0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Újabb területeken folytatódik a szúnyogirtás

Az elmúlt két hétben minden eddiginél nagyobb területen zajlott az intenzív védekezés a szúnyogok ellen. A múlt héten tovább védekeztek a Szigetközben, Komárom térségében, Budapesten, a Csepel-szigeten, Pakstól a Duna teljes déli szakaszán, valamint a Velencei-tó partján.

A Balaton-parti településeken a szeles időjárás miatt egyes kezeléseket el kellett halasztani erre a hétre. A Tiszához közeli régiók közül Szolnok térségében valósultak meg kiterjedt kezelések, emellett Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Vas megyében, valamint a Dráva mentén csökkentették a szúnyogok számát.

Eddig már 947 településen volt a katasztrófavédelem által irányított szúnyoggyérítés, összesen 488 ezer hektárnyi területet kezeltek.

Ezen a héten Budapesten és 396 település belterületén, összesen 123 ezer hektáron lépnek fel a vérszívók ellen. Az alábbi linken pontosan nyomon lehet követni, hogy melyik napon melyik településen és milyen eljárással permeteznek a héten:

http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=szervezet_szunyog2019_hetiprogramok

A következő napokban 8 budapesti kerület mellett 128 Győr-Moson-Sopron, 63 Borsod-Abaúj- Zemplén, 43 Baranya, 36 Csongrád, 27 Veszprém, 21 Hajdú-Bihar, 20 Bács-Kiskun, 15 Somogy, 11 Jász-Nagykun-Szolnok, 10 Zala, 9 Fejér, 6 Tolna, 6 Heves és egy Vas megyei településen lesz szúnyogirtás. Számos olyan területen vált szükségessé a védekezés, ahol a megelőző években nem okozott gondot a szúnyogok száma.

A Duna és a Tisza mentén a korábbi árhullámok miatt még mindig sok a szúnyog,

ezért újabb kezeléseket hajtanak végre a mosonmagyaróvári és győri térségben, a dunaújvárosi régióban, valamint a korábbi földi kivitelezést légi módszerrel egészítik ki Baja és Mohács környékén. Budapesten földi úton fognak permetezni. Sopron és Csorna térségében, valamint a Rába-parti településeken terveznek szúnyoggyérítést. A Tisza környezetében Csongrád megyében és a Tisza-tónál szükséges újabb kezeléseket végrehajtani.

A kifejlett szúnyogok ellen használt irtószer a deltametrin, amely egy általánosan alkalmazott rovarölő szer. A csípőszúnyogok érzékeny rovarok, ezért gyérítésükre minimális dózist használnak, ami csupán tizede a mezőgazdaságban alkalmazott mennyiségnek. Az alacsony dózisnak köszönhetően a legtöbb rovarfaj megmarad a kezelt területen, így a velük táplálkozó madarak sincsenek veszélyben. Az irtószer a szabadban gyorsan lebomlik.

Előfordulhat, hogy az időjárás miatt el kell halasztani egy-egy településen a kivitelezést. Ilyenkor a pótnapok valamelyikén hajtják végre a permetezést, vagyis az eredeti időpontot követő első vagy második napon. Ha az időjárás ekkor sem teszi lehetővé a munkát, a gyérítést a következő hétre halasztják, hiszen ki kell értesíteni az önkormányzatokat, méhészeket.

Forrás: BM OKF