Back to top

A Kárpát-medence legjobb lekvárai és borai

Egyesek talán még nem tudják merre is keressék Peszektergenyét – vagy szlovákul Sikenicát -, ám boros és lekváros körökben egyre népszerűbb a Palik család által már hatodik éve szervezett nemzetközi bor- és lekvárverseny. Az Esztergomtól alig félóra autózással elérhető Alsó-Garammenti településen az Eszterházy családnak állt hatalmas szőlészete, szüretei messze földön híresek voltak.

Ám ahol megterem a szőlő, ott a gyümölcsökről sem feledkeznek meg, így a lekvárkészítés is a hétköznapi élet szerves részévé vált.

Peszektergenyén régi hagyománya van a borászatnak. A korábbi Esterházy-uradalomhoz tartozó nagypeszeki szőlőültetvényen jelentős pincét is építettek. Később, itt nemesítették a Peszeki leányka szőlőfajtát. A Palik család tulajdonába 2003-ban került a birtok, s ma 15 hektáron állítják elő a szőlőt, s fejtenek bort.

Fotó: viniczai

Egy család kezdeményezése messzire nyúlt. A Palikék által vezetett Biocentrum s.r.o. cég már nem csupán a Kárpát-medence gazdálkodóit mozgatja meg, hiszen évről-évre érkeznek minták Franciaországból, Németországból vagy éppen Oroszországból is. Magánszemélyek és vállalkozások egyaránt nevezhetnek, amennyiben saját maguk készítik a bort és a lekvárt.

Fotó: viniczai

Az idei megmérettetésre több mint ötszáz lekvárt, s közel ugyanennyi bort neveztek termelőik, hogy neves szakemberek alkossanak véleményt munkájukról.

Fotó: viniczai

Ez a két termék nem csak összeköti a család női és férfi tagjait, de mindkettőben a hagyományok öröklődnek tovább. Olyan versenyé nőtte ki magát, melyhez hasonlót még sehol nem tapasztalt a szakma, egyben a határokon átívelő összefogás jelképévé és a családokat összekapcsoló szimbólummá is vált.

Fotó: viniczai

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A salánki hordó reneszánsza

Vajon a bodnárok mikor, az év melyik szakában lélegezhetnek fel, ha csak egy rövid időre is? Ebben a szakmában van-e egyáltalán holtszezon? Vagy modern világunkban az egész mesterség lassú halálra van ítélve?

A teaivás jótékony hatással van az agyra

A Szingapúri Nemzeti Egyetem új kutatása szerint a rendszeres teafogyasztók agyi régiói szervezettebb felépítést mutatnak azokéhoz képest, akik nem fogyasztják rendszeresen ezt az italt. Az agyi régiók közötti zökkenőmentesebb kapcsolat összefüggésben áll az egészséges kognitív funkciókkal, amelyek az öregedési folyamatok lassításáért felelnek – olvasható a The Independent hírei között.

842 ezer forintot dobnak a kukába

Évente mintegy 2,8 tonna élelmiszert, azaz 842 ezer forintnak megfelelő táplálékot dob ki egy átlagos amerikai egy friss felmérés szerint. A megdöbbentő adatok nem csak a fejlett világra jellemzőek: más-más okokból, de az egész világon jelentős a pazarlás.

Döbbenet: a miniszter élelmiszer-felhalmozásra szólított fel!

Nagy-Britannia iskoláinak napokon belül tervet kell kidolgozniuk az élelmiszerkészletezésre és annak biztosítására, hogy a diákok megfelelő ellátásban részesüljenek egy no-deal Brexit esetén is. A brit egyetemek már egy hete WC-papírt halmoznak fel.

Nemzetközi élelmiszeripari szakmai találkozó Budapesten

Élelmiszeripari együttműködéseket elősegítő nemzetközi szakmai találkozót rendeznek Budapesten, a csütörtökön kezdődött kétnapos eseményen 14 országból 105 szakember vesz részt - tájékoztatta a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) az MTI-t.

Édes répa, keserű karotin?

Nem könnyű megfelelő sárgarépát választani. Főként, ha a megrendelőnek egészen mások az elvárásai,mint amit mi elképzelünk. Legyen édes, hiszen akkor jó az íze, de legyen alacsony a nitrát tartalma, miközben a színe is nagyon fontos értékmérő. Ugyanakkor arról nem feledkezhetünk meg, hogy mind az alfa-, mind a bétakarotin keserű ízzel rendelkezik.

Húsmentes csirkeszárnyakkal kísérletezik a KFC

A Yum! Brands étteremhálózat bejelentette, hogy növényi alapú hústermékeket tesztel, melyekből csirke nuggets-et és csirkeszárnyakat készítenek majd.

A gabonák vad rokonai jelenthetik a megoldást a klímaváltozásra

Élelmiszernövényeink vadon termő rokonai óriási genetikai változatosságot hordoznak magukban. Ezek között a gének között pedig megoldást találhatunk arra, miképp tudjuk "klímaállóvá" tenni kultúrnövényeinket is.

Forró volt a hangulat a csikóchampionátuson

Az augusztus 20-án megrendezett tattersalli eseményen nemcsak a nyárias időjárás miatt volt forró a levegő, hanem azért is, mert az ország legkiemelkedőbb csikóit vártuk az MSLT rendezvényére.

Jótékonysági borárverés Tiszaburáért

Nagy sikerrel zárult a Budapest Borfesztivál és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Jótékonysági Borárverése, a tételekből befolyt több mint 6 millió forintot a tiszaburai varrodának ajánlották.