Back to top

Kajsziidény közepén Tordason

A világ kajszinemesítői elsősorban korai és még koraibb fajták létrehozásán dolgoznak, a fajtaoltalomra bejelentett újdonságok kétharmada a korai és középkorai érésidőbe tartozik. A középidőben érő fajták száma csak az utóbbi években kezdett gyarapodni. Ezeket a mi fő fajtánkkal, a Magyar kajszival egy csoportban érő kajszikat mutatták be a Nébih tordasi fajtakísérleti állomásán.

Az idén már az ötödik NAK-Nébih közös kajszibemutatót tartották meg Tordason, a megszokott élénk érdeklődés mellett. Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke be is jelentette, hogy szeretnék más területekre kiterjeszteni ezt a tevékenységüket. A kamara fontos feladata ugyanis, hogy gyorsan korszer, használható információkat juttasson el a gazdákhoz.

Fotó: Horváth Csilla
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal több állomáson, több mint ezer hektáron végez fajtakísérleteket, mondta Zsigmond Richárd, a hivatal Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóságának vezetője. Tordason 3654 fát, vagyis több mint 1800 fajtát vizsgálnak több mint tíz hektáron. A fajták majdnem fele-fele kajszi és őszibarack, mellettük van egy kevés mandula, naspolya és birs is. Az itt folyó munka nemzetközileg is elismert, a közelmúltban Budapesten rendezett UPOV gyümölcsszekció ülésen a Nébih szakértőit kérték föl a kajszi-fajtavizsgálati protokoll kidolgozásának irányítására.

A fajtaválasztás és az ágazati szerveződés fontosságára hívta föl a figyelmet Fülöp Gábor, a kisvejkei Danubia-Frucht szövetkezet elnöke.

A tolnai kajszitermesztő térségből két éve ezer tonna gyümölcsöt hoztak forgalomba, tavaly csak száz tonnát a súlyos fagykár miatt.

Az idén pedig nem várt piaci gondokkal kellett szembenézniük: egy nagy felületen telepített fajta, a Pinkcot miatt összeomlott a piac. Június 20. körül érik a Pinkcot, akkor először a Budapesti Nagybani Piacon, azután Bécsben is annyi magyar kajszi volt, hogy a megszokott ár harmadáért, 0,5 euróért lehetett csak eladni. Az ilyen helyzetek kivédésére valamilyen koordinációra van szükség, hangsúlyozta Fülöp Gábor. Ami őt illeti, a Pinkcot felét kivágja az idén.

Most 130 kajszifajta érik Tordason, de közülük legföljebb egy tucatnyi lehet alkalmas hazai termesztésre, mondta előadásában Szani Zsolt témavezető, mielőtt az ültetvényben levezényelte a fajtabemutatót.

kajszifajta
Bergeval
Fotó: Horváth Csilla

Középidőben az egyik legjobb fajtának tartja a Bergevalt Lothar Wurm, a klosterneuburgi mezőgazdasági intézet és szakiskola vezetője. Jól bírta a tavaszi fagyokat, nagyon bőtermő, szép és ízletes a gyümölcse. Növényvédelmére azonban figyelni kell, betegségekre elég érzékeny és a rovarok is szeretik. Hibája az is, hogy hamar puhul. Mindezek ellenére az osztrák szakember jobbnak tartja, mint a Bergarouge fajtát.

A Goldrich sem új fajta, de egészséges állománya és bő termése miatt még mindig termesztésben van. Érdemes porzófajtát ültetni mellé, mert akkor rosszabb termékenyülés esetén sem hullik a gyümölcse. Sajnos fagyérzékeny fajta.

A Digat ígéretes, szép és finom gyümölcsű kajszi, azonban a fülbemászók is szeretik, védeni kell ellenük.

Digat
Digat
Fotó: Horváth Csilla
Olasz fajta az Albinova, amit a nemesítője, Angelo Minguzzi mutatott be. Egy olasz tájfajta ízét szerette volna ötvözni a ma kívánatos tulajdonságokkal, vagyis az egyöntetű éréssel és jó tárolhatósággal. A gyümölcs halvány, édes-savas, erősen aromás, 2-3 menetben szedhető, nem hullik és nem puhul.

A Lady Cot öntermékeny, bőtermő, szép piros kajszi, erősen kell ritkítani, hogy darabos áru legyen belőle. Kemény a húsa és a héja, ezért jól manipulálható és három hétig lehet tárolni.

A Tardif de Valence egyik legnagyobb előnye, hogy a hazai tapasztalatok szerint sem hajlamos a fapusztulásra. Ritka, feltörő koronájú, öntermékeny fajta, de kevés virág van rajta, ezért könnyebben kezelhető. Rendszeresen és bőven terem, július 20. után érik. Hibája, hogy nem olyan szép színes, mint a legújabb fajták és nagyon érzékeny a hazánkban is megjelent xantomónászos betegségre.

Lady Cot
Lady Cot
Fotó: Horváth Csilla

A Ceglédi bájos nevet kapta a legutóbb állami minősítést nyert magyar újdonság. Gyümölcse 0-70 grammos, jóízű, mint a magyar kajszik általában. Feldolgozásra kiválóan alkalmas. Későn virágzik, két héttel a Magyar kajszi után érik, öntermékeny és toleráns a moníliás betegságre.

A Ceglédi zamatos bő tíz éve kapott állami elismerést, de nem nagyon terjedt el a termesztésben. Fája könnyen kezelhető, ritka elágazásokat hoz, intenzív ültetvényt is létesíthetünk belőle. Későn virágzik, 2-3 nappal a Magyar kajszi után érik. Húsa szilárd, rostos, rendkívül jóízű, kimagasló Közepes méret, sárga alapszínen 70-80 százalék piros fedőszín alakul ki rajta. Moníliára ez is toleráns és a sharka vírus tünetei nem jelennek meg a gyümölcsén.

Három cseh fajtát is láthattunk, mindhárom vírusrezisztens, de a gombás és baktériumos betegségekre fogékonyak. A Candela a Goldrich idejében érik, az Adriana három nappal a Magyar kajszi előtt, a Betinka két nappal a Magyar kajszi után.

Forrás: 
magyarmezogazdasg.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elmúlt 30 évünk...

Kiadónk, a Magyar Mezőgazdaság Kft. a napokban ünnepelte megalakulásának 30. évfordulóját. A Gödöllői Királyi Kastélyban rendezett gálavacsorán köszönthettük a szaktárca és a szakmai szervezetek képviselőit, legfontosabb partnereinket, régi és új kollégáinkat.

Gazdálkodás a jövő városaiban

Szingapúr elképesztő iramban, tudatosággal és előrelátással fejlődik. Vezetői szembe mennek a manapság általánosan elfogadott tendenciával, annak érdekében, hogy élhetőbb környezetet és éltetőbb feltételeket teremtsenek a lakosság számára. Ragadós lesz a példájuk?

Madárinfluenza: további enyhítések Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

A madárinfluenza járvány lassú, döntően védőkörzeten belüli terjedésének köszönhetően további enyhítéseket engedélyezett az országos főállatorvos. Az engedmény a víziszárnyasok technológiai mozgatását teszi lehetővé Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye korlátozás alatt álló területeinek egy részén is.

A piac egy külön világ

A kertészkedést soha nem lehet, és nem is szabad abbahagyni – mondja Molnár Zoltán, aki Keszthelyen, a Balaton-part közelében termel csodálatos salátákat, paprikákat és paradicsomokat, és nemcsak családja számára, hanem vásárlóknak is. Utóbbiak többsége a tapolcai piacon veszi tőle a házi zöldségeket.

Spanyolország: kifelé is, befelé is több zöldség-gyümölcs utazott

A legfrissebb statisztika szerint Spanyolország az idén január és szeptember között 9,6 millió tonna friss zöldséget-gyümölcsöt exportált, ami 2,5 százalékos plusz az előző évihez képest. Az import nagyobb mértékben, 6,3 százalékkal nőtt, de még így is csak 2,6 millió tonnát tett ki.

Megállapodtak a miniszterek, cél a műanyagmentes zöldség-gyümölcs csomagolás

Németország tartományi agrárminiszterei egységes irányzatban állapodtak meg: a zöldség-gyümölcs kereskedelemben csökkenteni kell a csomagolási hulladékot, és amennyire csak technológiailag lehetséges, mellőzni kell a műanyagot.

A "gesztenyés" termékek is drágulnak

A szokásosnál jóval kevesebb gesztenye termett idén hazánkban, a szelídgesztenyéből készült termékek ugyanakkor egyre kelendőbbek a magyar vásárlók körében, ezért a feldolgozóknak az eddigieknél is többet kell importálniuk.

Ahol a retek lett a fő kultúra

Rövid tenyészidejének köszönhetően a hónapos retket általában a fő kultúrák előtt vagy után vetik a kertészek. Kiss Péterék jászfényszarui kertészetében azonban fő növényként kezelik, a fűtetlen fóliákból és szabadföldről szinte egész évben ellátják vevőiket.

Ránctalanító arcpakolás dióval és mákkal: a hideg ellen is védi a bőrt

A diót és a mákot elsősorban élelmiszerként használjuk, ezen élelmiszerek azonban legalább annyira hasznosak a szépségápolásban, mint a konyhában.

Későbbre halasztották

A Flormart kertészeti kiállítást minden évben megrendezik Olaszországban. A koronavírus-járvány nyomán kialakuló bizonytalanságok miatt a szervezők későbbre halasztották a vásárt.