Back to top

Hűvösebb, de ideális idő lesz az aratáshoz

A hétvégi kánikula után a héten több hullámban az eddiginél hidegebb levegő érkezik fölénk, és a hét első felében az ilyenkor megszokottnál hűvösebb időre van kilátás. Csapadék eleinte délen, majd csütörtökön északkeleten zavarhatja az aratást. Péntektől kissé melegszik az idő, majd a hétvégén többfelé várhatók záporok, zivatarok.

A mögöttünk álló héten az ország déli harmadán kedveztek a csapadékviszonyok a kapás növényeinknek. Délnyugaton a hét közepén is előfordultak 5-15 mm-t adó záporok, vasárnap hajnaltól pedig a déli országrész keleti felére is áthúzódtak a felhőszakadások. A Dunántúl és az Alföld déli felén valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében jellemzően 5 és 20 mm között alakult a heti csapadékösszeg, de helyenként 40-60 mm is lehullott. Ugyanakkor

a Dunántúl északkeleti harmadán és a keleti országrész északi kétharmadán nagyon kevés, sokfelé semmi csapadék nem esett.

Ennek megfelelően a talajok nedvességviszonyai is kettős képet mutatnak országosan. A felső 50 cm-es réteget tekintve a legtöbb nedvesség a délnyugati országrészben áll a növények rendelkezésére, de kielégítőek a nedvességviszonyok a Dél-Alföldön, és a korábbi esőknek köszönhetően az Északi-középhegység nagy részén is. Viszont a Kisalföld, a Mezőföld, a Jászság területén valamint Budapest, Debrecen és Kecskemét tágabb környezetében igen szárazak a talajok, néhol a kritikus 40%-os érték alatti a talajnedvesség értéke a felső rétegben.

Az 50 és 100 cm közötti talajrétegben egyelőre még vannak tartalékok, bár a június közepi nagy esők által elkerült tájakon az alsóbb rétegekben is hiány mutatkozik.

Aratják az őszi árpát Kozármisleny közelében
Aratják az őszi árpát Kozármisleny közelében
Fotó: MTI - Sóki Tamás
Hőmérséklet tekintetében mind a már beérett kalászosok, mind a fejlődésben levő kapás növények számára kedvezően alakult a múlt heti időjárás, az átlagosnál 1-3 fokkal volt melegebb, és a hét közepi átmeneti lehűlés kivételével jellemzően 30 fok fölött alakultak a maximumhőmérsékletek.

A napraforgó és a kukorica optimális fejlődéséhez meleg, csapadékos időre lenne most szükség. A meleg eddig megvolt, a csapadékot azonban egyre nagyobb területen, főként az ország északi felén öntözéssel kell pótolni.

A kalászos növények és az őszi káposztarepce az érés fenológiai fázisában van, zajlik az aratás. Ezeknek a növényeknek egészen a betakarítás végéig meleg, száraz idő lenne az ideális.

Mi várható a továbbiakban?

A következő napokban mérsékelten meleg, a legtöbb helyen száraz időre van kilátás. Kedd estig főként a déli megyékben, majd a hét közepén északkeleten lehet esőre, záporokra számítani. Péntek estig ezeken a területeken 2 és 10 mm közötti mennyiség valószínű, máshol száraz marad az idő.

A hétvégéig a legtöbb helyen a talajok tovább veszítenek nedvességtartalmukból.

Nagyobb területre kiterjedő záporok, zivatarok érkezése szombaton és vasárnap valószínű, amikor várhatóan az északnyugati és a középső országrészben is sokfelé átnedvesednek a talajok. A héten északnyugati áramlással az eddigieknél hűvösebb levegő áramlik fölénk, a legmelegebb órákban is csak 22, 27 fokig melegszik a levegő, a hét közepén pedig hajnalonként néhol a 10 fokot sem éri el a hőmérséklet. A kánikula egész héten nem tér vissza. A hőösszeg intenzív növekedése megtorpan, a hét végére 750 és 850 foknap közötti értékek várhatók.

Szombatig többnyire száraz marad a levegő, a páratartalom a déli órákban 40% alatt alakul az ország nagy részén, nedvesebb léghullámok a hétvégén érik el térségünket.

Gyakran lesz szeles az idő, napközben sokfelé kell élénk, néhol erős északnyugatias szélre számítani.

Az időjárási adatokat az Országos Meteorológiai Szolgálat biztosítja.

Forrás: 
met.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Égig érő fák árnyékában

A SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. Magyarország egyik legnagyobb állami erdő- és vadgazdálkodója. Elsődleges célja a rábízott erdők megőrzése, ökológiai állapotuk és teljesítőképességük fenntartása.

A Viktória-vízesés a klímaváltozás következő célpontja?

Az idei szárazság jelentősen csökkentette Dél-Afrika ikonikus természeti jelenségének, a Viktória-vízesésnek a kiterjedtségét. Kérdés, hogy a természeti csodát fenyegető veszély a klímaváltozással hozható-e összefüggésbe.

Kedveltebb a külföldi vetőmag, mint a hazai

A NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet közzétette a 2018-2019 közötti egyéves vetőmagszaporítási és -forgalmazási adatokat. Eszerint a fémzárolt vetőmagok mennyisége csökkent. A gazdák pedig szívesebben választanak külföldi nemesítésű fajtákat.

3,1 százalékkal nőtt a mezőgazdaság termelési értéke idén

A termelési volumen 0,7 százalékos csökkenése, valamint a termelői árak 3,8 százalékos emelkedése következtében a mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke 3,1 százalékkal nőtt idén a tavalyihoz képest - közölte első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

Új meztelencsigák érkeztek, még nem tudni, hogy ezek is lerágják-e majd a fél kertet

2019-ben a kertészeti kultúrákban, de helyenként a szántóföldön is nehezen leküzdhető károkat okoztak a csupasz- vagy más néven a meztelencsigák. Ráadásul az év második felében újabb két csupaszcsigafaj jelent meg Magyarországon – most még nem tudni, hogy mennyire találják meg nálunk az életfeltételeiket, de jobb felkészülni.

Tények és összefüggések: Szabó Jenő kapta idén az Adorján János-díjat

A Magyar Mezőgazdaság hetilap első főszerkesztőjének nevével fémjelzett díjat idén az elismert agrárközgazdász-szakember, a Magyar Mezőgazdaság Kiadó Kft. kiváló külsős szerzője kapta. Az ünnepélyes díjátadóra a gödöllői Grassalkovich-kastélyban került sor.

Állattenyésztőből szójanemesítő - Kutatás mesterfokon

A Magyar Szója-és Fehérjenövény Egyesület által alapított díjat a szójatermesztés hazai innovációjában élen járó szójanemesítőnek, Fülöpné Kuszák Katalinnak ítélték oda. Az elismerést Feldman Zsolt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára és a néhai Seiwerth Gábor fia, Seiwerth Márton, a Lajtamag Kft ügyvezetője adta át az egyesület évzró rendezvényén.

Növekvő gabonaárak

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratra szóló jegyzéseiről.

A cél, hogy a termelés legyen nyereséges - a fehérjenövény-ágazat lehetőségei

Területalapú és termeléshez kötött támogatásokkal, beruházásösztönzéssel, valamint az öntözésfejlesztés előmozdításával segíti a kormány a fehérjenövény-ágazat eredményességét. Mindezt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára mondta a Magyar Szója-és Fehérjenövény Egyesület év végi záróeseményén.

2019 fuzáriumos év volt, de elég kenyérbúza termett

A kalászos gabonák betegségei ebben az évben főleg az ország délkeleti részét veszélyeztették, 2019-ben a bihari térségtől dél felé, egészen Csongrád megyéig feladták a leckét. Nemcsak a termelőknek okozott gondot, hanem a feldolgozóknak, a malmoknak, a takarmánygyártóknak és a pékeknek is.