0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Amikor egy borrajongó ügyvéd nekiáll gint főzni

Borrajongó, ginkovács, ügyvéd – ez mind egyszemélyben Dámosy Bálint, az Opera gin márkanevet megalkotó Első Magyar Gin Manufaktúra Zrt. alapítója. Bálinték családi vállalkozásban, a Kiskunsági Nemzeti Parkból származó borókabogyóból főzik a gint Újpesten, és nem kevesebbet tekintenek missziójuknak, mint a ginkultúra magyarországi meghonosítását.

„A Bank Centerben van a kis ügyvédi irodám, ott ültem mondjuk fél 5-ig,

hazarohantam, levettem az öltönyt, felvettem a munkaruhámat és jöttem ide ki, hogy éjjel kettőig főzzük és kóstoljuk a gint.

És ez így ment 9 hónapig” – Dámosy Bálint és csapata 2018 nagy részét  kísérletezéssel töltötte, mire összeállt az első magyar kézműves gin, az Opera gin. 

Történetük korábbról indul: Bálintot testvére 2012-ben befizette egy kétnapos borkurzsra, ami annyira megtetszett neki, hogy elvégezte a Magyarországon elérhető boros képzéseket, somelier lett, majd kiment Ausztriába, ahol elvégezte a diplomakurzust. „Ekkor még az volt az álmom, hogy milyen jó lenne valahol egy kis szőlőt venni Tokajban”. Közben a gin is elkezdte érdekelni, és el is mélyült a témában: a ginfőző szakmát Londonban tanulta ki, de autodidakta módon is képezte magát. A főzdével egy légtérben lévő bár vitrinjében megtalálható az összes, ginnel foglalkozó szakkönyv.

Bálint hamar realizálta, hogy ez egy gyorsan növekvő piac, valamint, hogy a gin milyen fontos ital a bárokban Európa-szerte. Magyarországon azonban még nincs kultúrája, és ebben láttak lehetőséget, réspiacot Bálinték.

Európában már tart egy ideje a „ginhullám”, az már egy érett és telített piac. „Nekünk a hazai fogyasztók a legfontosabbak, de azt is tudjuk, hogy nekik bizony el kell mondani, hogy hogyan iszunk egy gintonicot, vagy milyen koktélokat lehet a ginből készíteni”. Az Agárdi pálinkafőzdében főznek ugyan gint, de nincs olyan vállalkozás Magyarországon, amelynek kizárólag a gin profilja, és ilyen fajta gint állít elő. Az Opera gin ugyanis egy London dry gin, amelyet szigorú előírások – egy európai közösségi rendelet – alapján készítenek. Ennek különlegessége, hogy lepárlás után már sem aromákat, sem ízfokozókat nem szabad hozzáadni, így ez egy letisztultabb gin, alkoholtartalma – és ez minden ginre igaz – legalább 37,5 százalék. 

Az Opera Gin a Kiskunsági Nemzeti Parkból származó borókabogyóból készül, egy főzéshez több kiló borókát használnak fel,

közelebbit – mivel üzleti titok – nem árul el Bálint. „Nagyon fogynak a zsákok, most még van belőle valamennyi, de lehet, hogy új beszerzési forrás után kell nézni”. A fűszerek tekintetében a „hidegebb” fűszerek lettek a befutók.

Az Opera ginben a boróka mellett 10 fűszer, gyógynövény van, például ánizs, kubebabors, citromfű, gyökerek, valamint koriandermag, és – ez hungarikum – mák.

Próbáltak virágokat, illetve galagonyát, és rozmaringot is, de ezekkel nem ízlett nekik annyira a gin. Elsősorban saját ízlésük alapján állt össze első termékük végleges verziója, egy letisztultabb, kevésbé édes változat.  

Forrás: Magyar Mezőgazdaság