0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Pluszpénz boldog tehéntartásért

Ausztria legnagyobb tejfeldolgozó vállalata plusz pénzzel honorálja azokat a gazdákat, akik hajlandók a rendeletben előírt állatjóléti intézkedéseken túl meghatározott feltételeket is teljesíteni.

Berglandmilch, a legnagyobb osztrák tejfeldolgozó vállalat, mely jelenleg 11 000 beszállítóval dolgozik együtt, 2019 januárjában tájékoztatta ügyfeleit az állatjóléti támogatás feltételekhez kötött növelhetőségéről. A feltételeket teljesítő gazdák részére a bónusz támogatás kifizetése már megkezdődött.

A tejüzem összesen 7,7 millió eurót fizet ki azoknak a gazdáknak, akik a törvényi minimumkövetelményeken túlmutató állatjóléti intézkedéseket vezetnek be gazdaságukba.  

A beszállítók egy része élt a lehetőséggel.

Az első hónapokban 90 tejtermelő hajtotta végre azokat az állatjóléti intézkedéseket, amelyek meghaladják a szigorú osztrák állatjóléti előírásokat, és

ennek a plusz ellátásnak köszönhetően a tej kilogrammjáért további 1,1 Euro centet kaphatnak.

A plusz összeget azok kaphatják, akik a tejelő teheneket családi gazdaságokban, kis létszámú állományokban tartják és intenzív ember-állat kapcsolattal gondozzák. Valamint a követelmények közé tartozik  az ivóvízhez való hozzáférhetőség, és annak minősége , a glifozát mentes, saját termelésű takarmány,  és a pálmaolaj mellőzése a takarmányokban.  

Forrás: farmer.pl/magyarmezogazdasag.hu