Back to top

Kék papírtálcán a szatymazi barack

A hazai őszibarack zöme a Budapesti Nagybani Piacon talál vevőre, a termesztők önállóan értékesítik. Ezen kellene változtatni a Dél-alföldi Őszibarack-termesztők Szövetsége vezetői szerint. Gyuris Mihály és Vass Károly szervezésében új csomagolóanyagot vezetnek be a szatymazi térségben. A hagyományos csomagolás annyiban változik, hogy papír sejttálca kerül a ládába.

A hagyományos csomagolás a papírral bélelt farekesz, amibe kézzel sorolják az azonos méretű gyümölcsöt. Ez annyiban változik, ha minden jól megy, hogy

papír sejttálca kerül a ládába, ami jobban védi a nyomódásra különösen érzékeny őszibarackot és nektarint.

Gyuris Mihály és Vass Károly az új csomagolással
Fotó: Horváth Csilla
Az ötletet a Fruit Logistica kiállításon történt látogatás követte, ahol Vass Károly több csomagolóanyag-gyártót keresett föl, végül a spanyol mellett döntöttek. Egyelőre 70 ezer darab tálcát rendeltek, ami átlagosan egy hét alatt elfogyna. Azért csak ekkora mennyiséggel indulnak, mert a tavalyi és az idei fagykár nagy bizonytalanságot keltett a termesztőkben, csak tizenketten csatlakoztak a kezdeményezéshez.

Az idei fagy többször visszatérően érte a szatymazi termőtájat, fajtától és fekvéstől függően 20-90 százalék a terméskiesés. Teljes termés sehol nincs a térségben, és fajták szerint sem tudtak jobb vagy rosszabb fagytűrést megállapítani, olyan változatos volt a kiesés. Tavaly pedig szinte semmi nem termett, és még azelőtt kellett indítani az idei termesztést, hogy márciusban megérkezett volna a kárenyhítés. Ez nagy érvágás volt mindenkinek.

Egy láda csomagolása 20-30 százalékkal kerül többe a termesztőknek, viszont a különbözet megtérülhet a hatékonyabb munka miatt.

Fotó: Horváth Csilla

Még a gyakorlott sorolók munkáját is megkönnyíti a gyümölcs méretéhez alkalmazkodó sejttálca, és sokkal szemrevalóbb a végeredmény.

Igaz, egy ládába 2-3 szemmel kevesebb barack kerül, viszont kevésbé sérül, és az üzletben megdöntve is ki lehet rakni a ládát, nem gurul el a gyümölcs akkor sem, ha már kivettek közülük néhányat.

A vásárláshoz csomagolóanyag-nagykereskedő segítségére volt szükség, és egyelőre nem rendeltek annyit, hogy közvetlenül tudott volna szállítani a gyár, viszonylag lassan, gyűjtőkamionban érkezik az első adag. Körülbelül 200 ezer darabnál lehetett volna egy kamionnal rendelni belőle.

Készíttettek egy sarokcímkét is, ami az áru magyar eredetére hívja föl a figyelmet. Mint mondják, érzékelhető, hogy a vevők a magyar gyümölcsöt keresik, és bizonyos határokon belül többet is hajlandók fizetni érte. Mindenképpen fontos hangsúlyozni tehát, hogy magyar barackról van szó. A címkén helyet hagytak a termesztő nevét hirdető matricának is.

A következő lépés a közös értékesítés kell hogy legyen, mert folyamatosan szűkül a piaci forgalom, láncokba pedig senki nem tud önállóan beszállítani.

Új és hagyományos ládák egymás mellett
Fotó: Horváth Csilla
Ahhoz egységes árualap kell, ha nem is egy fajtából adott időszakban, de legalább hasonló minőségű őszibarackot kell kínálni. Akkor pedig válogatógépre is szükség lesz, egyet éppen kipróbál Gyuris Mihály a Hand Kft. jóvoltából. Eddig ez a legkíméletesebb berendezés, amit látott. Sajnos a mostani kertészeti géptámogatásba nem tartoznak bele a posztharveszt műveletekre való gépek, ezen változtatni kellene. Nagy szükség van ezekre a berendezésekre, akár még nagyobb arányú támogatással, hangsúlyozták a termesztők.

A másik komoly korlátozó tényező a termésbiztonság. Most legalább 30 százalékos a veszteség, tavaly 90 volt, ezt nem lehet sokáig kompenzálni. Sajnos a leghatékonyabb fagyvédelmi berendezést, a paraffingyertyák beszerzését nem támogatják, de a szélgépét igen, bár ahhoz is jó volna a jelenleginél nagyobb arányú támogatás.

A barackidényből még két hónap van hátra, nőnek a mennyiségek is, mert a korai fajtáknál volt a legnagyobb a fagykár.

A mostani meleg, napos idő kedvez a minőségnek, finom gyümölcsöt tudnak kínálni.

Az új, sejttálcás csomagolást néhány kiválasztott vevőn tesztelik, aztán kiderül, mennyire fogadókész rá a piac. Mert magyar gyümölcs ide vagy oda, az ár határozza meg leginkább, hogy az import vagy a hazai a kelendőbb a kereskedők közt.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Bock: élelmiszeriparba is fektet a borász

Élelmiszeripari jellegű beruházásokat hajt végre a villányi Bock Borászat Kft. amely 1,6 milliárd forintot költ erre 2020 végéig. Egyebek között prémium minőségű borok, szőlőlé, valamint hidegen szárított gyümölcstermékek piacra hozatala a cél. 

Az ország legszebb birtokait kerestük

Lezárult a Magyarország Legszebb Birtoka 2019 címért versengő gazdaságok bejárása és zsűrizése; a birtoklátogatásokon – ahogy az már megszokott – a Magyar Mezőgazdaság Kft. munkatársai is részt vettek.

Az Egyesült Királyságban is felbukkant az ASP

Az erősen fertőző, és a disznókra nézve halálos afrikai sertéspestis vírussal fertőzött húst foglaltak le Észak-Írországban. Ez az első eset, hogy a betegség az Egyesült Királyság területén is felbukkant.

Búza Egyiptomba, disznóhús Kínába

A Vajdaságban jól tűrik a nyári meleget a tavasszal elvetett haszonnövények, a legnagyobb területen termesztett kukorica és szója már virágzik. A májusban és júniusban jegyzett 250–300 milliméter csapadéknak köszönhetően úgy néz ki, egyelőre nem lesz gond a növényzettel, nedvesség a földben van elegendő.

A tojáshéj csodákra képes a kertben 

Ha tojást használunk a konyhában, semmiképp ne dobjuk ki a héját! Inkább törjük össze, és vigyük ki a kertünkbe, mert nem csak a talajt táplálja, de még a kártevőket is elűzi.

Bálint György: Műveljük a kertünket

A 100. születésnapjához közeledve dr. Bálint György kertészmérnököt, az ország Bálint gazdáját otthonában kerestük föl. Gyurka bácsi, mint általában, most is nagyon jól öltözött volt, kényelmes fotelben ülve várt. Antónia asszony teával, kávéval, frissen sült gyümölcskenyérrel kínált.

Kajsziidény közepén Tordason

A világ kajszinemesítői elsősorban korai és még koraibb fajták létrehozásán dolgoznak, a fajtaoltalomra bejelentett újdonságok kétharmada a korai és középkorai érésidőbe tartozik. A középidőben érő fajták száma csak az utóbbi években kezdett gyarapodni. Ezeket a mi fő fajtánkkal, a Magyar kajszival egy csoportban érő kajszikat mutatták be a Nébih tordasi fajtakísérleti állomásán.

Génszerkesztés: elkerülhetetlen a szemléletváltás?

Fontos elválasztani a CRISPR és a GMO témáját, de mindkét terület kutatására szükség van Európában – vélekedett lapunknak adott interjújában Louise Fresco. A Wageningen University & Research professzora és az intézmény igazgatóságának elnöke szerint éppen a kockázatok mérséklésének igénye teszi indokolttá a kutatásokat, és még a réspiacok kiszolgálása sem indokolja a teljes szigor fenntartását.

Jövő héttől mindenhol lesz hazai görögdinnye

A jövő hét elején már az egész országban elérhető lesz a hazai, minőségi, friss görögdinnye – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből. A magyar dinnyetermesztők igazodtak a vevői igényekhez és a klimatikus változásokhoz: még szeptember közepén is lesz friss dinnye a piacon, illetve például magszegény és mini dinnyék színesítik a kínálatot.

Átmeneti segítség a csemegekukorica- és zöldbabtermelőknek

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Sumi Agro Hungary Kft. kérelmére két készítményre adott ki szükségfelhasználási engedélyt június 26-től augusztus 31-ig, egyebek közt csemegekukorica és zöldbab-állományokban.