Back to top

A világ legnépszerűbb botanikus kertjei

A kerti bútorok forgalmazására szakosodott Farawayfurniture.com elkészítette azoknak a botanikus kerteknek a listáját, amelyekről a legtöbb képet töltötték föl a használók a legnépszerűbb képmegosztó oldalra, az Instagramra.

A fölmérés szerint a legtöbb képfeltöltést a szingapúri Gardens by the Bay (Tengerparti Kertek) botanikus kert kapta (a képen), 919 879 hashtaggel (ejtsd hesteg) kategorizált képet töltöttek föl a látogatók. Ezt követi a 622 176 poszttal a brit Kew Gardens áll a második helyen a népszerűségi listán.

Gardens by the Bay: 919 879 képfeltöltéssel vezet az Instagramon
Gardens by the Bay: 919 879 képfeltöltéssel vezet az Instagramon

Ha tovább nézzük az legtöbb Instagram képfeltöltést megért kerteket, akkor azt láthatjuk, hogy

a 3. helyen a világ legnagyobb tulipánkertje, a hollandiai Lisse városában található Keukenhof büszkélkedhet a 3. hellyel 528 943 hashtaggelt poszttal.

Negyedik helyen áll a Jardim Botânico do Rio de Janeiro 278 628 poszttal, míg az ötödik a marrákesi Jardin Majorelle, amit, mivel a Yves St Laurent úton található, csak YSL Gardens-nek hívnak. Erről 236 307 Instagram-poszt született. A sereghajtók a pekingi Nyári Palota kertje 168 610, az olaszországi Tivoliban található Villa d’Este 137 547 poszttal, illetve a dél-afrikai Fokvárosban található Kirstenbosch National Botanical Garden 122 184 poszttal.

The Eden Project a legdrágább kert, a teljes árú belépőjegy egy felnőtt részére 28,5 fontba, azaz valamivel több mint 10 ezer forintba kerül
The Eden Project a legdrágább kert, a teljes árú belépőjegy egy felnőtt részére 28,5 fontba, azaz valamivel több mint 10 ezer forintba kerül

A fölmérésben számba vették azokat a növénygyűjteményeket is, amelyek a legborsosabb áron látogathatók.

Az árversenyben szintén a Cornwall megyében, Bodelva település határában, egy fölhagyott agyagbánya területén kialakított természetvédelmi látogatóközpont, az Eden Project vezet.

Itt a teljes árú belépőjegy egy felnőtt részére 28,5 fontba, azaz valamivel több mint 10 ezer forintba kerül. Ez a kert azonban csak a 7. helyen szerepel az Instagram-poszt versenyben. A legolcsóbban látogatható botanikus kert a brazíliai Rio de Janeiróban található Jardim Botânico do Rio de Janeiro, amely 7 brazil reálért, azaz alig több, mint 500 forintért látogatható. Az Instagram-posztok számát tekintve a 4. helyen áll a rangsorban.

Az UNESCO Világörökség részét képező Kew Gardens a második legnépszerűbb gyűjteményes kert
Az UNESCO Világörökség részét képező Kew Gardens a második legnépszerűbb gyűjteményes kert

Ha már a költségeknél tartunk, érdemes megemlíteni, hogy

az Instagramon a legtöbbet posztolt szingapúri Gardens by the Bay belépőjegye csupán a 4. legdrágább; egy standard felnőtt jegy 20 dollárba kerül, ami nagyjából 5800 forint.

Az UNESCO Világörökség részét képező Kew Gardens a harmadik legdrágábban látogatható gyűjteményes kert, amit egy felnőtt teljes áron 16.5 fontért, hozzávetőlegesen 5800 forintért tekinthet meg. Ne hagyjuk ki a második legdrágábban látogatható gyűjteményes kertet sem, ami nevezetesen a pennsylvaniai Longwood Gardens, ahová teljes áron 23 dollárért, azaz közel 6700 forintért léphetünk be. Az Insagram-posztok számát tekintve ez a kert a 6. helyen áll 228.691 feltöltött fényképpel.

Keukenhof büszkélkedhet a 3. hellyel
Keukenhof büszkélkedhet a 3. hellyel
Forrás: farawayfurniture.com

Forrás: 
magyarmezogazdasag.ho/farawayfurniture.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nemecsek újból megfürdik

Sokan keresik a Füvészkertben azt a helyet, ahol Molnár Ferenc Pál utcai fiúk című regényének hőse, Nemecsek Ernő a medencébe merült. Az ifjúsági regény hősét és a jelenetet szobor idézi meg, amit csütörtökön avattak föl.

14 ezer négyzetméteres városi kertet álmodtak egy párizsi tetőre

Jövőre nyílik Párizs délnyugati részén a 14 ezer négyzetméteres kert, mely Európa legnagyobbja lesz. A tervek szerint 30 különböző növényt termesztenek majd, és csúcsszezonban napi 1000 kilónyi zöldség és gyümölcs kerülhet majd ki belőle.

Újdonságok a befőttesüvegben

Szeretnénk mindent megőrizni a nyári ízekből, a kertben termett felesleget eltenni télire. Aki szeret kísérletezni, szétnézhet a szomszédos országok szokásai között is, ott mi kerül a befőttesüvegbe. Érdemes néhány, számunkra szokatlan recepttel megismerkedni. Mit szólna a savanyított retekhez, az ecetes gombához, vagy a lilahagyma lekvárhoz?

Intelligens fasoröntözés

Július elején átadták Budapesten az 1-es villamos Etele térig tartó mintegy 1,7 kilométeres új szakaszát. A közlekedésfejlesztéshez a zöldterületek megújítása is hozzátartozott, aminek egyik különlegessége, hogy a zöldfelületek kivitelezője itt alkalmazta először közterületen öntözőzsákos vízutánpótlást, ami egyedülálló az országban.

A szürkevíz életmentő lehet a frissen ültetett facsemetéknek

Mind a fürdő, mind a mosogatóvíz alkalmas arra, hogy az újonnan telepített utcafáknak biztosítsa az életben maradáshoz szükséges vizet. Különösen akkor, ha az önkormányzat nem engedheti meg magának az öntözésüket.

Nyersen is csoda finomak ezek a zöldségek

A legtöbb zöldséget feldolgozva fogyasztjuk, de vannak olyanok, amelyek nyersen is kiválóak, mégsem szoktuk főzés-sütés nélkül enni. Próbálja ki a cukkinit, karfiolt, a brokkolit vagy a gombát nyersen!

Ilyen a rovarbarát város

Bécs város Környezetvédelmi Osztálya "Hét pont a rovarokért" címmel foglalta össze, mit tesznek a lepkék, a vadon élő méhek, a bogarak és még több ezer rovar sokféleségének megőrzése érdekében – közölte Bécs Város Külképviseleti Irodája.

Virágot ültet? Csakis kreatívan! - képgaléria

Kinőtte a cserepet a szobanövény, és hirtelen nincs ötletünk, mibe ültessük szét? Vagy a nyári festés után a belső tereket eredeti virágtartókkal tennénk változatossá? Ne vásároljunk azonnal új kaspókat és virágtartókat! Nézzünk inkább szét a házban! Mutatjuk, mi mindenben lehet virágot ültetni.

Fergeteges tátorján

Tömegesen fordult elő hazánkban, a pásztorok ették, a negyvenes években még virágoskertekbe is ültették, mostanság pedig annyira megritkult, hogy védetté nyilvánították. A tátorjánról beszélünk, amelyet a magyar törzsek úton-útfélen megtalálhattak, és fogyasztottak is.

A fehérvirágú ördögszilva

A díszcseresznyékkel, a díszalmákkal és az orgonákkal nagyjából egy időben bontogatják a szirmaikat – az idei tavaszon tehát a megszokottnál korábban elvirágoztak – a rózsafélék családjának (Rosaceae) kevéssé ismert tagjai, az ördögszilvák. Közülük a fehérvirágú ördögszilva (Prinsepia uniflora) szép példányai díszlenek a Budai Arborétum alsó kertjében, a ’K’ épület melletti rézsűben.