Back to top

A kutyák is átesnek a tinédzserkoron?

Egy kutyánál a cipőrágás és egyéb rosszalkodás nem pusztán kölyökkutyás huncutkodás. Azt jelzi, beköszöntött a kamaszkor. Hogyan kezeljük ezt az időszakot, hogy mindenkinek kevésbé fájjon?

Igen, a kutyáknál is létezik tinédzserkor.

Egyetlen módja van náluk is annak, hogy elérjék a felnőttkort, át kell esniük a kamaszkoron. Milyen viselkedésre számíthatnak ebben az időszakban a gazdik, és ezt hogyan kezeljék? - ehhez kínálunk most egy kis útmutatót.

A kutyák, az emberekhez hasonlóan, átesnek bizonyos hormonális változásokon, ami a testükre és a viselkedésükre is hatással lesz. Mivel a várható élettartamuk lényegesen rövidebb, mint az embereké, náluk jóval hamarabb beköszönt a kamaszkor.

A kutyák általában valahol négy és húsz hónapos kor között átesnek a tinédzserkoron (ez emberi mértékben az első 18 évvel egyenértékű).

A kisebb fajták gyorsabban fejlődnek, mint a nagyobbak, és a nőstények általában korábban válnak (ivar)éretté, mint a hímek.

A kamasz kutyusok jellemzői

A kamaszkort egyértelműen a rakoncátlan viselkedésük jelzi. Az addig bújós, szófogadó kutyusunkra rá sem ismerünk. A hímekre jellemző, hogy keresik önmagukat, kóborolnának, felmérik a helyüket a falkában, és dominálni próbálnak, akár a gazdik felett is. A nőstényeknél az ivarérettség is erre az időszakra tehető (6-9 hónapos korban). Ez rendszerint az első ivarzás (tüzelés) idejével esik egybe. Ilyenkor érdemes távol tartani őket a többi – különösen hím – kutyától.

A nemspecifikus viselkedésen kívül számos új személyiségjellemző és viselkedés figyelhető meg ebben az időszakban: szorongás, érzékenység, bizonytalanság, ingerlékenység, fokozott függetlenedés, szófogadatlanság.

Azt is észrevehetjük, hogy ilyenkor a kutyák a szokásosnál erőszakosabban védik a területüket, többször összekapnak, és válogatósabbak a „játszótársakat” illetően. A kamasz kutyusoknak rengeteg az energiája. Emiatt sokszor rágnak (főleg olyasmit, amit nem kéne), vagy ásnak. Különösen, ha nincs elég mozgásterük, nem futtatjuk és sétáltatjuk őket eleget.

Hogyan kezeljük a tinédzser kutyát?

A kérdés az, hogy hagyjuk mindezt szó nélkül, „majd elmúlik” alapon, vagy lépjünk közbe? És, ha igen, hogyan? A falkavezérek mi vagyunk, ezt pedig bizonyítanunk is kell. Rendkívül következetesnek kell lennünk. A NEM, az nem; és a szabályok továbbra is szigorúan betartandóak. Ezt lehet, hogy többször el kell mondani, de előbb-utóbb elfogadják, és helyrerakhatjuk az erőviszonyokat. Ennek eredménye pedig egy pozitívabb és egészségesebb kapcsolat a kutyusunkkal.

Az is fontos, hogy ilyenkor az extra energiák levezetésére adjunk kellő teret és módot.

Szakértők szerint fontos, hogy a kamasz kutyák mentálisan is ösztönözve legyenek a játék, az ismeretlen helyek felfedezése és az új trükkök tanulása által.

A kutyusok szocializációjára is oda kell figyelni a tinédzserkor alatt, hisz félénkebbé és bizalmatlanabbá válhatnak. Ilyenkor dől el, kiben bíznak majd a jövőben. Figyeljünk rájuk, vigyük őket társaságba, és legyünk velük türelmesek. Nem tart sokáig ez az időszak, következetes viselkedéssel és szeretettel könnyíthetünk rajta.

Forrás: 
animals.howstuffworks.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

ASP - Bulgáriában 200 000 sertést öltek le

Az elmúlt hónapokban az afrikai sertéspestis vírus terjedése miatt a bolgár sertésállomány 15 %-át kellett felszámolni. A sertéshús ára több, mint 60%-kal emelkedett.

Félre az előítéletekkel! - A pecsenyegalambok húsának fontosabb jellemzői

Napjainkra a galambhús lényegében eltűnt az átlag­ember asztaláról, pedig ahhoz, hogy húsgalambokat tenyésszünk, és ízletes galambhúst fogyaszthassunk, sok ember számára még ma is adottak a lehetőségek.

A rendőrlóból lett olimpikon

Épp a minap olvastam egy érdekes cikket George és Monica Theodorescuról, amikor egy orosz barátomtól jött a hír, elment az orosz csoda, az orlov trotter, a gyönyörű szürke Balagur, akit még volt szerencsém fotózni 2005-ben, éppen akkor, amikor lovasával, Alexandra Korelovával először feltűnt Aachenben. A tökéletes piaffot bemutató ló nagy szenzáció volt.

Egymásra találhatnak a bugaci viperák

A természetes élőhelyek feldarabolódása és az ezzel járó izoláció egyre nagyobb problémát jelent a repülni nem képes, kis életterű állatfajok számára. Közéjük tartozik a rejtőzködő életmódot folytató rákosi vipera is, melynek védelme, illetve állományának növekedése érdekében egy két évig tartó projekt részeként tettek fontos lépéseket a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) szakemberei.

Egy lehetséges válasz a klímaváltozásra: agroerdészet

Kolumbiában korábban a marhatenyésztők erdőket irtottak ki, hogy legelőhöz jussanak, manapság azonban egy tesztprogram keretében fákat ültetnek, és a szarvasmarhák gyümölcsöt és cserjéket is esznek. A gazdák tehát úgy növelik a jövedelmüket, hogy közben védik az esőerdőket is.

A kedvencével utazna? Mutatjuk, hova mehet

Olaszországban van a legtöbb olyan szálloda, ahová magukkal vihetik a gazdák a kutyájukat. A kutyabarát szálláshelyek toplistájának élén Olaszország, Oroszország, Lengyelország, Horvátország és Spanyolország áll. A legjobb szolgáltatást pedig a francia, a brit és az olasz szálláshelyek nyújtják a kedvencükkel utazók számára.

A kurtafarkú gyík - Akár egy fenyőtoboz

A zsindelyes vagy más néven kurtafarkú gyík (Trachydosaurus rugosa) fizimiskája szinte egyedülálló az állatvilágban. Testét hatalmas pikkelyek borítják, amelyek úgy helyezkednek el rajta, mintha egy fenyőtoboz volna.

A mejnók – Csak tágas röpdében

Bő egy évtizede Európában, így nálunk is nagy keletje volt a beónak. Pompásnak tartott hangutánzó képessége miatt sokan gondozták, ám közülük nem kevesen nagyot csalódtak benne. Ugyanis a beó nem éppen ideális házikedvenc.

Jobb árakért tüntettek az ír gazdák

Magasabb húsmarha-átvételi árak nélkül nem lehet fenntartani a vidéki életet Írországban – állítják a termelők, akik csütörtökön lezárták Dublin legfontosabb útjait.

Egy apró madár Madagaszkárról - A szürkefejű törpepapagáj

A madarászok által kedvelt törpepapagáj-fajok kizárólag az óvilágban, Afrikában és a környező szigeteken fordulnak elő. Sok fajuk régóta eredményesen szaporodik a tenyésztőknél, több fajuknak van sokféle színváltozata, ezek számára kiállításokat is rendeznek.