Back to top

Az európai baromfitenyésztők bírálják a Mercosur megállapodást

Az európai baromfitenyésztők kifogásolják, hogy a közel múltban aláírt Mercosur megállapodás keretében további 180 000 tonna baromfi érkezhet Dél-Amerikából – elsősorban Brazíliából - Európába. Ez gyakorlatilag az eddigi keret megduplázása.

Az európai baromfi lobbi csoport, az Avec szóvivője szerint az unió bizottsága gyakran minősítette az uniós baromfihús-ágazatot sikertörténetnek, mivel támogatás nélkül, piacorientáltan és rugalmasan működik. Ráadásul megfizethető, alacsony CO2-kibocsátású termékeket gyárt a világ legmagasabb minőségi követelményeinek megfelelően. Vajon miért dobta oda a bizottság ezt az ágazatot – teszi fel a kérdést az AVEC.

A Mercosur-országoknak - főként Brazíliának - 180 000 tonna további baromfihús-kvótát adtak ki, amely pontosan kétszerese az utolsó, 2017 végén megszületett és az uniós tagállamok által elfogadott ajánlatnak. Semmi sem igazolhatja az eddigi mennyiség 100 százalékos növelését – mondta a szóvivő.

Az unió baromfitermelői kifogásolják, hogy a MERCOSUR oszágok további 180 ezer tonna baromfihús behozatalára kaptak kvótát a most megkötött szerződés szerint
A lobbi csoport szerint ez a megállapodás nem elsősorban a baromfihúsról szól. Sokkal inkább azokról az emberekről és a megélhetésükről, akikre ez a megállapodás tragikus hatással lesz! Az EU-ba importált további 180 000 tonna baromfihús következménye ugyanis az lesz, hogy az ágazatban jelentős számú munkahely fog megszűnni , főként a vidéki területeken.

A statisztikai adatok szerint Európába már eddig is évente közel 900 000 tonna baromfihús érkezett az úgynevezett harmadik országokból.

Összehasonlításként: a marhahús-behozatal körülbelül 300 000, míg a sertéshús import nagyjából      20 000 tonna évente. A szóvivő hozzátette: ilyen arányú importtal a németországi vagy a franciaországi baromfihús-termelésnek megfelelő mennyiség jön már be az unió piacára.

Az elmúlt 20 évben az EU baromfihús-ágazata óriási erőfeszítéseket tett az állatjóllét, az élelmiszerbiztonság és a környezetvédelem javítására. A termelőknek komoly beruházásokat kellett végrehajtaniuk, hogy a fokozott követelményeknek megfeleljenek. A Mercosur megállapodással az EU Bizottsága alapvetően most azt mondja, hogy erőfeszítéseik haszontalanok voltak. Jó nekünk európaiaknak az alacsonyabb minőségű baromfihús is, ami a harmadik országokból érkezik, ahol a termelőket közel sem ellenőrzik ennyire és nem kell ilyen szigorú feltételeknek megfelelniük, mint uniós társaiknak - hangsúlyozta a lobbicsoport szóvivője.

Forrás: 
Poultry World

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Holland porták baromfija - A fríz tyúk

Miközben a tenyésztők el vannak foglalva az ismertebb fajták változatainak kitenyésztésével (szín, alak stb.), új fajták létrehozásával, addig szinte észre sem veszik a lényegében évszázadok óta változatlanul maradt és tenyésztett fajtákat. Ez utóbbiak közé tartozik a fríz tyúk is, amely nálunk szinte ismeretlen, de Hollandián kívül is kevés helyen foglalkoznak vele.

Miért nem megy be a ló a féltető alá? - A télen-nyáron ideális beálló

Sokszor hangzik el a lótulajdonosoktól a kérdés; ott van a beálló a karámban vagy a legelőn, miért nem megy be a lovuk ítéletidőben vagy nyári hőségben sem?

Galambok különös nyelőcsővel - A pomerániai begyes fajta

Valamennyi galambfajtánál előfordulnak hímek, melyek a begyüket – elsősorban turbékolás közben – megtöltik levegővel. Vélhetően ezekből az egyedekből tenyésztették ki a begyes galambokat, amelyek sajátossága, hogy a begyükbe levegőt képesek nyelni, terjedelmes begyet (golyvát) fújnak, s ezt huzamosabb ideig meg is tartják.

Szervál a háziasítás útján

A macskafélék szinte csak húst fogyasztanak. Más ragadozókkal, pl. a kutyafélékkel ellentétben növényi táplálékot szinte alig vesznek magukhoz. Talán ezzel is magyarázható, hogy igen sok fajuk csúcsragadozóként szerepel a táplálékpiramis tetején. Úgy a vadonban, mint a ház körül élő fajokat az ember már hosszú évezredek óta nemcsak csodálja – igyekszik környezetében is megtartani, tenyészteni.

EU-brit kereskedelmi tárgyalások - az agrár- és élelmiszeripari szereplők közös nyilatkozata

Az EU és az Egyesült Királyság jövőbeli kapcsolatáról szóló negyedik tárgyalási forduló befejezése előtt a Copa & Cogeca, a Celcaa és a FoodDrinkEurope aggódik, hogy nem volt haladás az első három fordulóban, valamint amiatt az egyre növekvő kockázat miatt, hogy nem lesz megállapodás a jelenlegi átmeneti időszak végére, vagyis 2020. december 31-ig.

Június 5-én indult az Agrárcenzus első szakasza

Tíz év után idén nyáron ismét teljes körű mezőgazdasági összeírást hajt végre a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Agrárcenzus 2020 elnevezéssel. A koronavírus világjárvány miatt a KSH a veszélyhelyzet kihirdetését követően átütemezte az összeírás lebonyolítását és találkozásmentes csatornákra vezeti át.

Alpesi legelők követei a Zemplénben

Épp’ mint a család régi autója… Semmi luxus, de mindenre használható, amire kell. Nem a legnagyobb teljesítményű, de biztosan hozza, amit elvárunk tőle. Nem csillog-villog, de a szemünknek mégis a legkedvesebb.

Már vegán termékeket is kínál a Pápai

Az élelmiszergyártás új korszakába lépett a Pápai Hús Kft. A különösen a sonkáiról híres cég kizárólag növényi alapanyagokból álló vegán terméket fejlesztett ki. A Pápai Ízek néven forgalomba kerülő burgerpogácsája és szendvicsfeltétje után már újabb magas fehérjetartalmú vegán termékeken is dolgozik.

Növekedhet az uniós baromfitenyésztés

Az uniós baromfitenyésztés növekedni fog, de a koronavírus és a madárinfluenza miatt kihívásokkal néz szembe.

Ősi lófajtát őriznek az ország északkeleti szegletében

A ruszin népcsoportba tartozó huculok egyfajta mindenesként használták a később róluk elnevezett kistestű, ám annál ellenállóbb és szívósabb lovaikat. A hegyvidék, zord időjárási körülményeihez alkalmazkodó fajtának az „igénytelenségén” kívül számos előnyös tulajdonsága van.