0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Tápanyag-ellátási sajátosságok őszi búzában

Magyarország a 19. században búzanagyhatalom volt. A termesztéstechnológia, a gépesítés fejlődése és az új fajták bevonása jelentős termésnövekedést eredményezett. Az elvárt, magas terméshozamok eléréséhez elengedhetetlen a megfelelő tápanyag-ellátás.

A termesztés sikerét nagyban befolyásolja, hogyan telel át a növény (mennyire homogén a csírázás ősszel), és a zászlóslevél megjelenésekor fontos, hogy a búza ne szenvedjen víz és nitrogén hiányban.

Az őszi búza terméshozamában és minőségében a tápanyag-ellátásnak döntő szerepe van. 6t/ha termés képzéséhez 150 kg/ha nitrogén, 100 kg/ha foszfor és 120 kg/ha kálium hatóanyag szükséges. A foszfor és kálium műtrágyákat ősszel, talajműveléskor vagy vetéskor egy adagban, a nitrogén műtrágyát ősszel és tavasszal megosztva kell kijuttatni.

Magyarország számos termőterülete foszforral és/vagy káliummal jól ellátott, ott jó megoldást nyújthat egy NP műtrágya, például a magas foszfor hatóanyagot tartalmazó MAP (NP 12-52) vagy DAP (NP 18-46) műtrágyák is. Amennyiben MAP vagy DAP műtrágya vásárlására adjuk a fejünket, olyan terméket keressünk, amely bizonyítottan alacsony kadmium tartalmú, ilyenek az Oroszországból érkező foszfor műtrágyák.

Az okszerű és költséghatékony tápanyagellátáshoz a talaj tápanyag-ellátottságának és a növény tápanyagszükségleteinek figyelembevétele szükséges.

www.eurochemagro.com

szaktanacsadas@eurochemagro.com

(x)

Forrás: EuroChem Agro