0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Növényvédelmi előrejelzés – Ne várjuk meg, hogy a poloskahelyzet kezelhetetlenné váljon

Járványveszélyes idők járnak. A szőlőben minden kórokozó ellen indokolt a permetezés, a gyümölcsösökben menteni kell, amit a monília még nem tett tönkre, a zöldségeskertben ne várjuk meg a paradicsomvész látható tüneteit, mert akkor már késő. Gyérítsük az aggasztó mértékben elszaporodott márványospoloskákat is, mielőtt kezelhetetlenné válna a fertőzés.

A két héttel ezelőtti, viharokkal, özönvízszerű esőzésekkel tarkított időjárás jelentős károkat okozott a kertészeti és szántóföldi növénykultúrákban egyaránt. A sok eső az érőfélben levő termésben a mennyiségi kiesés mellett hatalmas minőségi romlást eredményezett. A kiesés legfőbb szenvedő alanya a cseresznye, a meggy és a bogyós gyümölcsű növények.

A cseresznye szó szerint „lefolyik” a fáról

az órák alatt bekövetkező rothadási folyamatok miatt. Ami termés a fán marad, azt a gyümölcsmonília teszi tönkre. A szárazabbra forduló napokon a kórokozók elleni védelem a legfontosabb növényvédelmi teendő.

A szőlő a bogyónövekedés stádiumában van. A kedvező időjárás miatt nagyon intenzív a hajtásnövekedés. Egyes fajtákon már most indokolt a zöldmunkák (hajtásválogatás, csonkázás) elvégzése, ellenkező esetben nem lehet tökéletes borítottságot elérni a növényvédelmi permetezések során.

Most minden kórokozó ellen indokolt a kezelés, ezért kombinált védekezéseket végezzünk, kontakt és szisztemikus készítmények felhasználásával.

Intenzíven szaporodik az aranyszínű sárgaság fitoplazmát terjesztő amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus), valamint az amerikai lepkekabóca. Ez utóbbi szívókártevő igen széles gazdanövényköre miatt majd minden növényen megtalálható, kisebb-nagyobb fertőzést okozva. A szőlőmolyok most csak szórványosan repülnek a csapdákba.

Az ország több tájegységéből az ázsiai márványospoloska aggasztó mértékű szaporodásának lehetünk tanúi.

Mellette sok a zöld vándorpoloska is, de létszámuk nem éri el az előbbi kártevőét. A kifejlett egyedek mellett már igen jelentős a különböző fejlettségű lárvanépesség is, de bőségesen lehet lerakott petéket is találni, zöldségféléken és gyümölcstermő növényeken egyaránt.

Mielőtt kezelhetetlenné válna a fertőzés, gondoskodjunk a kártevő gyérítéséről. Permetezéskor úgy válasszunk rovarölő szert, hogy az ne okozzon élelmezés-egészségügyi problémát.

A párás, meleg, éjszakánként erősen harmatos idő kiváló feltételeket teremt a burgonya- és a paradicsomvész járványszerű kialakulásához. A kórokozó napok alatt teljes mértékű megbetegedést képes előidézni, ezért a permetezéssel ne várjuk meg az első tünetek megjelenését.

Almástermésű növényeinken, különösen a birsen ismét járványos méreteket ölt a baktériumos tűzelhalás. A beteg ágakat, hajtásokat haladéktalanul vágjuk le és semmisítsük meg. Kezelésre csak a réztartalmú készítmények és az Aliette áll rendelkezésre, illetve 120 napos szükséghelyzeti engedéllyel, július 29-ig, növényorvos felügyelete mellett a Kasumin 2L.

Folyamatosan védekezni kell a varasodás és a lisztharmat ellen is, mert a fertőzés feltételei most is adottak.

Már időszerű az almafélék kalciumos permetezése, amivel megelőzhető a termés foltosodása. A kalcium-adagolást egészen a szüretig érdemes folytatni. Kártevők közül most az almamoly mérsékeltebben, de folyamatosan rajzik, a levéltetvek ismét intenzíven szaporodnak a hajtásvégeken.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.magyarnovenyorvos.hu honlapot.

Forrás: Kertészet és Szőlészet