0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kíméletlen időjárás vérezteti ki a lengyeleket

Egyre kiterjedtebb a Lengyelországban pusztító szárazság, amely várhatóan komoly gondokat okoz a mezőgazdaságnak, a helyzet tavasz óta sokat romlott.

Lengyelország 16 tartománya közül immáron 14-et érint a mezőgazdaságot sújtó szárazság – adta közre a Termőföld-tudományi és Növénytermesztési Intézet (IUNG) jelentésének tanulságait a Radio Poland, melyre a napi.hu hívja fel a figyelmet. A vizsgálatokat május 1-je és június 30-a között végezték.

A helyzet sokat romlott a korábbi – április 21. és június 20. között végzett – felméréshez képest. A bajba került kerületek száma 670-nel nőtt.

Az intézet kutatóinak elemzése szerint a 14 szárazság sújtotta tartományban lévő szántóföldek 28 százalékát érinti a borzalmas időjárás.

Minden növényfajta és növénycsoport megtalálható a sérülékeny termények csoportjában, beleértve ebbe a tavaszi és a téli gabonát, a burgonyát, a földi termesztésű zöldségeket, a céklát és a komlót. A kutatók szerint a legnagyobb veszély a tavaszi gabonaféléket fenyegeti: ezekkel kapcsolatban több mint 1200 körzetből érkezett vészjelzés, amely az összes körzet majdnem fele.

Forrás: Napi.hu