Back to top

Növényházi gépesítés: tanulmányúton Hollandiában

A FruitVeB, a Royal Brinkman, valamint a Groenten Fruit Huis holland szakmai szervezet közös szervezésében hollandiai tanulmányúton vettünk részt. Elsősorban a növényházi gépesítésre voltunk kíváncsiak.

Zöldséghajtató kertészek alkották a csapatunkat
Zöldséghajtató kertészek alkották a csapatunkat
Elsőként a nagy múltú kertészeti háttéripari cég, a Royal Brinkman központját kerestük föl. A családi vállalkozást 130 éve alapították, kezdetben kötözőanyagokat, valamint köteleket forgalmaztak, majd az 1920-as évek elején saját fejlesztésű paradicsomosztályozó gépükkel betörtek a piacra. Később ködképző gépekkel és közegek forgalmazásával bővítették tevékenységüket, a számítógép vezérlésű tápoldatozó pedig újabb előrelépést hozott. A vállalkozás 1985-től viselheti a Royal, azaz királyi előnevet, azzal is utalva töretlen fejlődésére és 100 éves múltjára. A külföldi piacra 35 éve léptek, jelenleg websho­pot is üzemeltetnek, forgalmazott termékeik száma meg­haladja a 30 ezret. Világszerte 440 alkalmazottjuk van, a 22 százalékuk nő. Termékeikkel szinte az egész világon jelen vannak, Magyarországon 1996 óta dolgoznak.

Közös vízkezelés

A Walero B.V. Bleiswijkben 15 hektáron termeszt sárga színű kaliforniai paprikát kőzetgyapoton, a termést pedig súlyra osztályozzák nem az átmérő alapján. Tavaly négyzetméterenként 33 kilogramm volt az átlagtermés. Decemberben 6 hetes palántát ültetnek, a négyzetméterenkénti 2,3 növénysűrűséget elágaztatással 6,9-re bővítik.

A kertészet saját válogatógépsora
A kertészet saját válogatógépsora

A szedést márciusban kezdik. 2011-ig a működési programba be lehetett építeni és el lehetett számolni a drénvíz újrahasznosítását. Most a kertészet 9 másik céggel közösen, egy helyen oldja meg a kb. 100 hektáros felületen képződött, nem túl nagy mennyiségű hulladékvíz kezelését. A család 4 tagján kívül 1 állandó alkalmazott dolgozik a kertészetben és 35 idénymunkást foglalkoztatnak.

Termékeik 7 csoportba sorolhatók: általános növénytermesztés, növényvédelem és fertőtlenítés, növénygondozás, csomagolás és tervezés, gépesítés, műszaki projektek és szervízcikkek.

A minőség mellett nagy hangsúlyt fektetnek a megbízhatóságra, a kényelemre és a szállítások pontos teljesítésére, ügyfeleik elégedettségére. Folyamatosan fejlesztik a céget és az online kereskedelmet.

Növényvédelmi technológiákról szóló tájékoztatójukban az Enbar LVM és PulsFOG típusú ködképzőjüket javasolták felületkezelésre. Az Enbar LVM gép mellé ventilátort is be kell szerelni az üvegházba. A PulsFOG félautomata meleg­ködképző, irányításához kezelőre van szükség. Permete­ző­kocsikból ben­zines és elektromos meghajtásút is forgalmaznak, 120-2000 literes tartályokkal és többféle permetezőfejjel kaphatók. A permetezők hatékonyságának ellenőrzéséhez fluoreszkáló anyagot kevernek a vegyszerhez, majd este UV lámpával megvilágítják a lombot. Permetezőik előnye, hogy minden növényvédő szer kijuttatására alkalmasak, és megfelelő beállításokkal jó cseppméretet és lefedettséget érhetünk el.

A World Horti Center kutató és oktató központban bemutatták a Royal Brinkman fertőtlenítéshez használható készítményeit és javaslatokat hallhattunk a felhasználásukhoz.

A szakemberek hang­súlyozták a higiénia fontosságát a növényházakban, ami a berendezésekre, az eszközökre, göngyölegekre, személyekre egyaránt vonatkozik.

Hatékony, ám a növényeket, a felhasználókat és a környezetet nem károsító megoldásokat kínálnak.

A hazánkban is népszerű Priva tápoldatozókat, klímaszabályozó rendszereket gyár­­tó vállalatot 1959-ben alapították. Azóta is családi tulajdon, 450 alkalmazottjukból 100 külföldön dolgozik. Magyarországon 60 partnerük van. A világon működő 10 üvegházból 6-ban a cég rendszere található. Három szabályozó modult kínálnak, mindegyik tovább bővíthető. A Priva compass rendszert a fóliás kertészeteknek javasolják, annál fejlettebb a Priva compact, a Priva Connext pedig már high-tech megoldás.

Vízkezelési technológiákban is élen járnak. Vialux M-Line gépük UV-C fénnyel fertőtleníti a drénvizet, elpusztítja belőle az összes gombát, baktériumot és vírust.

Személyre szabott gépek

A Berg cég egyebek közt szedőkocsikat gyárt
A Berg cég egyebek közt szedőkocsikat gyárt
A 70 főt foglalkoztató Berg Hortimotive cég növényházi gépeket, különböző szintű robotokat gyárt növényápoláshoz, növényvédelemhez, betakarításhoz.

Évenként mintegy 1500 gép hagyja el az üzemet. Megbízhatóságukról sokat elárul, hogy az 50 éve tervezett művelőkocsit csekély módosításokkal a mai napig gyártják.

A megrendeléseket mindig személyes interjú és felmérés követi, hogy a vevőknek a legjobban megfelelő megoldásokat találják meg. Az indukciós pályán mozgó önjáró kocsik után jelenleg lézer irányításún dolgoznak. Új fejlesztésű robo­tuk a sorok között járva monitorozza szenzoraival az állományt az üvegházban. Termésbecslést végez, melyhez az időjárást is figyelembe veszi. 10 hektár területre javasolnak belőle egyet.

Tagdíjat fizetnek

A Groenten Fruit Huis szakmaközi szervezet a holland zöldség-gyümölcs forgalom 80 százalékát lefedi. Mintegy 350 tagja, a zöldség-gyümölcs kereskedésben, termelésben érdekelt, köztük termelői szervezetek is. Heti hírlevelük van, képviselik a szakmát különböző eseményeken, és jelen vannak a Globalgap tanácsban is. A szervezet ügyvivő csoportja 14 főből áll, azon kívül 18 főállású alkalmazottjuk egy-egy szakterületre szakosodott. A tagok tagdíjat fizetnek.

A szakmaközi szervezet most folyó 3 millió eurós programjában kiemelten fog­lal­koznak a kutatás-fejlesztéssel és a fenntarthatósággal.

A szervezetnél tett látogatásunkkor megtudtuk, hogy Hollandiában összesen 110 ezer hektár a hajtatott kultúrák területe. A paradicsomhajtató kertészetek átlagosan 9 hektárosak, de a legnagyobbak 150 hektárt művelnek. A termelői szervezetek tagjai legföljebb a termékeik 5 százalékát értékesítik az árverésen. A termelők 10 napon belül megkapják a beszállított árujukért járó pénzt a tésztől, a kereskedő 60-90 napra fizet.

Hollandiában 7 elismert tész működik, közülük 5 ad be operatív programot.

Hollandia 90 milliárd értékben exportál zöldséget-gyümölcsöt, legfontosabb vevőik Németország, Anglia, Belgium, Franciaország, Lengyelország.

Termékmarketinget szolgáltatnak

Az 1932-ben alapított és 1995-től szövetségként működő Haluco meghatározó zöldség-gyümölcs kereskedőház Hollandiában, 2008-óta a legnagyobb európai frisstermékeket forgalmazó konszern tagja. Jelenleg 26 országban dolgozik, éves forgalma 4,5 milliárd euró. Termékmarketinget is szolgáltatnak a termelőknek és kereskedőknek.

A delfti kutatóközpontban egyebek közt a LED-es megvilágítás hatását vizsgálják paprika-, paradicsom-, uborka-, szamóca-, és rózsaállományokban. Azt figyelik, hogy milyen színspektrumokkal érhető el a legtöbb és a legjobb minőségű termés.

Uborka felsőfokon

Hollandiában 550-600 hektár üvegházban termesztenek uborkát. A Reijm & Zn vállalkozás 4,5 hektáros telepén a Prologue RZ F1 és a Lausanna RZ F1 fajtákat termesztik, évenként két kultúrában. A terméshozam négyzetméterenként 100 kilogramm. A kertészet üvegházából automata szállítóeszközök hordják a termést a válogató- és csomagológéphez. A dolgozók csak fertőtlenítő kapukon át mehetnek be és jöhetnek ki az üvegházból. A talajtakaró fóliát kultúraváltáskor mindig kicserélik. Az üzemben 40-en dolgoznak.

Vezető nélküli szállítóeszköz hordja ki az uborkát a növényházból
Vezető nélküli szállítóeszköz hordja ki az uborkát a növényházból

Kees Hendriks uborkatermesztő a hozamok növelése és a minőség javítása érdekében mesterséges megvilágítást szereltetett be az üzem egyik részében. A gazdaságban Nunhems és Rijk Zwaan fajtákkal dolgoznak, egy évben kétszer ültetnek. A növényeket két száron viszik föl V alakban. A téli időszakban 16 órán keresztül világítják az állományt, 12 négyzetméterenként helyezik el az 1000 wattos lámpákat. A november végén ültetett, megvilágított állományt január elején már szedik, négyzetméterenként 150 uborkát takarítanak be.

A pótmegvilágítással nő a hozam, és a minőség is javítható
A pótmegvilágítással nő a hozam, és a minőség is javítható

Biológiai növényvédelmet alkalmaznak, gombabetegségek ellen szinte nem védekeznek. A ventilációs rendszerrel elért folyamatos légmozgással előzik meg a lisztharmat-fertőzést. Az automatikus válogatórendszer az uborkákat súly szerint osztályozza, kihordógép segíti a mozgatást. A 6 hektáros kertészetben 50 ember dolgozik, hektáronként 3-4 dolgozó szedi az uborkát, a csomagoló részen kb. 20 emberre van szükség. A tulajdonostól megtudtuk, hogy 5 magyar munkavállalója is van.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2019/26 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Melegedés miatt fajtaváltás: klímaváltozás és a szőlőtermesztés

A klímaváltozásnak a szőlőtermesztésre és a borászati technológiára gyakorolt hatását boncolgatták az idei, immár harmadik Szőlész-Borász Konferencia előadói a Szent István Egyetem budai campusán.

Megfázás, meghűlés megelőzésében és kezelésében nagy segítség a hazai gyógynövény

A hideg idő beköszöntével igen gyakori a megfázás, meghűlés. A betegségek megelőzése és az enyhébb lefolyású meghűléses megbetegedések természetes gyógymódokkal és a Magyarországon termett gyógynövényekkel orvosolhatóak. A hazai fogyasztók nagy kedvencei a kamillavirágzat, a bodza és hársfavirág, valamint a csipkebogyó, amelyek gyűjtése és termesztése a munkaerőhiány miatt komoly veszélybe került.

Dögöljön meg a szomszéd … is? Miért nem szövetkezünk?

Lengyelországban, Németországban vagy Hollandiában járva ámulatba ejti az embert, hogy a gazdák mennyire nyitottak az együttműködésre, a szövetkezésre. Nálunk valamiért ez nagyon nehezen megy. Miért? – tettük fel a kérdést Szabó G. Gábornak, az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Központja főmunkatársának.

Hordozható környezetfigyelő bőrönd

Az eszköz lehetővé teszi a tartási körülmények, illetve az istállók levegőjének pontos, rövid- vagy hosszú távú nyomon követését.

Védtelenek vagyunk? - Véget ért a szezon, de van mit elemezni

Véget ért a növényvédelmi szezon, de nem múlt el nyomtalanul: amelyik károsítókból sok volt az idén, arra a következő évben is bizton számíthatunk, pláne, ha szinte semmilyen hatékony növényvédő szer nincs a kezünkben a megfékezésükre. A talajlakó kártevőkkel sajnos ez a helyzet, mégsem vagyunk azonban teljesen védtelenek.

Trakor- és kombájntemető Iowa-ban

Amerikában, a legek hazájában a kiszolgált gépeket egy ideig géptemetőkben tárolják, majd az követően kerülnek a kohókba. Jól ismert az arizonai sivatagban lévő repülőgép temető, ahol a leselejtezett polgári- és katonai repülők garmadáját tárolják.

Ön is mindig kiirtja a gyomokat? Lehet, hogy rosszul teszi

A gyomnövények nem feltétlenül okoznak gondot, egy új kutatás szerint akár hasznosak is lehetnek.

Amivel érdemes kiváltani a krumplit

Régen a szegények krumplija volt, ma a nagyvilág elegáns éttermeiben homár, lazac, fésűkagyló, szarvasgomba társaságában tálalják. A teljesen igénytelen, olcsó zöldséget csodanövénynek tartják. Ez a csicsóka.

„Aggasztóan” fogynak a rovarok és a pókok Németországban

Egyre csökken a rovarok és pókok száma a németországi erdőkben és füves területeken – állítják kutatók, akik szerint az intenzív mezőgazdasági termelés a felelős az „aggasztó” mutatókért.

Véget ért a szezon, de nem múlt el nyomtalanul - Növényvédelmi előrejelzés

Kezdjük meg a fölkészülést a jövő évi növényvédelemre, ehhez pedig legelőször is mérjük fel, hányadán állunk a károsítókkal. Az őszi betakarítás kiváló lehetőség, hogy megismerjük, mennyire fertőzött a terület talajlakó kártevőkkel, a metszés előtti átvizsgálás során pedig gyorsan kiderül, hogy mennyire fertőzöttek a fák.