0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Százmilliárd eurós bioélelmiszer-piac

A legfrissebb adatok szerint 2017-ben az Amerikai Egyesült Államokban 40, míg az Európai Unióban 37 milliárd euró értékben vásároltak a fogyasztók bioélelmiszereket. Az EU-ban ebből a szempontból Németország vezet 10 milliárd eurós forgalommal. Mögötte Franciaország áll 7,8 milliárdos éves fogyasztással. A két ország közötti különbség azonban évről évre csökken.

Az ökológiai gazdálkodás, valamint a bio agártermék-kereskedelem világszerte jelentős ütemben bővül, bár az egyes térségeket tekintve elsősorban az európai és az amerikai lakosság a legelkötelezettebb bioélelmiszer-fogyasztó. Az Ökológiai Gazdálkodási Mozgalmak Nemzetközi Szövetsége,

az IFOAM 2017-es adatai szerint a világ bioélelmiszer-forgalma 90 milliárd eurót tesz ki, ami 1999-ben mindössze 11 milliárd volt.

A 2018-as adatok még nem ismertek. Michel Reynaud, a világ legnagyobb ökotanúsító testülete, az Ecocert elnöke a világ bioélelmiszer-piacát ennél nagyobbra, 100 milliárd eurósra becsüli. A szakember júniusban Bukarestben, az IFOAM által szervezett 12. Európai Ökológiai Gazdálkodási Konferencián elmondta, hogy bár a biotermékek fogyasztása élénken nő, a világ 2015-ben mért 5 trilliárd dolláros forgalmához képest igen csekély. Bár az elmúlt öt évben Kína is megjelent az ökoágazatban, piaci szerepe még kérdéses.

Az ökológiai gazdálkodásba bevont mezőgazdasági terület nagyságát tekintve az EU jóval megelőzi az USA-t, ahol az összes termőterületnek csupán a 0,9 százalékán termelnek öko módszerekkel, míg az EU-ban ez az arány 2,9 százalék. Michel Reynaud szerint

ebben nagy szerepe van a közösségi promóciós programoknak, míg az amerikai ökofarmerek termékeik népszerűsítésében csak magukra számíthatnak.

Nagy különbség van a két térség között az ökológiai gazdálkodást folytató gazdák létszámában is; míg az EU-ban 400 ezer biogazda van, addig az USA-ban csupán néhány ezer.

Érdemes azonban a világ másik felére is tekinteni. Ausztrália bioterülete ugyanis a világ 70 millió hektáros ökológiai rendszerben művelt mezőgazdasági területének több mint a fele, közel 36 millió hektár. Ezzel az adattal azonban csínján kell bánni, hívja a föl a figyelmet a szakember, ugyanis Ausztrália bioterületeinek nagy része nagy kiterjedésű füves puszta, szavanna.

Forrás: magyarmezogazdasg.hu/euraktiv.com