0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Közzétették az ökológiai fókuszterületek listáját

A Kincstár közzétette a 2019. évi egységes kérelemben bejelentett, a táblákkal szomszédosan elhelyezkedő, rendelkezésre álló EFA elemek (fás sáv, táblaszegély, vízvédelmi sávok) helyrajzi számait, melyeket a tulajdonos vagy vagyonkezelő nem tiltott le.

A területalapú támogatások zöld komponensének alkalmazása során figyelembe vehető ökológiai célterületek körébe a támogatást igénylő földhasználó támogatható területével közvetlenül határos tájelem is elszámolható – írja a nak.hu.

Ezen terület vonatkozásában a támogatást igénylő földhasználó nem rendelkezik használati jogosultsággal, de ennek megléte nem is szükséges, hiszen csupán virtuális igénybe vételről van szó.

Mindazonáltal indokolt a tájelem felett rendelkezési jogot gyakorló személy számára biztosítani annak lehetőségét, hogy ezt a virtuális igénybe vételt kizárhassa, illetve valamilyen formában a támogatást igénylő földhasználó által elért támogatási előnyből maga is részesülhessen. Ennek biztosítására a tájelem tulajdonosa vagy vagyonkezelője a támogatási kérelem benyújtása évének február 1. napjáig – a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatási szervnél – kérheti, hogy az adott tájelem ökológiai célterületként ne legyen elismerhető.

Másrészről az ökológiai célterületre tekintettel támogatásban részesülő földhasználó köteles az ökológiai célterület tulajdonosának vagy vagyonkezelőjének erre irányuló felhívása esetén

a támogatás időtartama alatt az adott ökológiai célterületen elvégezni a parlagfű, más veszélyes gyomok és a rágcsálók elleni védekezést a jogszabályban foglaltaknak megfelelően, és elszállítani a szilárd hulladékot.

Az ökológiai jelentőségű területre vonatkozó különös rendelkezések itt olvashatóak, a szabadon felhasználható EFA elemek helyrajzi számának listája pedig innen töltheti le:

okologiai_fokuszteruletek_listaja_tablazat.xlsx

Forrás: nak.hu