0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Vidék él és élni akar

Az Agrárminisztériumban július 2-án jelentették be a Zártkerti Revitalizációs Program idei pályázati felhívását. Az agrártárca 2015-ben indította el programot, akkor még a Tanyafejlesztési Program részeként, 2017-től már önálló pályázatként hozták létre. A program célja, hogy a kistelepülések határában lévő zárt kertekben újra induljon a hagyományos gazdálkodás.

Hazánkban megközelítőleg 200 000 hektár jelentősen elhanyagolt állapotban lévő zártkerti ingatlan található. Jellemzően a település határában lévő, főként apróparcellás területek, a legtöbb esetben rendezetlen tulajdonviszony folytán műveletlenek.

Nagy István, agrárminiszter a pályázati felhívás sajtótájékoztatóján a kert jelentőségére hívta fel a figyelmet. „A kert hozzájárul ahhoz, hogy a vidék élhető és kívánatos legyen. Emellett vidéki közösségeket és munkalehetőségeket teremt.”

Tavaly a Hermann Ottó Intézet Nonprofit Kft.-hez 688 db támogatási kérelem érkezett, melyben több mint 6,5 milliárd forintos támogatási összeget jelöltek meg.

2019-ben települési önkormányzatok, illetve ezek konzorciumai pályázhatnak a támogatásra, amennyiben vállalják az ingatlanokon meglévő genetikai sokféleség megőrzését, a mezőgazdasági hasznosítást elősegítő infrastrukturális háttér fejlesztését, valamint a külterületeken folytatott szőlő- és gyümölcstermesztés fennmaradását.

A pályázat keretében támogatható tevékenységek:

– zártkertek, kiskertek megközelítését szolgáló utak javítása,

– ezek csapadékvíz elvezetéséhez szükséges fejlesztések, karbantartások elvégzése,

– vízvételi hely kialakítása, kút és esővízgyűjtő rendszer kiépítése,

– villamosenergia-ellátáshoz kapcsolódó fejlesztések létesítése

– vadkerítés, vadgazdálkodási/vadvédelmi elemek építése

– területrendezés, gyümölcsfa- és/vagy szőlőtelepítés.

A pályázat során projektenként legfeljebb 10 millió forint támogatás, a villamosenergia-ellátáshoz kapcsolódó fejlesztések keretében pedig legfeljebb 20 millió forint támogatás nyerhető el.

Az utak építése, illetve a vadkerítések telepítése önállóan nem pályázható, azokat csak más fejleszteni kívánó tevékenységekkel együtt lehet megpályázni.

„A támogatás 75 százalékát még az év végéig biztosítja a tárca az önkormányzatoknak, a fennmaradó 25 százalékot pedig 2020-ban juttatja a pályázat nyerteseinek. A pályázóknak 2020 áprilisáig van lehetőségük a fejlesztéseket megvalósítani.” – fogalmazott Kis Miklós, vidékfejlesztésért felelős államtitkár. Kihangsúlyozva hozzátette, hogy a tanyák számára óriási segítséget jelent a program, nem véletlen a többszörös túligénylés.

A pályázatok szerkesztésére 07.16-07.31 között van lehetőség, a benyújtásra pedig augusztus 1-jén 8 órától egészen augusztus 8-ig van lehetőség. A pályázat eredményei októberben születnek meg.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu