Back to top

A világ legnépszerűbb botanikus kertjei

A kerti bútorok forgalmazására szakosodott Farawayfurniture.com elkészítette azoknak a botanikus kerteknek a listáját, amelyekről a legtöbb képet töltötték föl a használók a legnépszerűbb képmegosztó oldalra, az Instagramra.

A fölmérés szerint a legtöbb képfeltöltést a szingapúri Gardens by the Bay (Tengerparti Kertek) botanikus kert kapta (a képen), 919 879 hashtaggel (ejtsd hesteg) kategorizált képet töltöttek föl a látogatók. Ezt követi a 622 176 poszttal a brit Kew Gardens áll a második helyen a népszerűségi listán.

Gardens by the Bay: 919 879 képfeltöltéssel vezet az Instagramon
Gardens by the Bay: 919 879 képfeltöltéssel vezet az Instagramon

Ha tovább nézzük az legtöbb Instagram képfeltöltést megért kerteket, akkor azt láthatjuk, hogy

a 3. helyen a világ legnagyobb tulipánkertje, a hollandiai Lisse városában található Keukenhof büszkélkedhet a 3. hellyel 528 943 hashtaggelt poszttal.

Negyedik helyen áll a Jardim Botânico do Rio de Janeiro 278 628 poszttal, míg az ötödik a marrákesi Jardin Majorelle, amit, mivel a Yves St Laurent úton található, csak YSL Gardens-nek hívnak. Erről 236 307 Instagram-poszt született. A sereghajtók a pekingi Nyári Palota kertje 168 610, az olaszországi Tivoliban található Villa d’Este 137 547 poszttal, illetve a dél-afrikai Fokvárosban található Kirstenbosch National Botanical Garden 122 184 poszttal.

The Eden Project a legdrágább kert, a teljes árú belépőjegy egy felnőtt részére 28,5 fontba, azaz valamivel több mint 10 ezer forintba kerül
The Eden Project a legdrágább kert, a teljes árú belépőjegy egy felnőtt részére 28,5 fontba, azaz valamivel több mint 10 ezer forintba kerül

A fölmérésben számba vették azokat a növénygyűjteményeket is, amelyek a legborsosabb áron látogathatók.

Az árversenyben szintén a Cornwall megyében, Bodelva település határában, egy fölhagyott agyagbánya területén kialakított természetvédelmi látogatóközpont, az Eden Project vezet.

Itt a teljes árú belépőjegy egy felnőtt részére 28,5 fontba, azaz valamivel több mint 10 ezer forintba kerül. Ez a kert azonban csak a 7. helyen szerepel az Instagram-poszt versenyben. A legolcsóbban látogatható botanikus kert a brazíliai Rio de Janeiróban található Jardim Botânico do Rio de Janeiro, amely 7 brazil reálért, azaz alig több, mint 500 forintért látogatható. Az Instagram-posztok számát tekintve a 4. helyen áll a rangsorban.

Az UNESCO Világörökség részét képező Kew Gardens a második legnépszerűbb gyűjteményes kert
Az UNESCO Világörökség részét képező Kew Gardens a második legnépszerűbb gyűjteményes kert

Ha már a költségeknél tartunk, érdemes megemlíteni, hogy

az Instagramon a legtöbbet posztolt szingapúri Gardens by the Bay belépőjegye csupán a 4. legdrágább; egy standard felnőtt jegy 20 dollárba kerül, ami nagyjából 5800 forint.

Az UNESCO Világörökség részét képező Kew Gardens a harmadik legdrágábban látogatható gyűjteményes kert, amit egy felnőtt teljes áron 16.5 fontért, hozzávetőlegesen 5800 forintért tekinthet meg. Ne hagyjuk ki a második legdrágábban látogatható gyűjteményes kertet sem, ami nevezetesen a pennsylvaniai Longwood Gardens, ahová teljes áron 23 dollárért, azaz közel 6700 forintért léphetünk be. Az Insagram-posztok számát tekintve ez a kert a 6. helyen áll 228.691 feltöltött fényképpel.

Forrás: farawayfurniture.com

Forrás: 
magyarmezogazdasag.ho/farawayfurniture.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Készítsünk magaságyást, megéri!

Még nem vagyunk elkésve, ha most jut eszünkbe magaságyást építeni, hiszen az egyik előnye éppen az, hogy tavasztól őszig folyamatosan ültethetünk, vethetünk bele. Így megtermelhetjük a friss zöldséget a családnak. És a palántaszezon most kezdődik.

Tömött város, üres határ – hol a biodiverzitás?

Rovar- és madárfajok tűnnek el nyomtalanul, az élőhelyek alapvető feltételei szűnnek meg napról napra, ahol az állatok nem tudnak megmaradni és száműzötté válnak.

Virágos erkély mozgalom a kertészetek megmentéséért

Interneten lehet megrendelni és házhoz szállítják a növényeket annak, aki részt vesz a most meghirdetett Virágos erkélyek elnevezésű mozgalomban, Olaszországban. A kampányt azzal a céllal indították, hogy színt, szépséget és reményt vigyenek a nehéz napokba és enyhítsék a virágkertészek veszteségeit.

Fűbútorok: most kell belekezdeni!

A járványügyi helyzetet látva, idén sokat fogunk otthon ülni, de miért ne tehetnénk ezt a kertben, kényelemben? Egy fűbútor elkészítése egyszerű, bár kissé időigényes: ha most elkezdjük, nyárra már készen is lesz…

Fennakadásokat okoz a gyümölcstelepítésben a koronavírus

A hazai faiskolákban és a gyümölcstelepítésben is gondot okoznak a COVID-19 vírus miatti korlátozások. Nem érkeznek meg a külföldről, elsősorban Olaszországból és Hollandiából származó szaporítóanyagok, de kiszállítani sem tudunk.

Ments meg egy kertet! – országszerte lehet pályázni

Az Agrárminisztérium idén országosan is meghirdeti a „Ments meg egy kertet!” programot. A Kertészkedés Éve alkalmából 2016-ban elindított, és az első években kizárólag az AM fenntartású iskolák részére elérhető programot az agrártárca az első évek pozitív tapasztalatai, a programban rejlő szakmai és társadalmi értékek miatt országos szintűre terjeszti ki.

Növények a falon - betontenger ellen

Szokatlan hőmérséklet, kiszámíthatatlan csapadékeloszlás, szennyezett talaj és levegő. Csak néhány tényező, amelyek új feladatot adnak, megoldást kívánnak. A zöldfalak alkalmazása lehet az egyik megoldás a problémák kezelésére.

Primulák a szivárvány minden színében

Az évkezdet első cserepes növényei, a primulák élénk színkavalkáddal mosolyognak ránk a boltokban és jelzik, hogy már karnyújtásnyira a tavasz. Válogassunk belőlük bátran és élvezzük a sokoldalúan felhasználható növény ragyogását, akár virágzó hagymásokkal, bimbózó nárcisszal, krókusszal, jácinttal vegyes elrendezésben.

A szivacsvárosoké a jövő

Szivacsvárosban élni sokkal kellemesebb, és az építészek szerint ez oldja meg a 21. századi metropoliszok problémáit. Számos szakember olyan házak építését javasolja, amelyek képesek az esővíz összegyűjtésére és megtartására, ezzel egyrészt hűtik a környezetet, másrészt megoldódik a városi kertek vízellátása is.

Városi parkok nyugati mintára

A Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatásával szervezett szakmai tanulmányúton Zürich és Lyon parkjaival ismerkedtek a magyar szakemberek.