Back to top

A kutyák is átesnek a tinédzserkoron?

Egy kutyánál a cipőrágás és egyéb rosszalkodás nem pusztán kölyökkutyás huncutkodás. Azt jelzi, beköszöntött a kamaszkor. Hogyan kezeljük ezt az időszakot, hogy mindenkinek kevésbé fájjon?

Igen, a kutyáknál is létezik tinédzserkor.

Egyetlen módja van náluk is annak, hogy elérjék a felnőttkort, át kell esniük a kamaszkoron. Milyen viselkedésre számíthatnak ebben az időszakban a gazdik, és ezt hogyan kezeljék? - ehhez kínálunk most egy kis útmutatót.

A kutyák, az emberekhez hasonlóan, átesnek bizonyos hormonális változásokon, ami a testükre és a viselkedésükre is hatással lesz. Mivel a várható élettartamuk lényegesen rövidebb, mint az embereké, náluk jóval hamarabb beköszönt a kamaszkor.

A kutyák általában valahol négy és húsz hónapos kor között átesnek a tinédzserkoron (ez emberi mértékben az első 18 évvel egyenértékű).

A kisebb fajták gyorsabban fejlődnek, mint a nagyobbak, és a nőstények általában korábban válnak (ivar)éretté, mint a hímek.

A kamasz kutyusok jellemzői

A kamaszkort egyértelműen a rakoncátlan viselkedésük jelzi. Az addig bújós, szófogadó kutyusunkra rá sem ismerünk. A hímekre jellemző, hogy keresik önmagukat, kóborolnának, felmérik a helyüket a falkában, és dominálni próbálnak, akár a gazdik felett is. A nőstényeknél az ivarérettség is erre az időszakra tehető (6-9 hónapos korban). Ez rendszerint az első ivarzás (tüzelés) idejével esik egybe. Ilyenkor érdemes távol tartani őket a többi – különösen hím – kutyától.

A nemspecifikus viselkedésen kívül számos új személyiségjellemző és viselkedés figyelhető meg ebben az időszakban: szorongás, érzékenység, bizonytalanság, ingerlékenység, fokozott függetlenedés, szófogadatlanság.

Azt is észrevehetjük, hogy ilyenkor a kutyák a szokásosnál erőszakosabban védik a területüket, többször összekapnak, és válogatósabbak a „játszótársakat” illetően. A kamasz kutyusoknak rengeteg az energiája. Emiatt sokszor rágnak (főleg olyasmit, amit nem kéne), vagy ásnak. Különösen, ha nincs elég mozgásterük, nem futtatjuk és sétáltatjuk őket eleget.

Hogyan kezeljük a tinédzser kutyát?

A kérdés az, hogy hagyjuk mindezt szó nélkül, „majd elmúlik” alapon, vagy lépjünk közbe? És, ha igen, hogyan? A falkavezérek mi vagyunk, ezt pedig bizonyítanunk is kell. Rendkívül következetesnek kell lennünk. A NEM, az nem; és a szabályok továbbra is szigorúan betartandóak. Ezt lehet, hogy többször el kell mondani, de előbb-utóbb elfogadják, és helyrerakhatjuk az erőviszonyokat. Ennek eredménye pedig egy pozitívabb és egészségesebb kapcsolat a kutyusunkkal.

Az is fontos, hogy ilyenkor az extra energiák levezetésére adjunk kellő teret és módot.

Szakértők szerint fontos, hogy a kamasz kutyák mentálisan is ösztönözve legyenek a játék, az ismeretlen helyek felfedezése és az új trükkök tanulása által.

A kutyusok szocializációjára is oda kell figyelni a tinédzserkor alatt, hisz félénkebbé és bizalmatlanabbá válhatnak. Ilyenkor dől el, kiben bíznak majd a jövőben. Figyeljünk rájuk, vigyük őket társaságba, és legyünk velük türelmesek. Nem tart sokáig ez az időszak, következetes viselkedéssel és szeretettel könnyíthetünk rajta.

Forrás: 
animals.howstuffworks.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Öreg kecske nem vén kecske - Nem kell elkapkodni a selejtezést!

Valamelyik nap a legnagyobb közösségi oldal feldobott egy hét évvel ezelőtti képet egy előhasi szánentáli keverék anyámról. Már hét éve fejem, döbbentem rá, és remélhetőleg egy darabig még fogom is. - Pallagi Zsuzsanna írása.

Kavicsok és kutyák

Van, aki tiszta lappal indul a kert kialakításakor, mindent letarol, majd fölépíti saját, új világát. Berta Noémi azonban a nagyszülők munkáját tiszteletben tartva látott az átalakításhoz fővárosi kertjében. A kiválasztott néhány hírmondó növényóriás árnyékában a mai kor igényeihez igazodó kertet alakított ki, amely ráadásul négy kutya otthona is.

Vendée-i juhok a FarmerExpón

A FarmerExpo Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállítás és Vásár idén is tartogatott meglepetéseket az kiskérődzők iránt érdeklődő látogatók számára is. Immár hagyomány, hogy a juhtenyésztők nagy hangsúlyt fektetnek erre a kiállításra, melyet az eseményen a díjkiosztón is érzékelhettünk.

A spanyolviaszt találták fel a német pártok a húsadóval, de még azt is rosszul

Érdekes véleménycikket írt a német agrarheute.com portál munkatársa a tervezett húsadóval kapcsolatban. Azt fejti ki, hogy Németországban civil kezdeményezésre már működik egy hasonló, ám valóban jól kitalált rendszer. Miért nem inkább amögé áll be a törvényhozás? – teszi fel a kérdést.

ASP Bulgária: A termelők tüntettek, hogy ne kelljen leölniük állataikat

Az afrikai sertéspestis (ASP) terjedése elérte már Bulgáriát is, bár erről eddig keveset hallhattunk. Sajnos, a betegség itt a házisertés-állományt is érinti olyannyira, hogy az elmúlt hetekben mintegy 130 000 állatot kellett leölni a vírus megjelenése miatt az ország nagy, kereskedelmi gazdaságaiban.

Ne feledkezzünk meg kedvenceinkről az ünnepi tűzijáték alatt!

Az augusztus 20-i nemzeti ünnepet várhatóan az ország számos településén tűzijátékkal teszik emlékezetessé az ünneplők. A tűzijáték fénye és a hangos durranások megijesztik a kutyákat, ezért fontos, hogy nyugalmuk biztosításáról és ösztönös menekülésük megelőzéséről a gazdák időben gondoskodjanak.

A majortól a kolostorig: salföldi időutazás

Ősmagyar állatfajták várják a mezőgazdaság kedvelőit a Salföldi Majorban, a Balaton-felvidéken, ahol a megelőző korok állattartásába, a falusi életébe is bepillanthatunk. Akik kedvelik a túrát, azok az állati kalandok után a falu átellenes határában felkereshetik a festői környezetben megbúvó, 800 éves, pálos kolostor romjait is.

Csökkentsük nitrogénveszteség általi költségeinket!

Az Agrárminisztérium honlapján megjelentette a „Jó gyakorlatok a környezetbarát sertéstartásban és tápanyag-gazdálkodásban” című kézikönyvét.

Állatkomfort: vízhűtéses matrac szarvasmarháknak

A fülledt nyári meleg az állatokat is megviseli. Nem tudnak normálisan pihenni, csökken az étvágyuk és vele együtt a teljesítményük is. A szarvasmarháknál a hőstressz elsősorban a tejelő állománynál jelent problémát az alacsony tejtermelés miatt, de érinti a hízóbika tenyészeteket is, hiszen ilyenkor a takarmányfelvétel is visszaesik.

Mit lehet tejnek nevezni?

Az ausztráliai mezőgazdasági termelők kampányt indítottak a tej kifejezés védelmében. Azt szeretnék elérni, hogy a növényi alapú termékek ne viselhessék a tej megnevezést.