0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A francia elnök szerint a Mercosur egyezség jó megállapodás

Franciaország elnöke, Emmanuel Macron válaszolt az EU és a Mercosur között létrejött kereskedelmi megállapodás politikai tervezetére. Az elnök szerint jó egyezség született.

Az Euronews-on közzétett cikkben olvasható, hogy Macron elnök – az Európai Unió és a dél-amerikai országok Mercosur-csoportja között létrejött egyezséget – „jó megállapodásnak” nevezte.

Annak ellenére, hogy a megállapodás 99 000 tonna dél-amerikai marhahús behozatalára vonatkozó megállapodást tartalmaz az EU-ba, a közlemény szerint Macron elnök megjegyezte, hogy az üzlet megfelel a „legfontosabb francia igényeknek”.

A francia elnök június 29-én, szombaton tett nyilatkozatában megemlítette, hogy az EU az „első nagy partner, aki kereskedelmi megállapodást köt a Dél-amerikai Közös Piaccal, melynek tagjai Argentina, Brazil, Paraguay és Uruguay.

Macron elnök hozzátette: „A megállapodás védi az európai élelmiszertermékek földrajzi eredetű tanúsítványát.”

Továbbá üdvözölte a brazil elnök Jair Bolsonaro elkötelezettségét a párizsi klíma egyezmény iránt, mondván: „Ez segített fenntartani a G20-országok közötti egyetértést az Egyesült Államok kivételével”.

Az Európai Bizottság azt állítja, hogy a megállapodás „780 millió lakosra terjed ki, és megerősíti az EU és a Mercosur országok közötti szoros politikai és gazdasági kapcsolatokat”.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/agriland.ie