0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Az alma magja mérgező?

Az alma nagyon egészséges, de egy dologra fontos odafigyelnünk, hogy tényleg csak a hasznos oldalát élvezzük ennek az ízletes gyümölcsnek: kerüljük a magját.

Az Atlantai Toxikológiai Központ jelentése szerint a legkisebb mennyiségű cián (hidrogén-cianid) is veszélyes lehet, különösen a gyermekekre. Ez a méreganyag az alma magjában is megtalálható.

Sokan nem is sejtik, hogy a szétrágott almamag, ami gyakran lecsúszik a torkunkon a gyümölccsel együtt, valójában mérgező. Éppen ezért legjobb, ha kerüljük. Tisztítsuk meg tőle az almát és úgy együk.

Ha mégis maradna az almában mag, nagyon fontos, hogy ne rágjuk szét, mert ekkor a benne lévő amigdalin nevű vegyület, a vele érintkező enzimek hatására, mérgező hidrogén-cianiddá alakul.

A gyerekeknél fennáll a veszélye a mag szétrágásának. A szülők mindenképpen tanítsák meg őket arra, hogy soha ne rágják szét a gyümölcsmagokat.

Az enyhe ciánmérgezés tünetei:

Könnyezés, fejfájás, szédülés, hányinger, mellkasi szorító érzés, szapora légzés, keserű mandula szagú lehelet.

A komoly ciánmérgezés tünetei:

A nagy mennyiségű cián rövid időre károsítja a szívet és az agyat, az érintett beteg kómába eshet és bele is halhat a mérgezésbe.

Az Atlantai Toxikológiai Központ szerint ahhoz, hogy komoly mérgezést szenvedjünk el, körülbelül negyven darab almának a magját kellene megennünk. Viszont figyelmeztetnek, hogy az ennél kevesebb mennyiség is veszélyes lehet, különösen a gyerekekre.

Legyünk óvatosak a csonthéjas gyümölcsök magjaival is, hisz azok még nagyobbak és még mérgezőbbek, ha (véletlenül) szétrágjuk őket. Ilyen gyümölcsök: a cseresznye, a meggy és a barackfélék.

 

Forrás: telegraf.rs