0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Egyes szúnyogoknak kedvez a permetezés

Nem mindig igaz az az általános vélekedés, miszerint a növényvédő szerek ritkítják, vagy teljesen elpusztítják a célba vett rovarokat.

A mezőgazdaságban használt peszticidek vízi rovarokra gyakorolt hatásainak a vízi életközösségekben vannak direkt ökológiai nyertesei és vesztesei. Bár ezek a vegyszerek sok faj egyedszámát csökkentették, a peszticidek elleni rezisztencia lehetővé tette, hogy a Wyeomyia abebala szúnyog a dimetoát peszticid használatának aktuális nyertese legyen. Ez a nyereség akkor realizálódik, amikor peszticidrezisztens szúnyogok olyan élőhelyeket kolonializálnak, ahol a dimetoát direkt hatásai miatt a ragadozó és a rivális fajok száma lecsökkent.

Trópusi broméliákban élő vízi gerinctelenek intenzív elemzése során felfedezték, hogy a peszticidekkel kezelt broméliákban lecsökkent a gerinctelenek biodiverzitása.

A peszticidekkel kezelt területekről származó broméliákban azonban jelentős mennyiségű szúnyogot találtak.

További elemzések eredményei arra utaltak, hogy a vegyszerezett területeken a ragadozó szitakötő (Mecistogaser modesta), hiánya miatt volt képes elszaporodni a rezisztens szúnyog. Az eredményeket laboratóriumi és szabadföldi kísérletek egyaránt igazolták.

 

Forrás: Magyar Mezőgazdaság/www.usu.edu