0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A harlekinkatica hazai térhódítása

A harlekinkatica a 2008-as magyarországi észlelését követően az utóbbi években viharos gyorsasággal elszaporodott, és manapság már fenyegetést jelent az őshonos katicabogarakra.

A harlekinkatica (Harmonia axyridis), más néven ázsiai katicabogár, sokszínű katicabogár vagy keserűkatica a katicabogarak családjába tartozó bogár. Mivel nagyon falánk ragadozó, a levéltetvek elleni biológiai védekezés céljából először az USA-ba, majd több nyugat-európai országba betelepítették és először növényházakban alkalmazták. A harlekinkatica elsősorban levéltetvekkel táplálkozik ugyanúgy, mint a hazánkban őshonos és gyakori hétpettyes katica (Coccinella septempunctata) és kétpettyes katica (Adalia bipunctata), de levéltetűhiány esetében a saját lárváit és a hazai katicabogarakat is megeszi.

A harlekinkatica nemcsak falánk, de sokkal mozgékonyabb és agresszívabb is, mint az őshonos európai katicafajok, amelyeket hamar kiszorít élőhelyükről, ezért ma már több problémát okoz, mint amennyi hasznot hoz.

Magyarországon 2008 februárjában találták meg először, s mára igen elterjedt.

A kétpettyes katicához hasonlóan a fák lombkoronájában él, ezért erre a fajra különösen nagy veszélyt jelent.

A kifejlett harlekinkatica (imágó) 5–8 mm hosszú, 4–7 mm széles, tehát rendszerint nagyobb, mint a többi hazai katicafaj. Színe és mintázata rendkívül változó. Hazánkban három színváltozata terjedt el. Az egyik változat (forma succinea) esetében a szárnyfedő sötétebb-világosabb narancssárga, 15–21 fekete ponttal. A pontok egészen nagyok is lehetnek, sőt össze is érhetnek, más egyedeknél pedig pontszerűek, de hiányozhatnak is. Az Európában elterjedt harlekinkaticák közül ez a leggyakrabban előforduló színváltozat.

A második színváltozat (f. spectabilis) abban különbözik az előzőtől, hogy szárnyfedői feketék, 4 vöröses folttal. Ez a forma hasonlít a kétpettyes katica némely sötét változatára, azonban a harlekinkatica piros foltjai sohasem érik el a szárnyfedők felső szegélyét és inkább kerekded formájúak. A fejen pedig háromszögletű fehér folt látható.

A harmadik változat (f. conspicua) szárnyfedői feketék, 2 piros folttal, amelyek közepén fekete pont vagy folt lehet. A harlekinkatica eredeti élőhelyén, Kelet-Ázsiában a sötét alapszínű színváltozatok gyakoribbak.

A tömegesen felszaporodott bogarak kiiktatása jelenlegi eszközeinkkel hatékonyan nem lehetséges, mivel eddig még nem találták meg hatékony természetes ellenségét.

Védekezési lehetőségként számításba jöhet a környezeti manipuláció: csalogatás, riasztás és a táplálék korlátozása. Riasztáshoz felhasználható pl. a kámfor és a mentol. A táplálékkorlátozás lényege, hogy a gyümölcsös- és szőlőskertekben, közeli növénykultúrákban ne engedjük felszaporodni az ázsiai (harlekin) katicabogár legkedveltebb táplálékát, a levéltetveket, mert az ezeken megnövekedett ázsiaikatica-népesség ősz elején eláraszthatja pl. a szőlőt is. A málnán is megfigyelték kártételét.

Forrás: Kerti Kalendárium