meg. Őszi árpából mintegy 1,1 millió tonnát várnak a gazdák, repcéből pedig 916 ezer tonnás termés valószínű.

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke a számok kapcsán kijelentette: a téli és tavaszi kirívó szárazság, majd a májusban érkezett szokatlanul bőséges csapadékmennyiség hátráltatta a növények fejlődését és a mezőgazdasági munkák elvégzését is. Ilyen szélsőséges viszonyok után ezen eredményekkel elégedettek lehetnek a termelők, amennyiben valóban a raktárba kerülnek.

Most a gazdák feladata az, hogy jó ütemben, minél előbb betakarítsák a termést, az aratás kapcsán ugyanis jelenleg az időjárás a legnagyobb rizikótényező.

A piaci helyzetet ismertetve Petőházi Tamás elmondta: a világpiacon hektikus és ellentmondásos a helyzet. A Kínában tomboló afrikai sertéspestis miatt jelentős keresletcsökkenésre lehet számítani, ám ezzel ellentétes hatást gyakorol a megnövekedő európai termelés, amely éppen a kínai hiányt próbálja pótolni. Ma még nem világos, hogy a két ellentétes hatásnak mi lesz eredője, de jelenleg 50 ezer forint körüli tonnánkénti árak jellemzőek.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növekedik a dió ára idén

A szárazság, a virágzáskor bekövetkezett fagykárok, valamint a burokfúrólégy rajzása miatt idén sokkal kevesebb dió termett. Az árak már most sem alacsonyak, de további drágulásra van kilátás, ami miatt költségesebb lesz a karácsonyi sütemények elkészítése is.

Kávé íz, koffein nélkül: növényi pótkávék

Többféle pótkávé kapható a bioboltokban, melyek lényege a kévészerű íz, a koffein hatása nélkül. Ezek gyerekeknek is adható italok. Néhány közülük házilag is elkészíthető, sokszor olyan növényekből, amire nem is gondolnánk...

Hidegen hagyja a beporzókat a virágillat szennyezett levegőben

A levegőszennyezés miatt a virágok illata már nem vonzza a beporzó rovarokat, ezért veszélybe kerülhet több növényfaj is.

Válasszuk a hazait, ezzel magyar munkahelyeket támogatunk és védjük a környezetet

Az idei év megmutatta, hogy a globalizáció következtében mennyire kiszolgáltatottá vált a világ, és hogy mennyire fontos az önellátás. Világossá vált, hogy Magyarország mezőgazdasága és élelmiszeripara kiválóan helyt állt a legnehezebb járványos időszakban is – mondta az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a XI. Duna-Tisza Közi Agrárexpo megnyitóján.

EU búza- és olajosnövény termesztés – érdekképviseleti addodalmak

A klímaváltozás okozta időjárási körülmények az őszi vetésű növények vetésterületének csökkenéséhez vezettek, ezt erősítik meg a Copa & Cogeca által közzétett legfrissebb adatok is. Az EU27 búzatermelése 13,6% -kal csökkent, és az olajrepce hozama is nagyon alacsony, mindössze 17 millió tonna.

Nagy gazdák harca a pici egerek

A német gazdák, gabonatermelők, ültetvények tulajdonosai aggódnak az idei termés miatt, és most nem az időjárás vagy a koronavírus okozza a legtöbb nehézséget számukra, hanem az igen nagy számban elszaporodott rágcsálók, amelyek még a betakarítás előtt jócskán megdézsmálják a termést.

Megfontolatlan támogatásmódosítás

A szlovák mezőgazdasági és élelmiszeripari önkormányzatok tanácsa nagy felháborodással fogadta a földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztérium javaslatát, miszerint az ágazat támogatásait az első pillérből a másodikba csoportosítanák át.

A rekordtermést elvitte a hűvös idő

Változatlanul a koronavírus diktál. Ezt úgy kell értenünk, hogy egy-egy eseményt akár az utolsó pillanatban is lemondanak, ha a helyzetet úgy ítélik meg az illetékesek. A tervek szerint szeptember 2-án tartották volna az idei kukorica-, napraforgó- és szójabemutatót a látóképi kísérleti telepen Debrecenben, de sajnos az egész elmaradt.

A korábban vártnál bőségesebb termésre számítanak

A szlovák statisztikai hivatal augusztusi előrejelzése szerint a korábban becsültnél bőségesebb termésre számíthat az ország kalászos gabonafélékből, napraforgóból, kukoricából és cukorrépából is. A statisztikai hivatal adatai szerint Szlovákiában mintegy 390 ezer hektáron termesztettek búzát, az árpa termőterülete 133 ezer, a repcéé csaknem 147 ezer hektár volt az idén.

Fokozódik a csapadékhiány

A szeptember eleje tartó csapadékmentes idő miatt az elvetett repcének már égető szüksége lenne egy kiadós, áztató esőre. Erre sajnos az előttünk álló 6-8 nap során sem mutatkozik esély. A mai hidegfront csak elszórt záporokat, zivatarokat okoz, a nappali felmelegedést viszont jócskán visszaveti. A front nyomában megerősödő szél többfelé okozhat gyümölcshullást és ezzel károkat.