Back to top

Kajsziidény közepén Tordason

A világ kajszinemesítői elsősorban korai és még koraibb fajták létrehozásán dolgoznak, a fajtaoltalomra bejelentett újdonságok kétharmada a korai és középkorai érésidőbe tartozik. A középidőben érő fajták száma csak az utóbbi években kezdett gyarapodni. Ezeket a mi fő fajtánkkal, a Magyar kajszival egy csoportban érő kajszikat mutatták be a Nébih tordasi fajtakísérleti állomásán.

Az idén már az ötödik NAK-Nébih közös kajszibemutatót tartották meg Tordason, a megszokott élénk érdeklődés mellett. Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke be is jelentette, hogy szeretnék más területekre kiterjeszteni ezt a tevékenységüket. A kamara fontos feladata ugyanis, hogy gyorsan korszer, használható információkat juttasson el a gazdákhoz.

Fotó: Horváth Csilla
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal több állomáson, több mint ezer hektáron végez fajtakísérleteket, mondta Zsigmond Richárd, a hivatal Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóságának vezetője. Tordason 3654 fát, vagyis több mint 1800 fajtát vizsgálnak több mint tíz hektáron. A fajták majdnem fele-fele kajszi és őszibarack, mellettük van egy kevés mandula, naspolya és birs is. Az itt folyó munka nemzetközileg is elismert, a közelmúltban Budapesten rendezett UPOV gyümölcsszekció ülésen a Nébih szakértőit kérték föl a kajszi-fajtavizsgálati protokoll kidolgozásának irányítására.

A fajtaválasztás és az ágazati szerveződés fontosságára hívta föl a figyelmet Fülöp Gábor, a kisvejkei Danubia-Frucht szövetkezet elnöke.

A tolnai kajszitermesztő térségből két éve ezer tonna gyümölcsöt hoztak forgalomba, tavaly csak száz tonnát a súlyos fagykár miatt.

Az idén pedig nem várt piaci gondokkal kellett szembenézniük: egy nagy felületen telepített fajta, a Pinkcot miatt összeomlott a piac. Június 20. körül érik a Pinkcot, akkor először a Budapesti Nagybani Piacon, azután Bécsben is annyi magyar kajszi volt, hogy a megszokott ár harmadáért, 0,5 euróért lehetett csak eladni. Az ilyen helyzetek kivédésére valamilyen koordinációra van szükség, hangsúlyozta Fülöp Gábor. Ami őt illeti, a Pinkcot felét kivágja az idén.

Most 130 kajszifajta érik Tordason, de közülük legföljebb egy tucatnyi lehet alkalmas hazai termesztésre, mondta előadásában Szani Zsolt témavezető, mielőtt az ültetvényben levezényelte a fajtabemutatót.

kajszifajta
Bergeval
Fotó: Horváth Csilla

Középidőben az egyik legjobb fajtának tartja a Bergevalt Lothar Wurm, a klosterneuburgi mezőgazdasági intézet és szakiskola vezetője. Jól bírta a tavaszi fagyokat, nagyon bőtermő, szép és ízletes a gyümölcse. Növényvédelmére azonban figyelni kell, betegségekre elég érzékeny és a rovarok is szeretik. Hibája az is, hogy hamar puhul. Mindezek ellenére az osztrák szakember jobbnak tartja, mint a Bergarouge fajtát.

A Goldrich sem új fajta, de egészséges állománya és bő termése miatt még mindig termesztésben van. Érdemes porzófajtát ültetni mellé, mert akkor rosszabb termékenyülés esetén sem hullik a gyümölcse. Sajnos fagyérzékeny fajta.

A Digat ígéretes, szép és finom gyümölcsű kajszi, azonban a fülbemászók is szeretik, védeni kell ellenük.

Digat
Fotó: Horváth Csilla
Olasz fajta az Albinova, amit a nemesítője, Angelo Minguzzi mutatott be. Egy olasz tájfajta ízét szerette volna ötvözni a ma kívánatos tulajdonságokkal, vagyis az egyöntetű éréssel és jó tárolhatósággal. A gyümölcs halvány, édes-savas, erősen aromás, 2-3 menetben szedhető, nem hullik és nem puhul.

A Lady Cot öntermékeny, bőtermő, szép piros kajszi, erősen kell ritkítani, hogy darabos áru legyen belőle. Kemény a húsa és a héja, ezért jól manipulálható és három hétig lehet tárolni.

A Tardif de Valence egyik legnagyobb előnye, hogy a hazai tapasztalatok szerint sem hajlamos a fapusztulásra. Ritka, feltörő koronájú, öntermékeny fajta, de kevés virág van rajta, ezért könnyebben kezelhető. Rendszeresen és bőven terem, július 20. után érik. Hibája, hogy nem olyan szép színes, mint a legújabb fajták és nagyon érzékeny a hazánkban is megjelent xantomónászos betegségre.

Lady Cot
Fotó: Horváth Csilla

A Ceglédi bájos nevet kapta a legutóbb állami minősítést nyert magyar újdonság. Gyümölcse 0-70 grammos, jóízű, mint a magyar kajszik általában. Feldolgozásra kiválóan alkalmas. Későn virágzik, két héttel a Magyar kajszi után érik, öntermékeny és toleráns a moníliás betegságre.

A Ceglédi zamatos bő tíz éve kapott állami elismerést, de nem nagyon terjedt el a termesztésben. Fája könnyen kezelhető, ritka elágazásokat hoz, intenzív ültetvényt is létesíthetünk belőle. Későn virágzik, 2-3 nappal a Magyar kajszi után érik. Húsa szilárd, rostos, rendkívül jóízű, kimagasló Közepes méret, sárga alapszínen 70-80 százalék piros fedőszín alakul ki rajta. Moníliára ez is toleráns és a sharka vírus tünetei nem jelennek meg a gyümölcsén.

Három cseh fajtát is láthattunk, mindhárom vírusrezisztens, de a gombás és baktériumos betegségekre fogékonyak. A Candela a Goldrich idejében érik, az Adriana három nappal a Magyar kajszi előtt, a Betinka két nappal a Magyar kajszi után.

Forrás: 
magyarmezogazdasg.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kétszer annyi drón

Kína legnagyobb mezőgazdasági dróngyártója arra számít, hogy az idén megduplázza eladásait, mivel a kormány olyan szupergazdaságok létrehozására törekszik, amelyek működtetése jóval több technika alkalmazását igényli.

Lendületes volt a lengyel almalé-export

Jelentős mennyiségű volt 2018 és 2019 szeptember között a lengyel frissen préselt almalé exportja. Szokatlanul nagy mennyiséget vásárolt Magyarország is.

Erősödik az igény a házi pálinkára

Az Európai Unió illetékes fórumain újra napirendre kerülhet az a kezdeményezés, amely nyomán bizonyos mennyiségű tömény italt adómentesen lehetne előállítani - mondta a Magyar Nemzetnek Tállai András, a Pénzügyminisztérium (PM) államtitkára, hozzátéve, hogy az ilyen felvetéseket a magyar kormány mindig támogatja, a hagyományainkhoz ugyanis ragaszkodnunk kell.

Bezárt egy házhozszállítást végző pizzériát a Nébih

Egy budapesti, pizzakészítést és házhozszállítást végző egység tevékenységét függesztették fel azonnali hatállyal a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei január közepén. Az intézkedésre a helyszínen tapasztalt, élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő hiányosságok, így különösen a csótányok és egér jelenléte miatt került sor.

Mindennapi mérgek az ételeinkben

Míg nagyanyáink, nagyapáink asztalára hetente csak egyszer, jó esetben kétszer került hús, addig napjaikban egy-egy étkezést el se tudunk képzelni pácolt felvágott, füstölt kolbász, rántott-, vagy sült hús nélkül. Holott ezek az élelmiszerek, a tojáskészítményekkel és tejtermékekkel karöltve, azok, amelyekkel a legnagyobb a kockázata, hogy beviszünk káros anyagokat is a szervezetünkbe.

Ételt ne dobj ki – zöldség, gyümölcs

Világszerte 820 millió ember éhezik, és kétmilliárd fő szenved az alultápláltságtól. Szakemberek szerint az éhezők számának csökkentéséhez először az élelmiszer-veszteséget és -pazarlást kell mérsékelni. Erre SAVE FOOD néven világméretű programot is indított az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO). Azonban a pazarlás vagy takarékosság a konyhában kezdődik.

Zöldbe öltöztetett IKEA nyílik Bécs belvárosában

Az IKEA olyan innovatív épületet alakít ki a bécsi Westbahnhofnál (Nyugati pályaudvar), ahol sok növény, fa teszi kellemessé a szokott kényelem mellett a vásárlást az ügyfeleknek, miközben egy városi találkozási csomópontot is kialakítanak.

Nagy, téli Nébih ellenőrzés: jól vizsgáztak az ünnepi vásárok

A téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés – a korábbi évekhez hasonlóan –decemberben zajlott az ország teljes területén. A kormányhivatalok és a Nébih szakemberei csaknem 2.600 létesítményt és több mint 13.800 élelmiszert vizsgáltak.

Idén is félmillió gyermek jut friss zöldséghez, gyümölcshöz és tejtermékhez az iskolaprogramokban

Több százezer gyermek jut friss zöldséghez, gyümölcshöz, valamint tejtermékhez az iskolatej-, valamint az iskolagyümölcs- és iskolazöldség programokon keresztül, amelyre a kormány ebben a tanévben összesen 7,81 milliárd forintot fordít. Az iskolagyümölcs- és iskolazöldség programban 2309 általános iskola 536 ezer tanulója, az iskolatej programban pedig 2678 iskola 435 ezer diákja vesz részt.

A stresszhatás jót tesz a növényeknek?

Sokáig a tökéletes és sértetlen növények termesztésén volt a hangsúly. Egy új kutatás szerint azonban nem baj, ha egy kicsit megsérülnek és stresszhatás éri őket. Sőt, előnyü(n)kre válhat! Egészségesebb lesz a termésük.