Back to top

Kajsziidény közepén Tordason

A világ kajszinemesítői elsősorban korai és még koraibb fajták létrehozásán dolgoznak, a fajtaoltalomra bejelentett újdonságok kétharmada a korai és középkorai érésidőbe tartozik. A középidőben érő fajták száma csak az utóbbi években kezdett gyarapodni. Ezeket a mi fő fajtánkkal, a Magyar kajszival egy csoportban érő kajszikat mutatták be a Nébih tordasi fajtakísérleti állomásán.

Az idén már az ötödik NAK-Nébih közös kajszibemutatót tartották meg Tordason, a megszokott élénk érdeklődés mellett. Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke be is jelentette, hogy szeretnék más területekre kiterjeszteni ezt a tevékenységüket. A kamara fontos feladata ugyanis, hogy gyorsan korszer, használható információkat juttasson el a gazdákhoz.

Fotó: Horváth Csilla
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal több állomáson, több mint ezer hektáron végez fajtakísérleteket, mondta Zsigmond Richárd, a hivatal Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóságának vezetője. Tordason 3654 fát, vagyis több mint 1800 fajtát vizsgálnak több mint tíz hektáron. A fajták majdnem fele-fele kajszi és őszibarack, mellettük van egy kevés mandula, naspolya és birs is. Az itt folyó munka nemzetközileg is elismert, a közelmúltban Budapesten rendezett UPOV gyümölcsszekció ülésen a Nébih szakértőit kérték föl a kajszi-fajtavizsgálati protokoll kidolgozásának irányítására.

A fajtaválasztás és az ágazati szerveződés fontosságára hívta föl a figyelmet Fülöp Gábor, a kisvejkei Danubia-Frucht szövetkezet elnöke.

A tolnai kajszitermesztő térségből két éve ezer tonna gyümölcsöt hoztak forgalomba, tavaly csak száz tonnát a súlyos fagykár miatt.

Az idén pedig nem várt piaci gondokkal kellett szembenézniük: egy nagy felületen telepített fajta, a Pinkcot miatt összeomlott a piac. Június 20. körül érik a Pinkcot, akkor először a Budapesti Nagybani Piacon, azután Bécsben is annyi magyar kajszi volt, hogy a megszokott ár harmadáért, 0,5 euróért lehetett csak eladni. Az ilyen helyzetek kivédésére valamilyen koordinációra van szükség, hangsúlyozta Fülöp Gábor. Ami őt illeti, a Pinkcot felét kivágja az idén.

Most 130 kajszifajta érik Tordason, de közülük legföljebb egy tucatnyi lehet alkalmas hazai termesztésre, mondta előadásában Szani Zsolt témavezető, mielőtt az ültetvényben levezényelte a fajtabemutatót.

kajszifajta
Bergeval
Fotó: Horváth Csilla

Középidőben az egyik legjobb fajtának tartja a Bergevalt Lothar Wurm, a klosterneuburgi mezőgazdasági intézet és szakiskola vezetője. Jól bírta a tavaszi fagyokat, nagyon bőtermő, szép és ízletes a gyümölcse. Növényvédelmére azonban figyelni kell, betegségekre elég érzékeny és a rovarok is szeretik. Hibája az is, hogy hamar puhul. Mindezek ellenére az osztrák szakember jobbnak tartja, mint a Bergarouge fajtát.

A Goldrich sem új fajta, de egészséges állománya és bő termése miatt még mindig termesztésben van. Érdemes porzófajtát ültetni mellé, mert akkor rosszabb termékenyülés esetén sem hullik a gyümölcse. Sajnos fagyérzékeny fajta.

A Digat ígéretes, szép és finom gyümölcsű kajszi, azonban a fülbemászók is szeretik, védeni kell ellenük.

Digat
Fotó: Horváth Csilla
Olasz fajta az Albinova, amit a nemesítője, Angelo Minguzzi mutatott be. Egy olasz tájfajta ízét szerette volna ötvözni a ma kívánatos tulajdonságokkal, vagyis az egyöntetű éréssel és jó tárolhatósággal. A gyümölcs halvány, édes-savas, erősen aromás, 2-3 menetben szedhető, nem hullik és nem puhul.

A Lady Cot öntermékeny, bőtermő, szép piros kajszi, erősen kell ritkítani, hogy darabos áru legyen belőle. Kemény a húsa és a héja, ezért jól manipulálható és három hétig lehet tárolni.

A Tardif de Valence egyik legnagyobb előnye, hogy a hazai tapasztalatok szerint sem hajlamos a fapusztulásra. Ritka, feltörő koronájú, öntermékeny fajta, de kevés virág van rajta, ezért könnyebben kezelhető. Rendszeresen és bőven terem, július 20. után érik. Hibája, hogy nem olyan szép színes, mint a legújabb fajták és nagyon érzékeny a hazánkban is megjelent xantomónászos betegségre.

Lady Cot
Fotó: Horváth Csilla

A Ceglédi bájos nevet kapta a legutóbb állami minősítést nyert magyar újdonság. Gyümölcse 0-70 grammos, jóízű, mint a magyar kajszik általában. Feldolgozásra kiválóan alkalmas. Későn virágzik, két héttel a Magyar kajszi után érik, öntermékeny és toleráns a moníliás betegságre.

A Ceglédi zamatos bő tíz éve kapott állami elismerést, de nem nagyon terjedt el a termesztésben. Fája könnyen kezelhető, ritka elágazásokat hoz, intenzív ültetvényt is létesíthetünk belőle. Későn virágzik, 2-3 nappal a Magyar kajszi után érik. Húsa szilárd, rostos, rendkívül jóízű, kimagasló Közepes méret, sárga alapszínen 70-80 százalék piros fedőszín alakul ki rajta. Moníliára ez is toleráns és a sharka vírus tünetei nem jelennek meg a gyümölcsén.

Három cseh fajtát is láthattunk, mindhárom vírusrezisztens, de a gombás és baktériumos betegségekre fogékonyak. A Candela a Goldrich idejében érik, az Adriana három nappal a Magyar kajszi előtt, a Betinka két nappal a Magyar kajszi után.

Forrás: 
magyarmezogazdasg.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Százszor nagyobb hozam

A Huvster nevű mexikói startup megmutatta, hogy zárt térben a szokásoshoz képest akár százszor nagyobb terméshozamot lehet elérni. Juan Succar és Jorge Lizardi, a Verde Compacto alapítói a városi vertikális mezőgazdaság új globális trendjének követői, Latin-Amerikában úttörők.

Fortélyok trópusi gyümölcs vásárláshoz

Télen, amikor a mi éghajlatunk nem kényeztet el friss gyümölccsel, népszerűek a trópusi gyümölcsök. Néhány fortély alkalmazásával kiválaszthatjuk a legfinomabbakat.

Környezetbarát termékekkel aspirál az MP Motor Kft.

Az idén 38. AGROmashEXPO közel 350 kiállítója között megtalálhattuk a magyar tulajdonban lévő MP Motor Kft.-t is, amely 29 éve van jelen a piacon. Fő tevékenységük a Honda termékeinek forgalmazása, azonban saját márkás termékek is megtalálhatók a cég termékpalettáján, melyek a Honda termékcsaládjából hiányzó árucikkek közötti űrt hivatottak betölteni.

Hazai fejlesztésű tápoldatozó

A Tó és Öntözés Kft. az összes mezőgazdasági kultúrához kínál öntözőrendszereket, az idei AgromashExpón pedig bemutatták a saját fejlesztésű tápoldatozó rendszerüket is.

Komposztálható címke

A Label Pro Industries és a Fruit Label Pro által együttesen gyártott Bio-Label vezető szerepet tölt be Dél-Afrikában a komposztálható gyümölcscímkézés területén. Az élelmiszerbiztonsági kritériumoknak is megfelelő címke, amelyet a TÜV Austria „OK Compost” jelöléssel minősített, olyan cellulózból készül, amelynek alapanyaga fenntarthatóan művelt erdőgazdaságokból kerül ki.

Kétszer annyi drón

Kína legnagyobb mezőgazdasági dróngyártója arra számít, hogy az idén megduplázza eladásait, mivel a kormány olyan szupergazdaságok létrehozására törekszik, amelyek működtetése jóval több technika alkalmazását igényli.

Lendületes volt a lengyel almalé-export

Jelentős mennyiségű volt 2018 és 2019 szeptember között a lengyel frissen préselt almalé exportja. Szokatlanul nagy mennyiséget vásárolt Magyarország is.

Erősödik az igény a házi pálinkára

Az Európai Unió illetékes fórumain újra napirendre kerülhet az a kezdeményezés, amely nyomán bizonyos mennyiségű tömény italt adómentesen lehetne előállítani - mondta a Magyar Nemzetnek Tállai András, a Pénzügyminisztérium (PM) államtitkára, hozzátéve, hogy az ilyen felvetéseket a magyar kormány mindig támogatja, a hagyományainkhoz ugyanis ragaszkodnunk kell.

Bezárt egy házhozszállítást végző pizzériát a Nébih

Egy budapesti, pizzakészítést és házhozszállítást végző egység tevékenységét függesztették fel azonnali hatállyal a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei január közepén. Az intézkedésre a helyszínen tapasztalt, élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő hiányosságok, így különösen a csótányok és egér jelenléte miatt került sor.

Mindennapi mérgek az ételeinkben

Míg nagyanyáink, nagyapáink asztalára hetente csak egyszer, jó esetben kétszer került hús, addig napjaikban egy-egy étkezést el se tudunk képzelni pácolt felvágott, füstölt kolbász, rántott-, vagy sült hús nélkül. Holott ezek az élelmiszerek, a tojáskészítményekkel és tejtermékekkel karöltve, azok, amelyekkel a legnagyobb a kockázata, hogy beviszünk káros anyagokat is a szervezetünkbe.