Back to top

Négy nap tömény bikavér

Közel harminc borászat százhúsznál is több bora, tizenegy étterem harmincegy ételkülönlegessége és számtalan ingyenes koncert egy páratlan hangulatú környezetben, az egri Érsekkertben, ez lesz az idei Bikavér Ünnep

Ez évben 23. alkalommal rendezik meg az egri borvidék leghíresebb borának ünnepét július 11. és 14. között.

A fesztiválon a már 2017 óta hungarikumként ünnepelt

Egri Bikavér áll a középpontban, de a kiállító közel harminc borászat többségénél a bikavér „kistestvére”, az  Egri Csillag fehér couvée borok és a borvidék legjobb rozéi is kóstolhatók lesznek. 

A borok mellé kiváló ételek is párosulnak, a gasztro különlegességeket  a fesztiválra készülve alkotják meg az éttermek séfjei, így több mint harminc ínyencség közül választhatnak majd a vendégek.

Ebben az évben is több újdonsággal készülnek a szervezők, megújult például a rendezvény dizájnja, egy modernebb és letisztultabb formát választottak, és ehhez igazoknak a rendezvény egyéb programjai is.

Hagyományosan ingyenes koncertek is járnak a borok mellé. Az érsekkerti  nagyszínpad mellett az Egri csillag színpadon dj-k, alternatív zenekarok, feltörekvő formációk mutatják meg magukat. Ehhez kapcsolódik egy

új kezdeményezés, ez évben  elindítják az Egri Bikavér Ünnep zenei tehetséggondozó programját.

Szeretnének a jövőben lehetőséget adni egri, vagy egri kötődésű, még országosan kevésbé ismert zenekaroknak is, hogy felléphessenek az Egri Bikavér Színpadon, vagyis a fesztivál nagyszínpadán is. Hogy kik legyenek azok, azt a közönségre bízzák, egy előválogatás után az idei fesztivál első napjától a rendezvény közösségi  felületein lehet szavazni.

Az egész fesztivál területén ingyenes WIFI-elérést biztosítanak a szervezők, hogy a látogatók azonnal megoszthassák élményeiket, akár a fesztivál hivatalos Facebook-oldalán is.

Traktorok és veterán járművek kiállítása, kirakodó vásár, az Egri Bikavér Borlovagrend felvonulása

is várja az érdeklődőket, illetve a család kisebb tagjai számára minden nap kreatív gyerekfoglalkozások és az Érsekkertben lévő nagy játszótér is kikapcsolódást nyújt. Fontos, hogy idén a Magyar Vöröskereszt is számít a „bikavéradókra”, akik egy pohár egri bort kapnak azért, hogy véradásukkal életeket mentenek.

Az évente több tízezer embert vonzó Egri Bikavér Ünnep mára már olyan közösségteremtő erővel bír, amely baráti társaságokat, családokat hoz össze évről évre Egerben, a város megtelik turistákkal, rendszeresen visszajáró vendégekkel. Ez a pezsgés nagyon jót tesz nem csupán az egri borok imázsának, de Egernek is – mondta Tarsoly József, hegybíró.

A pontos bor- és ételsorról, valamint a programokról a rendezvény honlapján lehet tájékozódni. 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Régi ízek a Gyümölcsműhelyből

A környék változatos adottságait és terményekben való gazdagságát kihasználva álmodta meg a Gyümölcsműhelyt Farkasné Kapai Mónika. Döbröcén, egy nagyon pici faluban, réges-régi házban nyitotta meg a modern eszközökkel felszerelt, de hagyományokban és stílusban a régmúlthoz igazodó „feldolgozót”.

Az olaj, ami javítja a memóriát és segít a demencia leküzdésében

Érdemes hozzáadni az étrendünkhöz ezt az olajat. Egy új kutatás megerősítette, hogy javítja a memóriát és segít a demencia leküzdésében.

Egy életelixír, ami nyersen ehetetlen

Az olajbogyó nálunk is egyre elterjedtebb a konyhákban, minden évszakban használható, hiszen pácolva, üvegben árulják. De miért nem fogyasztjuk nyersen, ahogyan a legtöbb gyümölcsöt?

A boldog borász és az ő boldog szőlői

Sajtótájékoztató keretében 2019. december 5-én 12 órakor, hirdették ki a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés nyertesét. A Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon” cím nem egy bor kiváló minőségének elismerése, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható.

Nagy erőkkel támogatják a határon túli magyar gazdákat

A magyar kormány kiemelt figyelmet fordít a határokon túli magyarság, különös tekintettel a külhoni gazdálkodói szervezetek és vállalkozások támogatására - hangoztatta Nagy István agrárminiszter a VIII. Kárpát-medencei Összefogás Fórumon, a budapesti Vajdahunyadvárban. Mint mondta, a kormányzat kiemelt célja, hogy versenyképessé tegye a Kárpát-medence magyar közösségeit.

Diótörő és champagne – festive brunch a Duna-parton

Az InterContinental Budapest az idei adventi vasárnapokon is csupa varázslatos élménnyel vár mindenkit. A vendégek ízelítőt kaphatnak a Diótörő szívmelengető történetéből, miközben finom fogásokat kóstolhatnak és szikrázó champagne-nyal koccinthatnak.

"Ízeltes" kenyér: nem guszta, de egészséges, és az alapanyag hegedül is

Az Egyesült Királyságban a tücskök a természetből a konyhába is beköltöztek: a Roberts Bakery az országban elsőként vágott bele a rovaralapú kenyérkészítésbe. A termék előállításához több száz tücsköt használnak fel.

Egy közösség, egy akarat

A kárpátaljai Makkosjánosiban tartották a Kárpát-medencei gazdák soron következő egyeztető fórumát, amelyen Muravidék, Drávaszög, Vajdaság, Partium, Bánság és Erdély mellett képviseltették magukat a magyarországi, és természetesen a kárpátaljai gazdaszervezetek is. A fő stratégiai kérdés továbbra is az, hogyan lehetünk sikeresek szerte a Kárpát-medencében, hangzott el a tanácskozáson.

Nincs annyi bárány az országban, amennyire igény lenne

Bár minden korábbinál nagyobb kereslet lenne a karácsonyi exporthoz magyar bárányokra, sok hazai állattartó mégsem tudja kihasználni a lehetőséget. A részletekről Kukovics Sándor, a Juh és Kecske Terméktanács ügyvezető igazgatója számolt be.

Közép-európai borszalon Pécsett

Második alkalommal rendezi meg december 7-én a Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin az Adventi Borszalont Pécsett, a Littke Palace Látogatóközpontban. Az évzáró boros-társasági eseményen hat országból mintegy 80 kiállító vesz részt, csaknem 200 bort lehet megkóstolni, mellette a baranyai gasztronómiai termelők finomságait is.