Back to top

Kajsziidény közepén Tordason

A világ kajszinemesítői elsősorban korai és még koraibb fajták létrehozásán dolgoznak, a fajtaoltalomra bejelentett újdonságok kétharmada a korai és középkorai érésidőbe tartozik. A középidőben érő fajták száma csak az utóbbi években kezdett gyarapodni. Ezeket a mi fő fajtánkkal, a Magyar kajszival egy csoportban érő kajszikat mutatták be a Nébih tordasi fajtakísérleti állomásán.

Az idén már az ötödik NAK-Nébih közös kajszibemutatót tartották meg Tordason, a megszokott élénk érdeklődés mellett. Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke be is jelentette, hogy szeretnék más területekre kiterjeszteni ezt a tevékenységüket. A kamara fontos feladata ugyanis, hogy gyorsan korszer, használható információkat juttasson el a gazdákhoz.

Fotó: Horváth Csilla
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal több állomáson, több mint ezer hektáron végez fajtakísérleteket, mondta Zsigmond Richárd, a hivatal Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóságának vezetője. Tordason 3654 fát, vagyis több mint 1800 fajtát vizsgálnak több mint tíz hektáron. A fajták majdnem fele-fele kajszi és őszibarack, mellettük van egy kevés mandula, naspolya és birs is. Az itt folyó munka nemzetközileg is elismert, a közelmúltban Budapesten rendezett UPOV gyümölcsszekció ülésen a Nébih szakértőit kérték föl a kajszi-fajtavizsgálati protokoll kidolgozásának irányítására.

A fajtaválasztás és az ágazati szerveződés fontosságára hívta föl a figyelmet Fülöp Gábor, a kisvejkei Danubia-Frucht szövetkezet elnöke.

A tolnai kajszitermesztő térségből két éve ezer tonna gyümölcsöt hoztak forgalomba, tavaly csak száz tonnát a súlyos fagykár miatt.

Az idén pedig nem várt piaci gondokkal kellett szembenézniük: egy nagy felületen telepített fajta, a Pinkcot miatt összeomlott a piac. Június 20. körül érik a Pinkcot, akkor először a Budapesti Nagybani Piacon, azután Bécsben is annyi magyar kajszi volt, hogy a megszokott ár harmadáért, 0,5 euróért lehetett csak eladni. Az ilyen helyzetek kivédésére valamilyen koordinációra van szükség, hangsúlyozta Fülöp Gábor. Ami őt illeti, a Pinkcot felét kivágja az idén.

Most 130 kajszifajta érik Tordason, de közülük legföljebb egy tucatnyi lehet alkalmas hazai termesztésre, mondta előadásában Szani Zsolt témavezető, mielőtt az ültetvényben levezényelte a fajtabemutatót.

kajszifajta
Bergeval
Fotó: Horváth Csilla

Középidőben az egyik legjobb fajtának tartja a Bergevalt Lothar Wurm, a klosterneuburgi mezőgazdasági intézet és szakiskola vezetője. Jól bírta a tavaszi fagyokat, nagyon bőtermő, szép és ízletes a gyümölcse. Növényvédelmére azonban figyelni kell, betegségekre elég érzékeny és a rovarok is szeretik. Hibája az is, hogy hamar puhul. Mindezek ellenére az osztrák szakember jobbnak tartja, mint a Bergarouge fajtát.

A Goldrich sem új fajta, de egészséges állománya és bő termése miatt még mindig termesztésben van. Érdemes porzófajtát ültetni mellé, mert akkor rosszabb termékenyülés esetén sem hullik a gyümölcse. Sajnos fagyérzékeny fajta.

A Digat ígéretes, szép és finom gyümölcsű kajszi, azonban a fülbemászók is szeretik, védeni kell ellenük.

Digat
Fotó: Horváth Csilla
Olasz fajta az Albinova, amit a nemesítője, Angelo Minguzzi mutatott be. Egy olasz tájfajta ízét szerette volna ötvözni a ma kívánatos tulajdonságokkal, vagyis az egyöntetű éréssel és jó tárolhatósággal. A gyümölcs halvány, édes-savas, erősen aromás, 2-3 menetben szedhető, nem hullik és nem puhul.

A Lady Cot öntermékeny, bőtermő, szép piros kajszi, erősen kell ritkítani, hogy darabos áru legyen belőle. Kemény a húsa és a héja, ezért jól manipulálható és három hétig lehet tárolni.

A Tardif de Valence egyik legnagyobb előnye, hogy a hazai tapasztalatok szerint sem hajlamos a fapusztulásra. Ritka, feltörő koronájú, öntermékeny fajta, de kevés virág van rajta, ezért könnyebben kezelhető. Rendszeresen és bőven terem, július 20. után érik. Hibája, hogy nem olyan szép színes, mint a legújabb fajták és nagyon érzékeny a hazánkban is megjelent xantomónászos betegségre.

Lady Cot
Fotó: Horváth Csilla

A Ceglédi bájos nevet kapta a legutóbb állami minősítést nyert magyar újdonság. Gyümölcse 0-70 grammos, jóízű, mint a magyar kajszik általában. Feldolgozásra kiválóan alkalmas. Későn virágzik, két héttel a Magyar kajszi után érik, öntermékeny és toleráns a moníliás betegságre.

A Ceglédi zamatos bő tíz éve kapott állami elismerést, de nem nagyon terjedt el a termesztésben. Fája könnyen kezelhető, ritka elágazásokat hoz, intenzív ültetvényt is létesíthetünk belőle. Későn virágzik, 2-3 nappal a Magyar kajszi után érik. Húsa szilárd, rostos, rendkívül jóízű, kimagasló Közepes méret, sárga alapszínen 70-80 százalék piros fedőszín alakul ki rajta. Moníliára ez is toleráns és a sharka vírus tünetei nem jelennek meg a gyümölcsén.

Három cseh fajtát is láthattunk, mindhárom vírusrezisztens, de a gombás és baktériumos betegségekre fogékonyak. A Candela a Goldrich idejében érik, az Adriana három nappal a Magyar kajszi előtt, a Betinka két nappal a Magyar kajszi után.

Forrás: 
magyarmezogazdasg.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nagyobb kereslet, nagyobb választék

A pozsgás növények több éve töretlenül népszerűek a vásárlók körében, mivel tökéletesen illeszkednek a jelenlegi lakberendezési irányzatokhoz. A korszerű otthonok tulajdonosai kedvelik a könnyen gondozható szobanövényeket, szívesen veszik magukat körbe velük, ez pedig növeli a keresletet.

Készüljünk a télre: Wolf András tippjei az egészséges és finom almakompóthoz

A hideg időszak beköszöntével, különös tekintettel a mostani járványhelyzetre, érdemes átgondolni, hogyan biztosíthatunk az egész család számára télen is megfelelő vitaminforrást. Az Európai Friss Kalandok program nagykövete, Wolf András a kompótot ajánlja, amelynek elkészítéséhez néhány tippet is ad.

Megfáztak a rózsák Ecuadorban

Az éghajlat változik és ezt már az ecuadori rózsatermesztők is saját bőrükön tapasztalják. Néhány héttel ezelőtt a Lassóban található Flowers House Group egyik üvegházában az éjszakai hőmérséklet 0 °C alá csökkent több mint két órán keresztül, amitől a fehér és a rózsaszínű fajták mintegy 90%-a károsodott.

Ha a lomb fele lehullott, kezdődhet a lemosás – Növényvédelmi előrejelzés 43. hét

Véglegesen elmúlt a késői nyár, ezzel együtt – a muslicákon kívül – a mezőgazdasági szempontból fontos kártevők is visszavonultak. Szőlőben és gyümölcsben is megkezdhető az őszi lemosó permetezés, a pázsitok áttelelésének elősegítésére pedig már most kiszórhatóak a magas kálium- és foszfortartalmú komplex műtrágyák.

Biológiai alapok - amire építenünk kell

A szőlő szaporítóanyag-termelés az ágazat egyik legerősebb lába, hiszen ezzel kerül kapcsolatba a termelő. "Nagy kérdés, kell-e új fajtákat létrehozni, vagy a régiek között keresgélni” – fogalmazta meg Kocsis László, az MTA doktora –, a kérdésből pedig egyből adódik a másik kérdés, hogy mit teszteljünk, mit vírusmentesítsünk, a szaporítóanyag-előállításhoz milyen ültetvényeket kell létesíteni.

Időutazás egy élő majorságban

A Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely ősszel is szeretné megismertetni a kicsikkel és nagyokkal a régi idők szokásait és a kertművelést, valamint felhívni a figyelmet a felelős állattartásra.

Az együttműködés hatalmas erő - a DélKerTÉSZ jó példa erre

A zöldséghajtatás az egyik legsikeresebb ágazat, köszönhetően a nagyfokú integrációnak is, aminek kiváló példája a 18 éve működő Délalföldi Kertészek Szövetkezete, fogalmazott Nagy István a VII. Zöldséghajtatási napon Szentesen. A FruitVeB és a DélKerTÉSZ közös rendezvényén gratulált a tész elért eredményeihez, és tájékoztatott az ágazat további erősödését szolgáló pályázati lehetőségekről.

A mélykúti júdásfa lett idén az Év fája

Online szavazáson 5091 szavazattal a mélykúti júdásfa nyerte idén az Év fája címet, a Hős fa címet a balatonszemesi Bagolyvári Promenád fasora, az Országos Erdészeti Egyesület különdíját pedig a debreceni Déri téri kocsányos tölgy kapta - közölte az Ökotárs Alapítvány a honlapján.

Egyedi aromájú datolya

Az egyiptomi Saidi datolya aromája azért különleges, mert engedik teljesen beérni a fán. A Gebana cég új, Oázis finomságai márkanéven forgalmazott termékét fenntartható módon, hagyományos és korszerű módszerekkel nevelik, amivel munkahelyeket teremtenek a nők számára.

A levegőből élő növények

Otthonunk egyedi díszei lehetnek ennek a roppant hálás növénycsoportnak a tagjai, már csak amiatt is, hogy többségüket nem kell cserépben tartani, így számos dekorációs megoldásban szerepet adhatunk a Tillandsiáknak. Tarthatjuk egy szép faágra kötözve, floráriumban, de akár a csempére is ragaszthatjuk e növényeket.