0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A Kárpát-medence legjobb lekvárai és borai

Egyesek talán még nem tudják merre is keressék Peszektergenyét – vagy szlovákul Sikenicát -, ám boros és lekváros körökben egyre népszerűbb a Palik család által már hatodik éve szervezett nemzetközi bor- és lekvárverseny. Az Esztergomtól alig félóra autózással elérhető Alsó-Garammenti településen az Eszterházy családnak állt hatalmas szőlészete, szüretei messze földön híresek voltak.

Ám ahol megterem a szőlő, ott a gyümölcsökről sem feledkeznek meg, így a lekvárkészítés is a hétköznapi élet szerves részévé vált.

Peszektergenyén régi hagyománya van a borászatnak. A korábbi Esterházy-uradalomhoz tartozó nagypeszeki szőlőültetvényen jelentős pincét is építettek. Később, itt nemesítették a Peszeki leányka szőlőfajtát. A Palik család tulajdonába 2003-ban került a birtok, s ma 15 hektáron állítják elő a szőlőt, s fejtenek bort.

Egy család kezdeményezése messzire nyúlt. A Palikék által vezetett Biocentrum s.r.o. cég már nem csupán a Kárpát-medence gazdálkodóit mozgatja meg, hiszen évről-évre érkeznek minták Franciaországból, Németországból vagy éppen Oroszországból is. Magánszemélyek és vállalkozások egyaránt nevezhetnek, amennyiben saját maguk készítik a bort és a lekvárt.

Az idei megmérettetésre több mint ötszáz lekvárt, s közel ugyanennyi bort neveztek termelőik, hogy neves szakemberek alkossanak véleményt munkájukról.

Ez a két termék nem csak összeköti a család női és férfi tagjait, de mindkettőben a hagyományok öröklődnek tovább. Olyan versenyé nőtte ki magát, melyhez hasonlót még sehol nem tapasztalt a szakma, egyben a határokon átívelő összefogás jelképévé és a családokat összekapcsoló szimbólummá is vált.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu