Back to top

A mezőgazdasági termelés növekedése alacsonyan tartja az árakat

A mezőgazdasági termelés növekedése viszonylag alacsonyan tarthatja az élelmiszeripari termékek árát a következő évtizedben, de nagyon sok a bizonytalanság és a kockázat - állapította meg az OECD és a FAO szokásos, évenkénti közös jelentésében, amelyben a mezőgazdaság és a halászat következő tízéves kilátásait értékelik nemzeti, regionális és globális szinten.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD), valamint az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a 2019 és 2028 közötti időszakra vonatkozó, Rómában hétfőn ismertetett jelentésében rámutatott, hogy a mezőgazdasági termékek iránti globális kereslet 15 százalékkal nő a következő évtized során. A mezőgazdasági termelés bővülésének üteme azonban ennél is gyorsabb lesz valamivel, ami ezt eredményezi, hogy a legfontosabb agrártermékek inflációval kiigazított ára stagnálni vagy csökkenni fog.

Emelkednek a terméshozamok és nő a termelés intenzitása a technológiai innovációknak köszönhetően, miközben a mezőgazdaság által használt földterületek nagysága nagyjából változatlan marad.

A mezőgazdasági eredetű üvegházhatású gázok kibocsátása - amely a globális kibocsátás 11 százalékát teszi ki - évente 0,5 százalékkal nő a következő egy évtizedben, lassul az ütem az előző tíz évben mért 0,7 százalékos éves átlaghoz képest.

Mindazonáltal a mezőgazdaságot fenyegető szokásos kockázatok mellett új bizonytalanságok jelentek meg. Ezek közé tartoznak a kereskedelmi feszültségek által okozott zavarok, a növény- és állatbetegségek terjedése, az antibiotikum-rezisztencia növekedése, az új növénynemesítési technikák szabályozása és az egyre szélsőségesebb időjárás.

Bizonytalansági tényezőt jelentenek a változó élelmiszerfogyasztási szokások, amelyeket egészségügyi okok, fenntarthatósági szempontok, valamint a világszerte megfigyelhető, riasztó mértékű elhízás elleni küzdelem alakít.

A legfontosabb élelmiszeripari termék többségének ára évi 1-2 százalékos ütemmel fog csökkenni a következő tíz évben,

ami kedvez a fogyasztóknak, de problémát jelenthet a termelőknek. A globális kereslet növekedését a lélekszám gyarapodása mellett a fejlődő országokban a fogyasztók jövedelmeinek emelkedése, míg a fejlett országokban az egészség- és környezettudatosabb étkezés fogja hajtani.

A globális élelmiszerellátási biztonság szempontjából létfontosságú a kereskedelem. Ken Ash, az OECD kereskedelemért és mezőgazdaságét felelős igazgatója rámutatott: azok a régiók, ahol gyorsan növekszik a lakosság, így Afrikának a Szahara alatt fekvő része vagy Dél-Ázsia, nem feltétlenül tudják jelentősen növelni az élelmiszertermelést, ezért nagyon fontos, hogy "minden kormány támogassa a nyitott, átlátható és kiszámítható agrár-élelmiszerpiacokat".

A bolygó szárazföldjének közel 40 százalékát használja a mezőgazdaság, ennek a területnek mintegy 70 százalékát legelők teszik ki.

Az OECD/FAO-jelentés készítői szerint a következő tíz évben nem változik a mezőgazdasági területek nagysága, de változik az arány, csökken a legelők nagysága, a megművelt földeké viszont növekszik. A mezőgazdasági termelés növekedésének oroszlánrésze a feltörekvő és fejlődő országokra jut, ami részben a beruházások növekedésének és a technológiai fejlődésnek tudható be, részben pedig annak, hogy itt - Latin-Amerikában - találhatóak bevonható források. Emellett a kereslet növekedésének gyorsulása (India, Afrika) is a termelés fokozásához vezet. Sokkal szerényebben növekszik majd a mezőgazdasági termelés a fejlett országokban, Észak-Amerikában és Európában, ahol a terméshozamok és a termelékenység is magas szinten áll, és a környezetvédelmi politikák korlátozzák a bővítési lehetőségeket.

Forrás: 
MTI-Eco

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az olaj, ami javítja a memóriát és segít a demencia leküzdésében

Érdemes hozzáadni az étrendünkhöz ezt az olajat. Egy új kutatás megerősítette, hogy javítja a memóriát és segít a demencia leküzdésében.

Szövetkeznek az ausztrál gazdák

Jelentős összeggel támogatja az ausztrál kormány a mezőgazdasági szövetkezetek létrehozását. A halászatok és a mezőgazdasági termelők már léptek ebbe az irányba.

Több használható víz a mezőgazdaságnak

A kezelt települési szennyvíz mezőgazdasági öntözés céljából történő biztonságos újrafelhasználására fogadott el a napokban előzetes megállapodást az Európai Bizottság azért, hogy minél több használható víz álljon a mezőgazdasági termelők rendelkezésére.

"Egészséges energiaosztály”-logó élelmiszerekre

A Nutri-Score néven bevezetett logó olyan, mint a háztartási gépeknél az energiaosztályt jelölő matrica: A-tól E-ig terjed a skála, az A jelenti a legjobb minősítést. Franciaországból indult, Németországban már fontolgatják egy ideje a bevezetését, a holland zöldség-gyümölcs ágazat szereplői ugyanakkor kritizálják.

Egy életelixír, ami nyersen ehetetlen

Az olajbogyó nálunk is egyre elterjedtebb a konyhákban, minden évszakban használható, hiszen pácolva, üvegben árulják. De miért nem fogyasztjuk nyersen, ahogyan a legtöbb gyümölcsöt?

Kitiltották az argentin húsokat, mert növekedésserkentőt találtak bennük

Az orosz állat- és növény-egészségügyi felügyelet több argentin és paraguayi húsüzem termékeit kitiltotta, miután ractopamin növekedésserketőt találtak import termékeikben. Jelenleg az sem kizárt, hogy nem csak egyes cégek, hanem a két dél-amerikai ország teljes marhahúságazata ellen korlátozásokat vezetnek be.

1,4 millió európai termelő érdekében: hatékony az uniós zöldség-gyümölcs lobbi

Majdnem húsz éve, 2000-ban alakult az európai zöldség-gyümölcs termelő régiók szövetsége Bordeaux-ban, hogy a termelők érdekeit képviselje az Európai Unióban. A szövetséget francia, spanyol és olasz régiók hozták létre, mára hét országból 18 európai régió 25 szervezetét tömöríti. Pauline Panegas főtitkár és Andrea Tivoli brüsszeli képviselő a FruitVeB évzáró tanácskozásán mutatta be az elért eredményeket.

"Ízeltes" kenyér: nem guszta, de egészséges, és az alapanyag hegedül is

Az Egyesült Királyságban a tücskök a természetből a konyhába is beköltöztek: a Roberts Bakery az országban elsőként vágott bele a rovaralapú kenyérkészítésbe. A termék előállításához több száz tücsköt használnak fel.

Csokiünnep: 450 tonna csokimikulás kétmilliárd forint értékben

8 és fél millió darab csokimikulást vettek a magyar fogyasztók több mint kétmilliárd forint értékben 2018. november-decemberben: ez 5 százalékos mennyiségi növekedést jelent 2017 azonos időszakához képest. Tarolnak a tejcsokoládé-figurák, amiket jellemzően a hipermarketekben szerzünk be az ünnepi szezonban. A sajátmárkás mikulásédességek is népszerűek - derül ki a Nielsen összefoglalójából.

A leginnovatívabb cégeknek adnak teret

A kutatás és fejlesztés terén úttörő szerepet betöltő vállalkozásokat keresik az immáron 28. alkalommal meghirdetett Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat révén. Az idei kiírás ismertetésén elhangzott, jövőre az állam 32 milliárd forinttal több forrást biztosít majd K+F programokra.