Back to top

A paprikák sem szeretik az erős fényt

Idén a szokásosnál több sugárzásban van részünk, így még fontosabb, hogy árnyékoljuk a fóliasátrakat, hangzott el a szentesi kápiatermesztési napon. A FruitVeB és a DélKerTÉSZ közös rendezvényén Gulyás János a tész szaktanácsadója foglalta össze a tapasztalatokat, és persze sok jó tanáccsal látta el az érdeklődőket.

Az árnyékolást nem szabad halogatni, 4-5 meleg, napsütéses nap is elegendő, és megjelenik a kalciumhiány, megégnek a bogyók. A korábban gyakran használt zöld Raschel-hálóknál azonban jobb megoldás az árnyékolásra a fóliák festése.

A növények gyökerei a 18-20 °C-os közegben érzik magukat a legjobban. Ha nincs elég lomb, ami árnyékoljon, szinte megfőnek a gyökerek a fölforrósodott közegben. A sátrak oldalán végig nyitható szellőztetők a leghatásosabbak, főként, ha végszellőzéssel is kiegészítjük. Elégtelen légcserénél a kötésszám csökken, a növények megnyurgulnak, ettől szűkül a légtér az állomány fölött, végeredményben romlik a termés minősége. Ezért is törik vissza gyakran az állományokat például a fehér paprikáknál, de már a kápiáknál is.

A kifogástalan minőséghez védeni kell a bogyókat az erős fénytől
Fotó: Rimóczi Irén

Idén a szokásosnál is több a kalciumhiány-tünet, amelyet sokszor a vízforgalmi zavar okoz, a kalcium ugyanis nehezen mozog a növényben.

De az alacsony és a magas páratartalom is akadályozza, hogy elég kalcium jusson a növénybe, sok múlik tehát a szellőztetésen. Ha kiültetés után hirtelen fölmelegszik a levegő, de a talaj még hideg, akkor a növény nem tudja fölvenni belőle a vizet és a tápanyagot, miközben intenzíven párologtat. Emiatt lankad, később pedig a terméseken majd megjelenhet a kalciumhiány tünete. Ha viszont gyorsan lehűl a levegő, de a talaj még meleg, akkor a nagy gyökérnyomás miatt szinte szétrobbannak a sejtek, megreped a gyökérnyak, amitől elhal a terméssel teli növény.

Az erős növények könnyebben átvészelik az időjárás viszontagságait
Fotó: Rimóczi Irén

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kapd el az esőt!

Az esővíz a legjobb vízforrás, ráadásul ingyenes, amelynek köszönhetően gazdaságosan és ökológiai szempontból is fenntarthatóan élhetünk. Az esővíz gyűjtése enyhíti az aszály hatásait is, ennek ellenére nagyon keveset hasznosítunk belőle tudatosan. A lengyel Wroclaw város önkormányzata támogatja azokat a háztartásokat, amelyek gyűjtik és használják az esővizet.

Ahol nincs konkurenciája a dinnyének

Egy Bajorországban élő német dinnyetermelőt mutat be riportjában a Süddeutsche Zeitung: bár Németországnak ezen a vidékén szokatlan a dinnyetermesztés, az egyre melegebb nyarak mégis lehetővé teszik, hogy megteremjen a sárga- és görögdinnye néhány fajtája.

Szupercella, jégverés Észak-Magyarországon: hogyan alakulhatott ki?

Sok helyen tart még a helyreállítás a keddi vihar után, ami óriási károkat okozott főként Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Volt ahol teniszlabda nagyságú jég is esett. Az észak-keleti térséget már nem először éri nagy kár a jégeső miatt ezen a nyáron. Nem működik ott a jégkárelhárító rendszer - kérdeztük a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától?

Többet adnak idén a felvásárlók az almáért

Augusztus 21-én beindulnak az almasűrítmény-előállító üzemek és kilogrammonként nettó 30 forint körüli átvételi árat kínálva kezdhetik meg a feldolgozást - írta pénteki számában a Világgazdaság című napilap.

Szakértő: pozitív hozadéka is van a Mercosur megállapodásnak

A Mercosur-tárgyalások során sok magyar aggály tisztázódott, majd része lett a megállapodásnak, amelynek előnyeit is érdemes kihasználnia a magyar termelőknek - mondta a Magyar Mezőgazdaságnak Vajda László agrárpolitikai szakértő.

14 ezer négyzetméteres városi kertet álmodtak egy párizsi tetőre

Jövőre nyílik Párizs délnyugati részén a 14 ezer négyzetméteres kert, mely Európa legnagyobbja lesz. A tervek szerint 30 különböző növényt termesztenek majd, és csúcsszezonban napi 1000 kilónyi zöldség és gyümölcs kerülhet majd ki belőle.

KSH: júniusban tovább gyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése

Júniusban a mezőgazdasági termelői árak átlagosan 10,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. A növénytermesztési és kertészeti termékek éves áremelkedése a májusi 3,5 százalékról 10,6 százalékra ugrott, az élőállatok és állati termékeké 10,8 százalékról alig észrevehetően 10,1 százalékra változott - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) honlapján kedden megjelent adatokból.

Zöldhagymát tavaszra

Kora tavasszal a zöldhagyma az egyik első zöldségféle, ami a kertünkből az asztalra kerülhet. Ehhez azonban már most vetnünk kell, vagy néhány hét múlva lerakni a dughagymákat.

Korszerűbb tárolókat és raktárakat!

A szlovákiai gyümölcs- és zöldségtermesztők elégedetten fogadták, hogy tárolókapacitásaik bővítéséhez uniós alapokból is pályázhatnak forrásra. Speciális növények termesztésére 15 millió euró jut uniós keretből.

Növényvédelmi előrejelzés – Kártevőinvázió

Poloska, poloska, poloska… és persze selyemfényű puszpángmoly, amerikai lepkekabóca és amerikai szőlőkabóca – egyre nagyobb tért nyernek kertjeinkben az invazív kártevők. Utóbbi ellen ráadásul kötelező védekezni, támogatás is jár rá.