Back to top

Kék papírtálcán a szatymazi barack

A hazai őszibarack zöme a Budapesti Nagybani Piacon talál vevőre, a termesztők önállóan értékesítik. Ezen kellene változtatni a Dél-alföldi Őszibarack-termesztők Szövetsége vezetői szerint. Gyuris Mihály és Vass Károly szervezésében új csomagolóanyagot vezetnek be a szatymazi térségben. A hagyományos csomagolás annyiban változik, hogy papír sejttálca kerül a ládába.

A hagyományos csomagolás a papírral bélelt farekesz, amibe kézzel sorolják az azonos méretű gyümölcsöt. Ez annyiban változik, ha minden jól megy, hogy

papír sejttálca kerül a ládába, ami jobban védi a nyomódásra különösen érzékeny őszibarackot és nektarint.

Gyuris Mihály és Vass Károly az új csomagolással
Fotó: Horváth Csilla
Az ötletet a Fruit Logistica kiállításon történt látogatás követte, ahol Vass Károly több csomagolóanyag-gyártót keresett föl, végül a spanyol mellett döntöttek. Egyelőre 70 ezer darab tálcát rendeltek, ami átlagosan egy hét alatt elfogyna. Azért csak ekkora mennyiséggel indulnak, mert a tavalyi és az idei fagykár nagy bizonytalanságot keltett a termesztőkben, csak tizenketten csatlakoztak a kezdeményezéshez.

Az idei fagy többször visszatérően érte a szatymazi termőtájat, fajtától és fekvéstől függően 20-90 százalék a terméskiesés. Teljes termés sehol nincs a térségben, és fajták szerint sem tudtak jobb vagy rosszabb fagytűrést megállapítani, olyan változatos volt a kiesés. Tavaly pedig szinte semmi nem termett, és még azelőtt kellett indítani az idei termesztést, hogy márciusban megérkezett volna a kárenyhítés. Ez nagy érvágás volt mindenkinek.

Egy láda csomagolása 20-30 százalékkal kerül többe a termesztőknek, viszont a különbözet megtérülhet a hatékonyabb munka miatt.

Fotó: Horváth Csilla

Még a gyakorlott sorolók munkáját is megkönnyíti a gyümölcs méretéhez alkalmazkodó sejttálca, és sokkal szemrevalóbb a végeredmény.

Igaz, egy ládába 2-3 szemmel kevesebb barack kerül, viszont kevésbé sérül, és az üzletben megdöntve is ki lehet rakni a ládát, nem gurul el a gyümölcs akkor sem, ha már kivettek közülük néhányat.

A vásárláshoz csomagolóanyag-nagykereskedő segítségére volt szükség, és egyelőre nem rendeltek annyit, hogy közvetlenül tudott volna szállítani a gyár, viszonylag lassan, gyűjtőkamionban érkezik az első adag. Körülbelül 200 ezer darabnál lehetett volna egy kamionnal rendelni belőle.

Készíttettek egy sarokcímkét is, ami az áru magyar eredetére hívja föl a figyelmet. Mint mondják, érzékelhető, hogy a vevők a magyar gyümölcsöt keresik, és bizonyos határokon belül többet is hajlandók fizetni érte. Mindenképpen fontos hangsúlyozni tehát, hogy magyar barackról van szó. A címkén helyet hagytak a termesztő nevét hirdető matricának is.

A következő lépés a közös értékesítés kell hogy legyen, mert folyamatosan szűkül a piaci forgalom, láncokba pedig senki nem tud önállóan beszállítani.

Új és hagyományos ládák egymás mellett
Fotó: Horváth Csilla
Ahhoz egységes árualap kell, ha nem is egy fajtából adott időszakban, de legalább hasonló minőségű őszibarackot kell kínálni. Akkor pedig válogatógépre is szükség lesz, egyet éppen kipróbál Gyuris Mihály a Hand Kft. jóvoltából. Eddig ez a legkíméletesebb berendezés, amit látott. Sajnos a mostani kertészeti géptámogatásba nem tartoznak bele a posztharveszt műveletekre való gépek, ezen változtatni kellene. Nagy szükség van ezekre a berendezésekre, akár még nagyobb arányú támogatással, hangsúlyozták a termesztők.

A másik komoly korlátozó tényező a termésbiztonság. Most legalább 30 százalékos a veszteség, tavaly 90 volt, ezt nem lehet sokáig kompenzálni. Sajnos a leghatékonyabb fagyvédelmi berendezést, a paraffingyertyák beszerzését nem támogatják, de a szélgépét igen, bár ahhoz is jó volna a jelenleginél nagyobb arányú támogatás.

A barackidényből még két hónap van hátra, nőnek a mennyiségek is, mert a korai fajtáknál volt a legnagyobb a fagykár.

A mostani meleg, napos idő kedvez a minőségnek, finom gyümölcsöt tudnak kínálni.

Az új, sejttálcás csomagolást néhány kiválasztott vevőn tesztelik, aztán kiderül, mennyire fogadókész rá a piac. Mert magyar gyümölcs ide vagy oda, az ár határozza meg leginkább, hogy az import vagy a hazai a kelendőbb a kereskedők közt.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csak egy határig kedvez a paradicsomnak a meleg

A hőmérséklet emelkedése gyorsítja a hajtatott paradicsom növekedését és a bogyók fejlődését. Az erős besugárzás és az abból eredő nagy meleg azonban már károsan hat, gyengíti a növényeket és nem javítja a hozamot. A nyári körülményekre már az ültetéstől készülni kell.

No-deal Brexit: 45 ezer tejelő marhát kellene levágni?

A napokban reppent fel a hír, hogy akár 45 ezer fejős tehén is vágóhídra kerülhet Észak-Írországban, amennyiben nem sikerül a megegyezni az Egyesült Királyságnak az Európai Unióval. Az ágazati szereplők azonban azt nyilatkozták, szó sincs ilyen tervekről.

A magasfeszültségű gyomirtótól a permeteződrónokig

Augusztus 29-30-án hét év után újra az észak-németországi Pinneberg térségében, Ellerhoopban gyűlnek össze a faiskolai gépek, berendezések, eszközök gyártói és forgalmazói, hogy megmutassák a szakmai közönségnek legújabb fejlesztéseiket. Az eseményre mintegy hatezer látogatót várnak, akik közel 300 cég választékát, szolgáltatását tekinthetik meg.

A fölmelegedéssel új kártevők jelentek meg

Az idén a mezőgazdaságban az időjárási károk minden fajtáját megéltük, szeszélyes váltakozásban. Nem csoda, hogy a debreceni FarmerExpo kertészeti tanácskozása az éghajlatváltozásról és annak következményeiről szólt. Előrejelzések szerint a hőmérséklet biztosan emelkedni fog, a csapadékmennyiség kevésbé változik, de a rövid, intenzív esők közt hosszabb száraz időszakok várhatók.

Kertek természetesen

A természetes kertek alkotói olyan megoldásokat igyekeznek tudatosan alkalmazni, amelyek a természetben is megtalálhatóak. A Kertbarát Magazin korábbi számában már kitértünk a Green City-szellemiségű kertek csapadékvíz-megőrző megoldásaira, illetve honos fajokon alapuló sokszínű növénytársulásaira; ezen a gondolatsoron tovább haladva most vizsgáljuk meg a természetesség jegyében a kert más elemeit is.

Magyar születésű kajszik

Bár nem őshonos nálunk, szerencsénk van a kajszival, hiszen sok rendkívül finom, zamatos fajtát sikerült találni vagy keresztezéses nemesítéssel létrehozni. Két helyen, Cegléden és Budapesten születtek az új fajták.

Növényvédelmi előrejelzés – Szárazságkedvelők előnyben

Most a száraz és meleg időt kedvelő károsítók szaporodtak fel a kertekben: a lisztharmat, a molyok, a vértetű, és persze a túlságosan is jól ismert poloskák. A nedvességkedvelő gombás fertőzéseknek alapvetően nem kedvezett az időjárás, nagy lehet azonban a különbség az egyes kertek mikroklímája között, nem árt tehát a felderítés.

Kavicsok és kutyák

Van, aki tiszta lappal indul a kert kialakításakor, mindent letarol, majd fölépíti saját, új világát. Berta Noémi azonban a nagyszülők munkáját tiszteletben tartva látott az átalakításhoz fővárosi kertjében. A kiválasztott néhány hírmondó növényóriás árnyékában a mai kor igényeihez igazodó kertet alakított ki, amely ráadásul négy kutya otthona is.

Szeretjük is, meg nem is a direkttermőket

Direkttermők alatt a szőlőfajták azon csoportját értjük, amelyek az amerikai Vitis labrusca leszármazottai, európai „vinifera-vért” nem is hordoznak. Nevüket onnan kapták, hogy részleges ellenállóságuk miatt alanyra oltást nem igényelnek, vagyis közvetlenül, direkt módon is képesek teremni. A termő fajták egy sokat vitatott csoportja ez, bizonyára sokan összekötik a nevüket a rókaízzel és a gyenge minőséggel.

Csak a francia fogyasztók harmadának ízlik a fürtös paradicsom

Egy fogyasztói felmérés szerint a francia vásárlók nem igazán elégedettek a nyáron kapható fürtös paradicsom és charentais sárgadinnye minőségével. Mindezt a következtetést az után vonták le, hogy közel 900 fogyasztóval kóstoltattak vakon diszkont áruházakban, szupermarketekben és zöldség-gyümölcs boltokban kínált terméseket.