Back to top

Az alma magja mérgező?

Az alma nagyon egészséges, de egy dologra fontos odafigyelnünk, hogy tényleg csak a hasznos oldalát élvezzük ennek az ízletes gyümölcsnek: kerüljük a magját.

Az Atlantai Toxikológiai Központ jelentése szerint a legkisebb mennyiségű cián (hidrogén-cianid) is veszélyes lehet, különösen a gyermekekre. Ez a méreganyag az alma magjában is megtalálható.

Sokan nem is sejtik, hogy a szétrágott almamag, ami gyakran lecsúszik a torkunkon a gyümölccsel együtt, valójában mérgező. Éppen ezért legjobb, ha kerüljük. Tisztítsuk meg tőle az almát és úgy együk.

Ha mégis maradna az almában mag, nagyon fontos, hogy ne rágjuk szét, mert ekkor a benne lévő amigdalin nevű vegyület, a vele érintkező enzimek hatására, mérgező hidrogén-cianiddá alakul.

A gyerekeknél fennáll a veszélye a mag szétrágásának. A szülők mindenképpen tanítsák meg őket arra, hogy soha ne rágják szét a gyümölcsmagokat.

Az enyhe ciánmérgezés tünetei:

Könnyezés, fejfájás, szédülés, hányinger, mellkasi szorító érzés, szapora légzés, keserű mandula szagú lehelet.

A komoly ciánmérgezés tünetei:

A nagy mennyiségű cián rövid időre károsítja a szívet és az agyat, az érintett beteg kómába eshet és bele is halhat a mérgezésbe.

Az Atlantai Toxikológiai Központ szerint ahhoz, hogy komoly mérgezést szenvedjünk el, körülbelül negyven darab almának a magját kellene megennünk. Viszont figyelmeztetnek, hogy az ennél kevesebb mennyiség is veszélyes lehet, különösen a gyerekekre.

Legyünk óvatosak a csonthéjas gyümölcsök magjaival is, hisz azok még nagyobbak és még mérgezőbbek, ha (véletlenül) szétrágjuk őket. Ilyen gyümölcsök: a cseresznye, a meggy és a barackfélék.

 

Forrás: 
telegraf.rs

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A teaivás jótékony hatással van az agyra

A Szingapúri Nemzeti Egyetem új kutatása szerint a rendszeres teafogyasztók agyi régiói szervezettebb felépítést mutatnak azokéhoz képest, akik nem fogyasztják rendszeresen ezt az italt. Az agyi régiók közötti zökkenőmentesebb kapcsolat összefüggésben áll az egészséges kognitív funkciókkal, amelyek az öregedési folyamatok lassításáért felelnek – olvasható a The Independent hírei között.

842 ezer forintot dobnak a kukába

Évente mintegy 2,8 tonna élelmiszert, azaz 842 ezer forintnak megfelelő táplálékot dob ki egy átlagos amerikai egy friss felmérés szerint. A megdöbbentő adatok nem csak a fejlett világra jellemzőek: más-más okokból, de az egész világon jelentős a pazarlás.

Döbbenet: a miniszter élelmiszer-felhalmozásra szólított fel!

Nagy-Britannia iskoláinak napokon belül tervet kell kidolgozniuk az élelmiszerkészletezésre és annak biztosítására, hogy a diákok megfelelő ellátásban részesüljenek egy no-deal Brexit esetén is. A brit egyetemek már egy hete WC-papírt halmoznak fel.

Nemzetközi élelmiszeripari szakmai találkozó Budapesten

Élelmiszeripari együttműködéseket elősegítő nemzetközi szakmai találkozót rendeznek Budapesten, a csütörtökön kezdődött kétnapos eseményen 14 országból 105 szakember vesz részt - tájékoztatta a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) az MTI-t.

Édes répa, keserű karotin?

Nem könnyű megfelelő sárgarépát választani. Főként, ha a megrendelőnek egészen mások az elvárásai,mint amit mi elképzelünk. Legyen édes, hiszen akkor jó az íze, de legyen alacsony a nitrát tartalma, miközben a színe is nagyon fontos értékmérő. Ugyanakkor arról nem feledkezhetünk meg, hogy mind az alfa-, mind a bétakarotin keserű ízzel rendelkezik.

Húsmentes csirkeszárnyakkal kísérletezik a KFC

A Yum! Brands étteremhálózat bejelentette, hogy növényi alapú hústermékeket tesztel, melyekből csirke nuggets-et és csirkeszárnyakat készítenek majd.

A gabonák vad rokonai jelenthetik a megoldást a klímaváltozásra

Élelmiszernövényeink vadon termő rokonai óriási genetikai változatosságot hordoznak magukban. Ezek között a gének között pedig megoldást találhatunk arra, miképp tudjuk "klímaállóvá" tenni kultúrnövényeinket is.

Növényvédelmi előrejelzés – Sok az idén a beteg diófa

Az utóbbi időszakban lehullott bőséges csapadék egyrészt kedvezően hat az őszi érésű növények fejlődésére és minőségére, másrészt azonban növényvédelmi vonatkozása is van, hiszen a nedvesség és a tartós harmatképződés segíti a kórokozók egy részének fejlődését. Ugyanakkor számos kártevő is aktív még.

Idén is jótékony célra fordítják az OMÉK-on megmaradt élelmiszert

A NÉBIH adatai szerint fejenként évente 68 kg élelmiszert dobnak ki, amelyből 33 kg kidobását lehetne tudatos vásárlással megakadályozni. Éppen ezért a 79. OMÉK szervezőjeként az Agrármarketing Centrum úgy döntött, folytatja a két évvel ezelőtti sikeres kezdeményezését, és a kiállítás végén megmaradó, fogyasztható élelmiszereket a Magyar Élelmiszerbank Egyesület javára ajánlják fel.

A vegetáriánus étrendnél jobb a mértékletes húsfogyasztás

A kevés húst tartalmazó étrend karbonlábnyoma kisebb, mint a hagyományos tejet-tojást fogyasztó vegetáriánusé egy új amerikai tanulmány szerint.