Az Atlantai Toxikológiai Központ jelentése szerint a legkisebb mennyiségű cián (hidrogén-cianid) is veszélyes lehet, különösen a gyermekekre. Ez a méreganyag az alma magjában is megtalálható.
Sokan nem is sejtik, hogy a szétrágott almamag, ami gyakran lecsúszik a torkunkon a gyümölccsel együtt, valójában mérgező. Éppen ezért legjobb, ha kerüljük. Tisztítsuk meg tőle az almát és úgy együk.
A gyerekeknél fennáll a veszélye a mag szétrágásának. A szülők mindenképpen tanítsák meg őket arra, hogy soha ne rágják szét a gyümölcsmagokat.
Az enyhe ciánmérgezés tünetei:
Könnyezés, fejfájás, szédülés, hányinger, mellkasi szorító érzés, szapora légzés, keserű mandula szagú lehelet.
A komoly ciánmérgezés tünetei:
A nagy mennyiségű cián rövid időre károsítja a szívet és az agyat, az érintett beteg kómába eshet és bele is halhat a mérgezésbe.
Legyünk óvatosak a csonthéjas gyümölcsök magjaival is, hisz azok még nagyobbak és még mérgezőbbek, ha (véletlenül) szétrágjuk őket. Ilyen gyümölcsök: a cseresznye, a meggy és a barackfélék.