Back to top

Négy nap tömény bikavér

Közel harminc borászat százhúsznál is több bora, tizenegy étterem harmincegy ételkülönlegessége és számtalan ingyenes koncert egy páratlan hangulatú környezetben, az egri Érsekkertben, ez lesz az idei Bikavér Ünnep

Ez évben 23. alkalommal rendezik meg az egri borvidék leghíresebb borának ünnepét július 11. és 14. között.

A fesztiválon a már 2017 óta hungarikumként ünnepelt

Egri Bikavér áll a középpontban, de a kiállító közel harminc borászat többségénél a bikavér „kistestvére”, az  Egri Csillag fehér couvée borok és a borvidék legjobb rozéi is kóstolhatók lesznek. 

A borok mellé kiváló ételek is párosulnak, a gasztro különlegességeket  a fesztiválra készülve alkotják meg az éttermek séfjei, így több mint harminc ínyencség közül választhatnak majd a vendégek.

Ebben az évben is több újdonsággal készülnek a szervezők, megújult például a rendezvény dizájnja, egy modernebb és letisztultabb formát választottak, és ehhez igazoknak a rendezvény egyéb programjai is.

Hagyományosan ingyenes koncertek is járnak a borok mellé. Az érsekkerti  nagyszínpad mellett az Egri csillag színpadon dj-k, alternatív zenekarok, feltörekvő formációk mutatják meg magukat. Ehhez kapcsolódik egy

új kezdeményezés, ez évben  elindítják az Egri Bikavér Ünnep zenei tehetséggondozó programját.

Szeretnének a jövőben lehetőséget adni egri, vagy egri kötődésű, még országosan kevésbé ismert zenekaroknak is, hogy felléphessenek az Egri Bikavér Színpadon, vagyis a fesztivál nagyszínpadán is. Hogy kik legyenek azok, azt a közönségre bízzák, egy előválogatás után az idei fesztivál első napjától a rendezvény közösségi  felületein lehet szavazni.

Az egész fesztivál területén ingyenes WIFI-elérést biztosítanak a szervezők, hogy a látogatók azonnal megoszthassák élményeiket, akár a fesztivál hivatalos Facebook-oldalán is.

Traktorok és veterán járművek kiállítása, kirakodó vásár, az Egri Bikavér Borlovagrend felvonulása

is várja az érdeklődőket, illetve a család kisebb tagjai számára minden nap kreatív gyerekfoglalkozások és az Érsekkertben lévő nagy játszótér is kikapcsolódást nyújt. Fontos, hogy idén a Magyar Vöröskereszt is számít a „bikavéradókra”, akik egy pohár egri bort kapnak azért, hogy véradásukkal életeket mentenek.

Az évente több tízezer embert vonzó Egri Bikavér Ünnep mára már olyan közösségteremtő erővel bír, amely baráti társaságokat, családokat hoz össze évről évre Egerben, a város megtelik turistákkal, rendszeresen visszajáró vendégekkel. Ez a pezsgés nagyon jót tesz nem csupán az egri borok imázsának, de Egernek is – mondta Tarsoly József, hegybíró.

A pontos bor- és ételsorról, valamint a programokról a rendezvény honlapján lehet tájékozódni. 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egri borünnep a Budapest Borfesztiválon

Az őszi boros szezont ismét a szeptember 5-9. között tartó, több tízezer látogatót vonzó Budapest Borfesztivál nyitja, ahol idén a kiemelt téma Eger lesz. Az Egri Bor Most kezdeményezés keretében a borkóstolás mellett számos egyéb programon lehet megismerni az Egri Borvidéket.

Hulló kövei miatt veszélyes lett a Rám-szakadék

Bár szabad szemmel nem lehet látni, folyamatosan mozognak – más szóval borjadzanak – bolygónk hegyei, és a jelenséget nemcsak a föld mélyéről feltörő erők, de a jég is okozza

Magyar születésű kajszik

Bár nem őshonos nálunk, szerencsénk van a kajszival, hiszen sok rendkívül finom, zamatos fajtát sikerült találni vagy keresztezéses nemesítéssel létrehozni. Két helyen, Cegléden és Budapesten születtek az új fajták.

Balla Géza birodalma

Arad-hegyaljai birtokán, a történelmi Ménesi Borvidéken látogattuk meg Balla Gézát, aki határon túliként első ízben nyerte el az Év Bortermelője Magyarországon címet. Kíváncsiak voltunk, mi a titka.

Erdők a főváros szomszédságában

A magyar erdők az ország leglátogatottabb turisztikai célpontjai. Ezen belül is kiemelkedik Budapest térsége. A fővárosi és az azt körülölelő erdők 2 millió ember számára nyújtanak természetes környezetet, nélkülözhetetlen tiszta ivóvizet, jó levegőt. Mindez magától értetődőnek tűnik, valójában azonban komoly munka eredménye, amelyen már 50 éve dolgoznak a Pilisi Parkerdő erdészei.

Megnyílt a világ egyik legkülönösebb hotelje - szobanövényeknek

Sokféle hotel létezik már a bababaráttól a kutyabaráton át, de olyan, ahol csak szobanövények szállhatnak meg még nem volt. Álmodtak egy nagyot az alapítók, megkönnyítik a növénytulajdonosok nyaralását, és még jó reklámot is csinálnak maguknak.

Szemtanúi lehetünk a legegészségesebb élelmiszerek születésének

Ki ne vágyna arra, hogy valóban egészséges, vegyszert szinte sose látott élelmiszer kerüljön az asztalára! De vajon léteznek még olyan zugai a világnak, ahol a tehenek, a tyúkok, a kecskék és egyéb jószágok a mezőn, a porta körül legelve vagy csipegetve táplálkoznak? Esetleg mindezért az „Isten háta mögötti” területre kell utaznunk?

Hungarikum extra dry, avagy szőlőfajták és pezsgő

Mint tudjuk, a bor és a szőlő minőségének egyik legfőbb kulcsa a fajta. Nincs ez másként a pezsgő esetében sem. Vannak egészen szélsőséges vélemények, melyek szerint Chardonnay nélkül nem készülhet minőségi pezsgő. Cikkünkben a pezsgőkészítésre használt fajták körét boncolgatjuk. Rendhagyó módon azonban nemcsak szőlész, de borász szemmel is értékeljük a fajtákat, pezsgőkészítési lehetőségeket, trendeket.

Kiszámolták, mennyivel kevesebb vegyszerrel lehet megvédeni a rezisztens szőlőket

Mint a világon mindenütt, Olaszországban is a betegség-ellenálló szőlőfajták felé fordul a figyelem. Saját nemesítésű fajtáik vannak, most pedig közreadták a számokat a növényvédelemben felhasznált szerek mennyiségéről. Ezek a szőlők nemcsak ellenállók a betegségekkel és a klímaváltozás hatásaival szemben, hanem lényeges megtakarítás is elérhető velük a hagyományos fajtákkal és művelésmódokkal szemben.

Tért hódítanak az új rezisztens szőlőfajták

A minőségi borkészítés világában rossz hírük van az ellenálló szőlőfajtáknak, de ez a visszautasítás enyhülni látszik az utóbbi időben. Az USA szőlőtermesztői is ódzkodnak tőlük, és annak ellenére ragaszkodnak az elismert európai fajtákhoz, hogy azok különösen érzékenyek a peronoszpórára és a lisztharmatra, erre a két Amerikából eredő betegségre. Most új francia rezisztens hibrideket próbálhatnak ki.