Back to top

Közösen lépnek fel a térség agrárkamarái

Együttes fellépést terveznek a Közös Agrárpolitika (KAP) vívmányainak megőrzésére a Közép-Európai országok, amelyeknek agrárkamarái pénteken Bábolnán találkoztak. A rendezvényen élesen bírálták a nemrégiben megkötött EU-Mercosur szabadkereskedelmi megállapodást is.

A közép-európai országoknak nem csupán a történelme közös, hanem az érdekei is, és ez vonatkozik az egyes országok gazdatársadalmára is – hangzott el a közép-európai agrárkamarák első találkozóját követő sajtótájékoztatón pénteken Bábolnán. Az eseményen hat térségbeli ország agrárkamaráinak vezetői vettek részt. A tájékoztatón Nagy István agrárminiszter elmondta: közös felelősségünk, hogy biztonságos és minőségi élelmiszert termeljünk úgy, hogy közben egy fenntartható gazdálkodást folytatva élhető környezetet hagyjunk magunk után.

A tárcavezető a legfontosabb kérdések között a Közös Agrárpolitika (KAP) jövőjét említette. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: Magyarországnak és a térségbeli országoknak három elvárásuk van.

Ambiciózus költségvetéssel rendelkező Agrárpolitikát, megfelelő szakmapolitikai eszközöket és végrehajtható,, egyszerű adminisztrációt szeretnének a gazdák.

A szakmapolitikai célok között a miniszter az átmeneti nemzeti támogatások továbbvitelét, a termeléshez kötött támogatások megőrzését és az öntözésfejlesztési támogatásokat említette.

Nagy István élesen bírálta a közelmúltban az Európai Unió és a Mercosur országok között létrejött szabadkereskedelmi megállapodást, amelyről kijelentette: komoly félelemmel fogadták azt a közép-európai gazdák. Az itteni termelők versenyképességére ugyanis komoly hatással lehet egy ilyen megállapodás, amely ugyanakkor környezetvédelmi szempontból is „képmutató és felelőtlen” – fogalmazott a tárcavezető. Mint mondta:

erősen ellentmondásos az, hogy az európai termelőktől nagyon szigorú környezetvédelmi előírásokat követelünk meg, miközben harmadik országokból olyan olcsó élelmiszereket hozunk be, amelyeket ellenőrizetlen körülmények között, sokszor az esőerdők elpusztításának árán termeltek meg.

Hasonló véleményen volt Nikolaus Berlakovich, a Burgenlandi Agrárkamara elnöke is. Mint elmondta: nem illik össze az, hogy a saját országainkban nagyon kemény elvárásokat támasztunk a gazdákkal szemben, és az, hogy Dél-Amerikából hormonkezelt, az esőerdők kiirtása mellett megtermelt, az uniós előírásoknak nem megfelelő termékeket hozunk be. Nikolaus Berlakovich egyetértett azzal is, hogy közös fellépés szükséges egy olyan KAP érdekében, amely minden uniós tagállamnak biztosítja a fejlődés lehetőségét.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Startup megoldások újítják meg a hazai mezőgazdaságot

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Design Terminal által életre hívott NAK TechLab inkubációs program célja, hogy a leginnovatívabb megoldások megtalálják helyüket a hazai agrárszektorban és élelmiszeriparban, ezáltal versenyképesebbé, fenntarthatóbbá és környezettudatosabbá téve az ágazatot.

Ez nemcsak egy termelési mód, hanem életszemlélet: dinamikusan nő a hazai bioterület

Megvalósulni látszik ökológiai gazdálkodás stratégiai programjában, a 2014-2020-as időszakra szóló Nemzeti Akcióterv Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért dokumentumban meghatározott cél, a 350 ezer hektár nagyságú ökoterület elérése Magyarországon, ha nem is 2020-ra, de a közeljövőben biztosan, fogalmazott Roszík Péter, a Magyar Biokultúra Szövetség alelnöke a 32. Biokultúra Tudományos Napon.

Jól teljesít az agrárium, de még erősíthető

Ha tartani akarja a magyar mezőgazdaság az elmúlt évek élénk fejlődési ütemét, akkor komoly beruházásokat kell eszközölni, tovább kell erősíteni a versenyképességet és csökkenteni kell a támogatásoktól való függőséget.

Egy közösség, egy akarat

A kárpátaljai Makkosjánosiban tartották a Kárpát-medencei gazdák soron következő egyeztető fórumát, amelyen Muravidék, Drávaszög, Vajdaság, Partium, Bánság és Erdély mellett képviseltették magukat a magyarországi, és természetesen a kárpátaljai gazdaszervezetek is. A fő stratégiai kérdés továbbra is az, hogyan lehetünk sikeresek szerte a Kárpát-medencében, hangzott el a tanácskozáson.

Munkaerőmegtartási jó gyakorlat, testközelből

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága az élelmiszeripari tagság számára a „FEJLŐDJÜNK EGYÜTT!” programsorozat keretében kamarai finanszírozással 2019. november 19-én újabb gyárlátogatást szervezett az Eisberg Hungary Kft. gyáli üzemébe.

Lesz elegendő facsemete

Hiába a kormány erőfeszítése az erdőterületek növelésére, ha nem lenne hozzá elegendő szaporítóanyag. Kicsit háttérbe szorított, ám nagyon fontos terület az erdei csemetetermesztés. Az eredményes őszi csemeteszezonról sajtótájékoztató keretében számolt be Zambó Péter, földügyekért felelős államtitkár és Zsigmond Richárd, a NÉBIH Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóságának vezetője.

Csirkebumm a lengyeleknél

Rekordokat dönt a csirkeágazat Lengyelországban: októberben 122 millió naposcsibe került a tenyésztőkhöz. A szárnyalást csupán a feldolgozóüzemek kisebb kapacitása állíthatja meg.

A leginnovatívabb cégeknek adnak teret

A kutatás és fejlesztés terén úttörő szerepet betöltő vállalkozásokat keresik az immáron 28. alkalommal meghirdetett Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat révén. Az idei kiírás ismertetésén elhangzott, jövőre az állam 32 milliárd forinttal több forrást biztosít majd K+F programokra.

Önkéntesek ültettek facsemetéket a Sóstói-erdőben

Nyíregyházán, a Sóstói úti felüljáró melletti területen tavaly ősszel végzett erdőfelújítást a NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészete. A vegetációs időszakban valamilyen okból elpusztult csemetéket pótolni kell, ebben a munkában vettek részt a napokban a helyi önkéntesek. Voltak közöttük olyanok, akik már sokszor vettek részt ilyen programon, de akadt olyan is, aki először „segített” az erdészeknek.

Felmentették Kis Miklós Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkárt

Az Alaptörvény 9. cikk (4) bekezdés j) pontja, valamint a kormányzati igazgatásról szóló 2018. évi CXXV. törvény 205. §-a alapján – a miniszterelnök javaslatára – Kis Miklós Zsoltot, az Agrárminisztérium államtitkárát e megbízatása alól 2019. december 3-ai hatállyal a köztársasági elnök felmentette.