Back to top

Négy nap tömény bikavér

Közel harminc borászat százhúsznál is több bora, tizenegy étterem harmincegy ételkülönlegessége és számtalan ingyenes koncert egy páratlan hangulatú környezetben, az egri Érsekkertben, ez lesz az idei Bikavér Ünnep

Ez évben 23. alkalommal rendezik meg az egri borvidék leghíresebb borának ünnepét július 11. és 14. között.

A fesztiválon a már 2017 óta hungarikumként ünnepelt

Egri Bikavér áll a középpontban, de a kiállító közel harminc borászat többségénél a bikavér „kistestvére”, az  Egri Csillag fehér couvée borok és a borvidék legjobb rozéi is kóstolhatók lesznek. 

A borok mellé kiváló ételek is párosulnak, a gasztro különlegességeket  a fesztiválra készülve alkotják meg az éttermek séfjei, így több mint harminc ínyencség közül választhatnak majd a vendégek.

Ebben az évben is több újdonsággal készülnek a szervezők, megújult például a rendezvény dizájnja, egy modernebb és letisztultabb formát választottak, és ehhez igazoknak a rendezvény egyéb programjai is.

Hagyományosan ingyenes koncertek is járnak a borok mellé. Az érsekkerti  nagyszínpad mellett az Egri csillag színpadon dj-k, alternatív zenekarok, feltörekvő formációk mutatják meg magukat. Ehhez kapcsolódik egy

új kezdeményezés, ez évben  elindítják az Egri Bikavér Ünnep zenei tehetséggondozó programját.

Szeretnének a jövőben lehetőséget adni egri, vagy egri kötődésű, még országosan kevésbé ismert zenekaroknak is, hogy felléphessenek az Egri Bikavér Színpadon, vagyis a fesztivál nagyszínpadán is. Hogy kik legyenek azok, azt a közönségre bízzák, egy előválogatás után az idei fesztivál első napjától a rendezvény közösségi  felületein lehet szavazni.

Az egész fesztivál területén ingyenes WIFI-elérést biztosítanak a szervezők, hogy a látogatók azonnal megoszthassák élményeiket, akár a fesztivál hivatalos Facebook-oldalán is.

Traktorok és veterán járművek kiállítása, kirakodó vásár, az Egri Bikavér Borlovagrend felvonulása

is várja az érdeklődőket, illetve a család kisebb tagjai számára minden nap kreatív gyerekfoglalkozások és az Érsekkertben lévő nagy játszótér is kikapcsolódást nyújt. Fontos, hogy idén a Magyar Vöröskereszt is számít a „bikavéradókra”, akik egy pohár egri bort kapnak azért, hogy véradásukkal életeket mentenek.

Az évente több tízezer embert vonzó Egri Bikavér Ünnep mára már olyan közösségteremtő erővel bír, amely baráti társaságokat, családokat hoz össze évről évre Egerben, a város megtelik turistákkal, rendszeresen visszajáró vendégekkel. Ez a pezsgés nagyon jót tesz nem csupán az egri borok imázsának, de Egernek is – mondta Tarsoly József, hegybíró.

A pontos bor- és ételsorról, valamint a programokról a rendezvény honlapján lehet tájékozódni. 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Láz-tetői kilátó: szemet gyönyörködtető panoráma

A Keszthelyi-hegységben a Bakonyerdő Zrt. hat kilátója várja a tájat felfedezni vágyókat. Többségük gyönyörű balatoni panorámát kínál, ám igazi gyöngyszem a hegységet belülről megmutató Láz-tetői kilátó.

Illatos fehérek Villányból

Az elmúlt időszakban a korábbinál is többször említették Günzer Tamás villányi borász nevét. Ennek az az oka, hogy az idén neki ítélte a több szakmai szervezetből álló grémium Az Év Pincészete Magyarországon díjat. Pedig ő a saját szavaival élve „gyárilag” nem is borász.

Az ehető virágok oldják meg a kertészeti ágazat nehézségeit?

Franciaország és Olaszország Ligur- tengeri térségében ehető virágok termesztésével kísérleteznek. A program az Európai Unió kohéziós politikájának részeként jött létre. Az ANTEA projekt egy határokon átnyúló kezdeményezés, melynek célja a kertészeti ágazat kiterjesztése, illetve a gazdasági és társadalmi összetartás erősítése az EU régiói között.

A bor, a sokarcú ital

A bornak rengeteg arca van, és minden alkalomhoz, hangulathoz, társasághoz, ételhez, mi több, évszakhoz jól illik. Ehhez adott a széles választék, vallja Pampetrics Milán. A borkereskedőként tevékenykedő keszthelyi fiatalember már tizenévesen elkezdett ismerkedni a borokkal, majd Svájcban bővítette tudását. Ennek köszönhetően a nemes ital egész világpiacára rálátása van.

Gyümölcsös pezsgők a borok trendjét követve

A Magyarországon évente 14 millió palack bort értékesítő badacsonyörsi Varga Pincészet mostantól nem csak borokat, hanem prémium pezsgőket is készít. Több éves kísérletezés eredménye a Friss Aranymetszés Extra Dry gyümölcsös pezsgőcsalád, amit az elmúlt évek egyik legkedveltebb fajtája az Irsai Olivér, illetve a szintén népszerű Pinot noir rozé, valamint egy házasítás, azaz küvé alkot.

Így szákoljuk be a legjobb karácsonyi ajándékot horgász családtagjainknak

Idén minden eddiginél többen váltották ki állami horgászjegyüket Magyarországon, így a kérdés talán még sosem volt ennyire aktuális: karácsonyhoz közeledve vajon melyek a legkelendőbb termékek a horgászok körében? Ennek jártunk utána cikkünkben.

Büszkék vagyunk kollégánkra, aki hivatalból iszik munkaidőben

Viniczai Sándor, kiadónk munkatársa, a Borászati Füzetek felelős szerkesztője kapta idén a Magyar Sommelier Szövetség Par Excellence díját szakíró kategóriában.

Célkeresztben a karácsonyi vásárok: súlyos hiányosságok is előfordultak

A téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első hetében országszerte az adventi és karácsonyi vásárokra, ünnepi rendezvényekre és azok portékáira fókuszáltak az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek. Eddig főként kisebb, az élelmiszerbiztonságot kevésbé veszélyeztető problémák kerültek felszínre. Néhány esetben azonban súlyos higiéniai, jelölési és dokumentációs hiányosságok is előfordultak.

A Kárpátok a környezet ügyében is összeköti Kelet-Európa népeit

Magyarország kiemelt figyelmet fordít a Kárpát-medencében a környezetügyi együttműködésre, ugyanis a térség földrajzi értelemben is szoros egységet alkot. Ezért természeti örökségünk védelme és fenntartható fejlesztése elemi érdeke a régió minden népének, így nekünk, magyaroknak is – emelte ki Belánszky-Demkó Zsolt, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

Nem csak karácsonykor kellene halat ennünk

Mintegy 10 százalékkal nőtt a hazai halfogyasztás, az Agrárminisztérium azonban azon dolgozik, hogy a jelenlegi szűk 6 kilogrammnál kétszer több halat együnk. Ezzel nemcsak az egészségünket óvjuk, hanem a hazai haltermelőket is támogatjuk. A haltermelés ráadásul nem terheli a környezetet, vitathatalanul fenntartható gazdálkodás.