0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Nagyrészt arató idő

Június meleg időt hozott, a keleti országrészben sok csapadékkal, így szántóföldi növényeink fejlődése fölgyorsult. A főbb kultúrák aktuális állapotát Miskolc térségében készült fényképekkel mutatjuk be hétkezdő elemzésünkben.

Ha visszatekintünk júniusra, akkor a csapadék mennyiségéről az mondható el, hogy a keleti országrészben az átlagostól több, míg nyugaton attól kevesebb hullott. Ez azonban elég elnagyolt, mert a csapadék zöme ebben a hónapban záporos formában hullott, melyre jellemző a rendkívül nagy különbség a területi és időbeli eloszlásban.

Sokfelé súlyos károkat okozó felhőszakadás és villámárvíz alakult ki, máshol pedig csak egy-két csepp hullott.

A csapadékból sokáig kimaradó északnyugati országrész és Fejér megye is kapott végül valamennyi esőt, bár annak mennyisége jócskán elmaradt az átlagostól. De az északi határszélen is maradtak kevésbé csapadékos területek. A hirtelen lezúdult eső sokfelé nem tudott kellően beszivárogni a talajba, a lejtős területekről nagy mennyiség lefolyt. Azért az országban jellemzően több hullámban és több napon is érkezett a csapadék, így jelentős része mégiscsak jól hasznosult. A 90 napos csapadékösszeg mintegy 40-120 mm-rel magasabb a sokéves átlagnál (köszönhetően az esős májusnak), azzal együtt is, hogy a 90 napba az aszályos április is beleesik. Június hőmérséklete (a hűvös május után) 3-4 Celsius fokkal volt magasabb a sokéves átlagnál, a kedvező nedvességi, hőmérsékleti és napfény viszonyoknak köszönhetően a növények fejlődése nagyon intenzív volt, a korábbi lemaradásból sokat behoztak.

Az elmúlt héten csak hétfőn és csütörtökön hullott csapadék az országban. Utóbbi napon súlyos károkat okozó zivatarrendszer vonult végig az ország keleti szélén, míg hazánk döntő részén végig száraz maradt az idő.

Keddtől forró levegő érkezett fölénk, szerdán és csütörtökön a maximumok már országszerte 35 Celsius fok körül alakultak. Péntekre pár fokot mérséklődött a nagy meleg, de vasárnap már újra 30 fok fölötti maximumok voltak a jellemzők. A talaj az elmúlt héten sokat száradt, Győr és Siófok térségében a fölső 50 cm-es réteg nedvességtartalma már 40% közelébe csökkent (5. ábra), de a fölső 100 cm-es rétegben az ország döntő részén még kedvezőek a viszonyok.

A napraforgó és a kukorica fejlődése a meleg, nedves időben nagyon gyors, optimálisak a körülménye.

Miskolc térségben sokfelé 2 m fölötti a kukorica magassága. A mostanában érő egyes gyümölcsfajtákra, de a gyomok és a kártevők számára is kedvező ez az időjárás. A kalászos növények és az őszi káposztarepce az érés fenológiai fázisában van (9-13. ábra), helyenként már el is kezdődött az aratás. Ezekre a növényekre innentől kezdve egészen a betakarítás végéig meleg, száraz idő lenne az ideális.

Mi vár ránk?

A következő napokban folytatódik a nyári, alapvetően száraz időjárás. Kedden és szombaton várható egy-egy hidegfront, mely elszórtan okozhat zivatarokat (akár hevesebbeket is), területi átlagban azonban országos, jelentős csapadék a hét végig nem valószínű.

A talaj száradásával mérséklődik a párolgás üteme, a talaj vízkészlete 10-20 mm-rel csökkenhet egy hét alatt.

A hosszú nappalok, a kevés felhő miatt sok lesz a növények számára fontos napsütés. A hétfői forróság után mérséklődik a felmelegedés, de a hét nagyobb részén marad a meleg (25-30 fok közötti maximumok), arató idő. Ez a hőmérésklet a legtöbb növényünk számára ideális. Egy derült napon egyébként ilyentájt a hőmérséklet 16 óra körül tetőzik. A hőösszeg intenzíven fog gyűlni, a 10 fokos bázissal számolt egy hét alatt mintegy 100 foknapot emelkedik, a hét végére délkeleten már a 800 foknapot közelíti majd. Alapvetően száraz levegő érkezik fölénk, így a páratartalom a nappali órákban alacsonyan alakul, a legmelegebb órákban országszerte 40, a nem frontos napokon 30 % alá csökken. Ez a gombás megbetegedések számára nem lesz kedvező. Szokás szerint a frontok előtti és utáni nap meglehetősen szeles lesz, így egész nap mérsékelt légmozgás inkább csak csütörtökön valószínű.

Az időjárási adatokat az Országos Meteorológiai Szolgálat biztosítja.

Forrás: met.hu