0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A „kiskutya szemek” evolúciója

Az evolúciós folyamat során a kutyák új izmokat fejlesztettek ki a szem körül, hogy jobban kommunikáljanak az emberekkel. A kutyák és a farkasok anatómiáját és viselkedését összehasonlító új kutatások szerint, a kutyák arc-anatómiája több ezer év alatt megváltozott, ennek köszönhetően jobban képesek kommunikálni az emberekkel.

A kutyák és a farkasok anatómiáját és viselkedését összehasonlító első részletes elemzés során a kutatók megállapították, hogy mindkét faj arc-izomzata hasonló volt, a szemöldök körüli részt kivéve. Az arc ezen területén a kutyáknál megtalálható egy kisebb izom, amely lehetővé teszi számukra, hogy erősen felhúzzák szemöldökük belső részét, erre azonban a farkasok nem képesek.

A tudósok szerint a szemöldök ilyen módon történő mozgatása, gondoskodásra késztető ingereket vált ki az emberekben, ugyanis a kutyák szemei ​​nagyobbnak, gyermekibbnek tűnnek, továbbá hasonlítanak az emberek szomorú arckifejezésére is.

A vizsgálatokat a Portsmouth Egyetemen Dr. Juliane Kaminski, összehasonlító pszichológus vezette, a kutató csapatban viselkedési és anatómiai szakértők is dolgoztak.

„A bizonyítékok arra engednek következtetni, hogy a háziasítás során a kutyák kifejlesztettek egy izmot, hogy felemeljék a belső szemöldöküket.”

Dr. Kaminski azt is elmondta, hogy amikor a kutyák az emberek közelében voltak legalább két percig, sokkal többet és nagyobb intenzitással emelték a szemöldöküket, mint a farkasok.

Az eredmények arra utalnak, hogy a kutyák kifejező szemöldöke azért alakult ki, mert az emberek tudattalanul előnyben részesítik, az úgymond, „cuki” egyedeket és ez befolyásolta a szelekciót a háziasítás során.

Dr. Kaminski korábbi kutatásai azt is kimutatták, hogy

a kutyák sokkal jobban mozgatták a szemöldöküket, amikor az emberek rájuk néztek, mint amikor nem néztek rájuk.

Ez a fajta arckifejezés jelentős az ember-kutya kötődés kialakulásában, mert törődést vált ki az emberekben, továbbá ember-szerű kommunikációt hoz létre.

A kutatás társszerzője, a pittsburgh-i Duquesne Egyetem anatómia professzora Anne Burrows elmondta, hogy annak érdekében, hogy bebizonyítsák, a szemöldökmozgás az evolúció eredménye, összehasonlították a két faj arc-anatómiáját és viselkedését. Megállapították, hogy az az izom, amely a kutyáknál lehetővé teszi a szemöldök megemelését, a farkasoknál egy vékony, szabálytalan izomrost csoport.

„A kutyáknál a szemöldök emelését egy olyan izom mozgatja, amely következetesen nem található meg a legközelebbi élő rokonukban, a farkasban. Ez egy szembetűnő különbség, főként az olyan fajoknál, amelyek csak 33,000 évvel ezelőtt váltak szét. Úgy gondoljuk, hogy a rendkívül gyors arcizom-változások közvetlenül kapcsolódhatnak a kutyák és az emberek között lévő fokozott társadalmi interakcióhoz.”- tette hozzá a szakértő.

A tanulmány szerint az egyetlen kutyafajta, amely nem rendelkezik ilyen izommal a szibériai husky, ami a fajta ősi mivoltát bizonyítja.

Forrás: www.sciencedaily.com