Back to top

Az európai baromfitenyésztők bírálják a Mercosur megállapodást

Az európai baromfitenyésztők kifogásolják, hogy a közel múltban aláírt Mercosur megállapodás keretében további 180 000 tonna baromfi érkezhet Dél-Amerikából – elsősorban Brazíliából - Európába. Ez gyakorlatilag az eddigi keret megduplázása.

Az európai baromfi lobbi csoport, az Avec szóvivője szerint az unió bizottsága gyakran minősítette az uniós baromfihús-ágazatot sikertörténetnek, mivel támogatás nélkül, piacorientáltan és rugalmasan működik. Ráadásul megfizethető, alacsony CO2-kibocsátású termékeket gyárt a világ legmagasabb minőségi követelményeinek megfelelően. Vajon miért dobta oda a bizottság ezt az ágazatot – teszi fel a kérdést az AVEC.

A Mercosur-országoknak - főként Brazíliának - 180 000 tonna további baromfihús-kvótát adtak ki, amely pontosan kétszerese az utolsó, 2017 végén megszületett és az uniós tagállamok által elfogadott ajánlatnak. Semmi sem igazolhatja az eddigi mennyiség 100 százalékos növelését – mondta a szóvivő.

Az unió baromfitermelői kifogásolják, hogy a MERCOSUR oszágok további 180 ezer tonna baromfihús behozatalára kaptak kvótát a most megkötött szerződés szerint
A lobbi csoport szerint ez a megállapodás nem elsősorban a baromfihúsról szól. Sokkal inkább azokról az emberekről és a megélhetésükről, akikre ez a megállapodás tragikus hatással lesz! Az EU-ba importált további 180 000 tonna baromfihús következménye ugyanis az lesz, hogy az ágazatban jelentős számú munkahely fog megszűnni , főként a vidéki területeken.

A statisztikai adatok szerint Európába már eddig is évente közel 900 000 tonna baromfihús érkezett az úgynevezett harmadik országokból.

Összehasonlításként: a marhahús-behozatal körülbelül 300 000, míg a sertéshús import nagyjából      20 000 tonna évente. A szóvivő hozzátette: ilyen arányú importtal a németországi vagy a franciaországi baromfihús-termelésnek megfelelő mennyiség jön már be az unió piacára.

Az elmúlt 20 évben az EU baromfihús-ágazata óriási erőfeszítéseket tett az állatjóllét, az élelmiszerbiztonság és a környezetvédelem javítására. A termelőknek komoly beruházásokat kellett végrehajtaniuk, hogy a fokozott követelményeknek megfeleljenek. A Mercosur megállapodással az EU Bizottsága alapvetően most azt mondja, hogy erőfeszítéseik haszontalanok voltak. Jó nekünk európaiaknak az alacsonyabb minőségű baromfihús is, ami a harmadik országokból érkezik, ahol a termelőket közel sem ellenőrzik ennyire és nem kell ilyen szigorú feltételeknek megfelelniük, mint uniós társaiknak - hangsúlyozta a lobbicsoport szóvivője.

Forrás: 
Poultry World

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az ország legszebb birtokait kerestük

Lezárult a Magyarország Legszebb Birtoka 2019 címért versengő gazdaságok bejárása és zsűrizése; a birtoklátogatásokon – ahogy az már megszokott – a Magyar Mezőgazdaság Kft. munkatársai is részt vettek.

Orosz "alma razzia" Fehéroroszországban

Az orosz állami élelmiszer-biztonsági hivatal munkatársai Fehéroroszországban ellenőrzik, hogy nem lengyel származású almát akarnak-e belorusz exportőrök átcsomagolva továbbszállítani az orosz boltokba.

Kismértékben csökken a világ ipariparadicsom-termelése

A Világ Ipari Paradicsom Tanácsa (WPTC) a globális termés-előrejelzését 300 000 tonnával csökkentette, mégpedig a kiültetés ideje alatt az évszakra nem jellemző – néhány jelentős termesztő országot érintő – hőmérséklet-csökkenés miatt.

Agrárkamara: tovább nőhet a sertéshús ára

Tovább nőhet a sertéshús és a belőle készülő készítmények ára az elkövetkező hónapokban, mivel a sertések felvásárlási ára szárnyal az afrikai sertéspestis miatt - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI-vel.

Az Egyesült Királyságban is felbukkant az ASP

Az erősen fertőző, és a disznókra nézve halálos afrikai sertéspestis vírussal fertőzött húst foglaltak le Észak-Írországban. Ez az első eset, hogy a betegség az Egyesült Királyság területén is felbukkant.

A kocák szeretik az állandóságot

Egy új vizsgálat kiderítette, hogy a különböző elletőrendszerekben tartott és többször fialtatott kocáknál a rendszerek cserélgetése miként hat a malacok mortalitására. A kezdeti eredmények szerint, azok a kocák teljesítettek jobban és azoknál volt alacsonyabb a malacok elhullása, amelyeket ugyanabba az elletőrendszerbe vittek vissza.

D-vitaminban gazdagok a szoláriumozó tyúkok tojásai

A Martin Luther University Halle-Wittenberg (MLU) táplálkozási szakértőkből és agrárkutatókból álló egyik csoportja új módszert fedezett fel a tojások D-vitamintartalmának növelésére: a tyúkokat UV-fénnyel kell kezelni.

Egy „no-deal” Brexit hatása

A National Union of Farmers (NUF) vezetője arra figyelmeztet, hogy egy „no-deal” (megegyezés nélküli) Brexit teljes katasztrófa lenne az Egyesült Királyság mezőgazdaságára nézve, mivel az a bárányok tömeges levágását eredményezné, és rengeteg brit mezőgazdasági munkásnak kellene beszüntetnie tevékenységét.

Mikor érett a görögdinnye?

A görögdinnye vásárlásakor mindig van az emberben egy kicsi bizonytalanság: vajon érett, jó ízű lesz? A megfelelő érettség és a kellemes íz a többi gyümölcs esetében is alapvető szempont, ez a kérdés valahogy mégis a görögdinnye esetében vált különösen fontossá. Cikkünkben összegyűjtöttük, mire érdemes odafigyelni a vásárlás során.

Magyar befektetésből kaphatnak lendületet az agrárinnovációs startupok

A nemzetközi piacra lépés előtt álló hazai agrárstartupok mutatkoztak be befektetői alapok és agrárvállalatok szakembereinek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Design Terminal rendezvényén.