0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Szőlőlisztharmat – a nehezen megállítható gombabetegség

A szőlőlisztharmat a szőlő egyik legrégebbi és legjelentősebb gombás betegsége, amely hatalmas pusztításra is képes, ha nem védekezünk ellene időben. Legyen szó csemege- vagy borszőlőről, házikertről, lugasról, a lisztharmatot sosem szabad figyelmen kívül hagyni.

A szőlőlisztharmat meleg időszakokban, amikor a magasabb hőmérsékletű nappalokat harmatos éjszakák követik, robbanásszerűen terjed. Egyes borvidékeken (pl. a Szekszárdi) az egyik leggyakoribb betegség.

A lisztharmatra jellemző hamuszerű bevonat a levelek színét és esetenként a fonákát is beboríthatja. A túlságosan sűrű lombozatú szőlőtőkék különösen veszélyeztetettek. A fertőzött bogyók tovább fejlődnek, de mivel a bőrszövetüket a gombafonalak elpusztították, később fölrepednek, és úgynevezett „sérves bogyók” jönnek létre (a mag kilóg a bogyóból). Az ilyen termés a későbbiekben könnyen rothad, és a legrosszabb esetben egy szem szőlőt sem tudunk megkóstolni a kertünkből. Amennyiben bort is készítünk, óvatosnak kell lennünk a beteg terméssel, hiszen ezek a bogyók a bor minőségét is nagymértékben rontják.

A szőlőfajták jelentős része fogékony a lisztharmatra. Ilyen a Kékfrankos, a Kékoportó, a Leányka és a Hárslevelű. Az ellenállóbb fajták közül példaképpen megemlíthető a Bianka, a Viktória gyöngye és a Medina.

Az intenzív hajtásnövekedés időszakában a lisztharmat ellen folytassuk a felszívódó készítmények (pl. Topas 100 EC, Rally Q SC) vagy a sztrobilurinok (pl. Quadris, Cabrio Top) alkalmazását. Súlyos fertőzés esetén a gyógyító hatású Karathane Star újbóli használata is indokolttá válik.

Minden esetben törekedni kell az egyenletes és teljes permetléfedésre, még a lombozat belsejében is.

A kontakt készítmények hatóanyaga a kijuttatás helyén marad, nem követi sem a fürtök, sem a hajtások növekedését. A szőlőperonoszpóra és a lisztharmat ellen az intenzív hajtásnövekedés és virágzás időszakában ezért használjunk felszívódó vagy a felszívódó+kontakt hatású szerekből álló kombinációkat, ill. a gyárilag kombinált készítményeket!

Tudta?

A védekezésnek a vegyszeres kezeléseken kívül más módja is létezik. Nagyon sokat tehetünk a szőlő egészségéért, ha a lisztharmat számára kedvezőtlen feltételeket teremtünk, például már metszéskor lehetőleg laza, gyorsan fölszáradó tőkeformát, illetve levegővel jól átjárt szőlőlugast alakítunk ki. Súlyos lisztharmatfertőzést követő években (amit a vesszőkön megjelenő foltok jeleznek) a termőre metszést különös gonddal végezzük, és a foltos vesszőket vágjuk ki. Kisebb szőlőskertek esetében a már betegen kihajtó hajtásokat minél előbb távolítsuk el, nehogy gomba-szaporítóképletek képződjenek rajtuk.

Július második felétől, augusztusban újra permetezhetünk kéntartalmú szerekkel a fürtök, a levél és a másodfürtök védelmére.

A nedvesíthető kénkészítmények közül legelőnyösebbek a mikrogranulátum formulációk, pl. a Kumulus S, Thiovit Jet, Microthiol Special.

A kénkészítmények alkalmazásával, bár a teljes fertőzésmentesség ritkán érhető el, a lisztharmat jelentősen visszaszorítható: erős fertőzés esetén 5-8 napig, gyenge fertőzés esetén 10 napig számolhatunk védőhatásukkal.

Forrás: Kerti Kalendárium