0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Kalászos: nem is olyan rossz a helyzet

Nagy nehézségekkel, előbb kirívó téli aszállyal, majd rengeteg csapadékkal kellett szembenéznie a szántóföldi növénytermesztésnek, ennek ellenére átlagos kalászos mennyiségeket várnak a most megkezdődött aratás adatai alapján.
Az időjárási szélsőségek ellenére elégedettek lehetnek a gazdák az idei kalászos terméssel, amennyiben a most becsült termésmennyiséget valóban le tudják aratni

– hangzott el csütörtökön Budapesten az Aratási Koordinációs Bizottság ülését követő sajtótájékoztatón. Az eseményen Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára kifejtette: összességében mintegy 1,6 millió hektárról 7,7 millió tonnás kalászos termést arathatnak le az első próbavágások, a termőterület és a terméshozam adatai alapján. A jelenlegi helyzet alapján őszi búzából 952 ezer hektárról csaknem 5 millió tonnás mennyiséget takarítanak be, amely 5,2 tonnás hektáronkénti átlagnak felel meg. Őszi árpából mintegy 1,1 millió tonnát várnak a gazdák, repcéből pedig 916 ezer tonnás termés valószínű.

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke a számok kapcsán kijelentette: a téli és tavaszi kirívó szárazság, majd a májusban érkezett szokatlanul bőséges csapadékmennyiség hátráltatta a növények fejlődését és a mezőgazdasági munkák elvégzését is. Ilyen szélsőséges viszonyok után ezen eredményekkel elégedettek lehetnek a termelők, amennyiben valóban a raktárba kerülnek.

Most a gazdák feladata az, hogy jó ütemben, minél előbb betakarítsák a termést, az aratás kapcsán ugyanis jelenleg az időjárás a legnagyobb rizikótényező.

A piaci helyzetet ismertetve Petőházi Tamás elmondta: a világpiacon hektikus és ellentmondásos a helyzet. A Kínában tomboló afrikai sertéspestis miatt jelentős keresletcsökkenésre lehet számítani, ám ezzel ellentétes hatást gyakorol a megnövekedő európai termelés, amely éppen a kínai hiányt próbálja pótolni. Ma még nem világos, hogy a két ellentétes hatásnak mi lesz eredője, de jelenleg 50 ezer forint körüli tonnánkénti árak jellemzőek.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu