0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A kutyák is átesnek a tinédzserkoron?

Egy kutyánál a cipőrágás és egyéb rosszalkodás nem pusztán kölyökkutyás huncutkodás. Azt jelzi, beköszöntött a kamaszkor. Hogyan kezeljük ezt az időszakot, hogy mindenkinek kevésbé fájjon?

Igen, a kutyáknál is létezik tinédzserkor.

Egyetlen módja van náluk is annak, hogy elérjék a felnőttkort, át kell esniük a kamaszkoron. Milyen viselkedésre számíthatnak ebben az időszakban a gazdik, és ezt hogyan kezeljék? – ehhez kínálunk most egy kis útmutatót.

A kutyák, az emberekhez hasonlóan, átesnek bizonyos hormonális változásokon, ami a testükre és a viselkedésükre is hatással lesz. Mivel a várható élettartamuk lényegesen rövidebb, mint az embereké, náluk jóval hamarabb beköszönt a kamaszkor.

A kutyák általában valahol négy és húsz hónapos kor között átesnek a tinédzserkoron (ez emberi mértékben az első 18 évvel egyenértékű).

A kisebb fajták gyorsabban fejlődnek, mint a nagyobbak, és a nőstények általában korábban válnak (ivar)éretté, mint a hímek.

A kamasz kutyusok jellemzői

A kamaszkort egyértelműen a rakoncátlan viselkedésük jelzi. Az addig bújós, szófogadó kutyusunkra rá sem ismerünk. A hímekre jellemző, hogy keresik önmagukat, kóborolnának, felmérik a helyüket a falkában, és dominálni próbálnak, akár a gazdik felett is. A nőstényeknél az ivarérettség is erre az időszakra tehető (6-9 hónapos korban). Ez rendszerint az első ivarzás (tüzelés) idejével esik egybe. Ilyenkor érdemes távol tartani őket a többi – különösen hím – kutyától.

A nemspecifikus viselkedésen kívül számos új személyiségjellemző és viselkedés figyelhető meg ebben az időszakban: szorongás, érzékenység, bizonytalanság, ingerlékenység, fokozott függetlenedés, szófogadatlanság.

Azt is észrevehetjük, hogy ilyenkor a kutyák a szokásosnál erőszakosabban védik a területüket, többször összekapnak, és válogatósabbak a „játszótársakat” illetően. A kamasz kutyusoknak rengeteg az energiája. Emiatt sokszor rágnak (főleg olyasmit, amit nem kéne), vagy ásnak. Különösen, ha nincs elég mozgásterük, nem futtatjuk és sétáltatjuk őket eleget.

Hogyan kezeljük a tinédzser kutyát?

A kérdés az, hogy hagyjuk mindezt szó nélkül, „majd elmúlik” alapon, vagy lépjünk közbe? És, ha igen, hogyan? A falkavezérek mi vagyunk, ezt pedig bizonyítanunk is kell. Rendkívül következetesnek kell lennünk. A NEM, az nem; és a szabályok továbbra is szigorúan betartandóak. Ezt lehet, hogy többször el kell mondani, de előbb-utóbb elfogadják, és helyrerakhatjuk az erőviszonyokat. Ennek eredménye pedig egy pozitívabb és egészségesebb kapcsolat a kutyusunkkal.

Az is fontos, hogy ilyenkor az extra energiák levezetésére adjunk kellő teret és módot.

Szakértők szerint fontos, hogy a kamasz kutyák mentálisan is ösztönözve legyenek a játék, az ismeretlen helyek felfedezése és az új trükkök tanulása által.

A kutyusok szocializációjára is oda kell figyelni a tinédzserkor alatt, hisz félénkebbé és bizalmatlanabbá válhatnak. Ilyenkor dől el, kiben bíznak majd a jövőben. Figyeljünk rájuk, vigyük őket társaságba, és legyünk velük türelmesek. Nem tart sokáig ez az időszak, következetes viselkedéssel és szeretettel könnyíthetünk rajta.

Forrás: animals.howstuffworks.com