0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A paprikák sem szeretik az erős fényt

Idén a szokásosnál több sugárzásban van részünk, így még fontosabb, hogy árnyékoljuk a fóliasátrakat, hangzott el a szentesi kápiatermesztési napon. A FruitVeB és a DélKerTÉSZ közös rendezvényén Gulyás János a tész szaktanácsadója foglalta össze a tapasztalatokat, és persze sok jó tanáccsal látta el az érdeklődőket.

Az árnyékolást nem szabad halogatni, 4-5 meleg, napsütéses nap is elegendő, és megjelenik a kalciumhiány, megégnek a bogyók. A korábban gyakran használt zöld Raschel-hálóknál azonban jobb megoldás az árnyékolásra a fóliák festése.

A növények gyökerei a 18-20 °C-os közegben érzik magukat a legjobban. Ha nincs elég lomb, ami árnyékoljon, szinte megfőnek a gyökerek a fölforrósodott közegben. A sátrak oldalán végig nyitható szellőztetők a leghatásosabbak, főként, ha végszellőzéssel is kiegészítjük. Elégtelen légcserénél a kötésszám csökken, a növények megnyurgulnak, ettől szűkül a légtér az állomány fölött, végeredményben romlik a termés minősége. Ezért is törik vissza gyakran az állományokat például a fehér paprikáknál, de már a kápiáknál is.

Idén a szokásosnál is több a kalciumhiány-tünet, amelyet sokszor a vízforgalmi zavar okoz, a kalcium ugyanis nehezen mozog a növényben.

De az alacsony és a magas páratartalom is akadályozza, hogy elég kalcium jusson a növénybe, sok múlik tehát a szellőztetésen. Ha kiültetés után hirtelen fölmelegszik a levegő, de a talaj még hideg, akkor a növény nem tudja fölvenni belőle a vizet és a tápanyagot, miközben intenzíven párologtat. Emiatt lankad, később pedig a terméseken majd megjelenhet a kalciumhiány tünete. Ha viszont gyorsan lehűl a levegő, de a talaj még meleg, akkor a nagy gyökérnyomás miatt szinte szétrobbannak a sejtek, megreped a gyökérnyak, amitől elhal a terméssel teli növény.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/Kertészet és Szőlészet