0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Hat tonnát várnak hektáronként Mezőhegyesen

A korábbi 7-8 tonnás hektáronkénti termásátlag helyett csak mintegy 6 tonnás búzatermést várnak egy hektárra vetítve Mezőhegyesen. A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója elmondta: az őszi és téli aszály után arrafelé már későn érkezett a csapadék.
A mezőhegyesi földeken szokásos 7-8 tonnás hektáronkénti átlaghozam helyett idén várhatóan csak 6 tonna körül alakul az egy hektárra vetített termés őszi búzából

– mondta el lapunknak Pap István a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója. Az állami cégnél már javában zajlik az aratás, az eddigi eredmények szerint azonban az ott szokásos teljesítményt már biztosan nem éri el a termés. Mezőhegyes környéként jó minőségű földek vannak, amelyet a Ménesbirtok megfelelően gépesítve, szakértelemmel művel, azonban az időjárás így is éreztette negatív hatását. Az őszi és téli aszály miatt a bokrosodás nem a megfelelő mértékben ment végbe az őszi kalászosoknál, ezért sem az árpánál, sem a búzánál nem az az eredmény születik majd, ami jobb években jellemző – tette hozzá a vezérigazgató. Országosan már valamivel jobb a helyzet, főleg a Dunántúlon javított sokat az áprilisban még rendkívül rossz helyzeten a májusi bőséges csapadék. Ez sajnos nem mondható el az ország több más részéről sem, Mezőhegyes környékén kevés, későn érkezett csapadékot regisztráltak csupán.

Igaz, a most várt hat tonnás hektáronkénti átlag még így is mintegy 20 százalékkal haladja meg az országos átlagot.

A szántóföldi növénytermesztés legfőbb, legjelentősebb szelete Mezőhegyesen a hibrid kukorica vetőmag előállítása. Ezen felül a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. szarvasmarhákat és természetesen lovakat is tart, vagyis ezeknek is állít elő tömegtakarmányt, elsősorban silókukoricát és lucernát. Ezen felül a szántóföldön a klasszikus, megszokott növényeket termesztik. 1600 hektáron őszi búzát, ebből 500 hektáron vetőmag-búzát állítanak elő, de van idén 800 hektárnyi napraforgó, ezer hektáron takarmánykukorica, és mintegy 900 hektárnyi szóját is termesztenek, amely jó váltónövénye a vetőmag-kukoricának. Általában a hozamok sem számítanak rossznak, tavaly őszi búzából 7,8 tonnás, takarmánykukoricából 10, vetőmag-kukoricából 3,9 tonnás hektáronkénti terméshozamot produkáltak, napraforgóból ugyanennyit, szójából pedig 3,6 tonna termett egy hektáron.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu