Back to top

A világ legnépszerűbb botanikus kertjei

A kerti bútorok forgalmazására szakosodott Farawayfurniture.com elkészítette azoknak a botanikus kerteknek a listáját, amelyekről a legtöbb képet töltötték föl a használók a legnépszerűbb képmegosztó oldalra, az Instagramra.

A fölmérés szerint a legtöbb képfeltöltést a szingapúri Gardens by the Bay (Tengerparti Kertek) botanikus kert kapta (a képen), 919 879 hashtaggel (ejtsd hesteg) kategorizált képet töltöttek föl a látogatók. Ezt követi a 622 176 poszttal a brit Kew Gardens áll a második helyen a népszerűségi listán.

Gardens by the Bay: 919 879 képfeltöltéssel vezet az Instagramon
Gardens by the Bay: 919 879 képfeltöltéssel vezet az Instagramon

Ha tovább nézzük az legtöbb Instagram képfeltöltést megért kerteket, akkor azt láthatjuk, hogy

a 3. helyen a világ legnagyobb tulipánkertje, a hollandiai Lisse városában található Keukenhof büszkélkedhet a 3. hellyel 528 943 hashtaggelt poszttal.

Negyedik helyen áll a Jardim Botânico do Rio de Janeiro 278 628 poszttal, míg az ötödik a marrákesi Jardin Majorelle, amit, mivel a Yves St Laurent úton található, csak YSL Gardens-nek hívnak. Erről 236 307 Instagram-poszt született. A sereghajtók a pekingi Nyári Palota kertje 168 610, az olaszországi Tivoliban található Villa d’Este 137 547 poszttal, illetve a dél-afrikai Fokvárosban található Kirstenbosch National Botanical Garden 122 184 poszttal.

The Eden Project a legdrágább kert, a teljes árú belépőjegy egy felnőtt részére 28,5 fontba, azaz valamivel több mint 10 ezer forintba kerül
The Eden Project a legdrágább kert, a teljes árú belépőjegy egy felnőtt részére 28,5 fontba, azaz valamivel több mint 10 ezer forintba kerül

A fölmérésben számba vették azokat a növénygyűjteményeket is, amelyek a legborsosabb áron látogathatók.

Az árversenyben szintén a Cornwall megyében, Bodelva település határában, egy fölhagyott agyagbánya területén kialakított természetvédelmi látogatóközpont, az Eden Project vezet.

Itt a teljes árú belépőjegy egy felnőtt részére 28,5 fontba, azaz valamivel több mint 10 ezer forintba kerül. Ez a kert azonban csak a 7. helyen szerepel az Instagram-poszt versenyben. A legolcsóbban látogatható botanikus kert a brazíliai Rio de Janeiróban található Jardim Botânico do Rio de Janeiro, amely 7 brazil reálért, azaz alig több, mint 500 forintért látogatható. Az Instagram-posztok számát tekintve a 4. helyen áll a rangsorban.

Az UNESCO Világörökség részét képező Kew Gardens a második legnépszerűbb gyűjteményes kert
Az UNESCO Világörökség részét képező Kew Gardens a második legnépszerűbb gyűjteményes kert

Ha már a költségeknél tartunk, érdemes megemlíteni, hogy

az Instagramon a legtöbbet posztolt szingapúri Gardens by the Bay belépőjegye csupán a 4. legdrágább; egy standard felnőtt jegy 20 dollárba kerül, ami nagyjából 5800 forint.

Az UNESCO Világörökség részét képező Kew Gardens a harmadik legdrágábban látogatható gyűjteményes kert, amit egy felnőtt teljes áron 16.5 fontért, hozzávetőlegesen 5800 forintért tekinthet meg. Ne hagyjuk ki a második legdrágábban látogatható gyűjteményes kertet sem, ami nevezetesen a pennsylvaniai Longwood Gardens, ahová teljes áron 23 dollárért, azaz közel 6700 forintért léphetünk be. Az Insagram-posztok számát tekintve ez a kert a 6. helyen áll 228.691 feltöltött fényképpel.

Forrás: farawayfurniture.com

Forrás: 
magyarmezogazdasag.ho/farawayfurniture.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fenntartható "okosvárosok" - Országfásításról, városi zöldfelületi rendszerekről az Agrárakadémián

Mi a szerepük a városkörnyéki zárt erdőségeknek a települések klímájának javításában? Miben segítik a szakképzett favizsgálók és faápolók a települések értékes fáinak megóvását? Milyenek a fenntartható, „okosvárosok"? Ezekről a kérdésekről folytattak eszmecserét a szakemberek a Magyar Mezőgazdaság Kft. által a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán rendezett Agrárakadémián.

A kaposvári Szabadságfa az Év Fája

A kaposvári Szabadságfa lett az idén az Év fája az Ökotárs Alapítvány által 2010 óta szervezett híres magyar fák versenyén. A Hős Fa címet a Vasvár határában, a Szentkúti Parkerdőben álló Szentkúti Öregharcos, míg az Országos Erdészeti Egyesület különdíját a zilizi Ezeréves tölgyfa kapta.

Virágos Magyarország - Megválasztották az év főkertészét

A Magyar Önkormányzati Főkertész Egyesület döntése alapján a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny Budapesten megrendezett díjátadó ünnepségén Az Év Főkertésze kitüntetést Székesfehérvár főkertésze vehette át. Spanyárné Halász Szilvia kertészmérnök és környezetvédelmi szakmérnök negyven éve dolgozik a szakmában, és a kezdetektől részt vesz a Virágos Magyarország verseny szervezésében.

Egészségesebb a városi méz?

Az idei szezon nem volt könnyű a méhek számára. A hosszú aszályos időszak jelentősen csökkentette a nektárt adó növények virágzási idejét, ami rendkívül fontos a méhek számára. Ezért az idén Európa nagy részén nem számíthatnak rekord méz mennyiségre. De mi a helyzet a minőséggel?

Most beleszólhat Budapest zöldfelületeinek tervezésébe, ne hagyja ki!

Budapesten él? Akkor szánjon pár percet erre a zöldfelületi kérdőívre, ne utólag zsörtölődjön, hogy mit hogyan kellett volna csinálni. Majdnem 750 helyszínről van szó, a legtöbbjük nem is „igazi” park, hanem valamilyen lakótelepi zöldfelület. Érdemes megnézni, hátha pont az ön lakóhelyén is van egy.

Halott fákból műalkotás

Egy olasz művész, Andrea Gandini öreg fákból, farönkökből alkotja meg szobrait szülővárosában, Rómában. A fiatal szobrász 22 éves korára már több mint 66 fát faragott ki a Villa Pamphili parkban azzal a céllal, hogy új életre keltse az elfelejtett farönköket.

Az opáljuhar őszi pompája

Ősszel az egyik legpompásabban színeződő juharfaj az opáljuhar. Gyönyörű, sárga és skarlátpirosas-narancsos árnyalatokban ragyog a lombozat, a rajta átszűrődő napfényben az opálok különféle pirosas-sárgás árnyalataira emlékeztet.

Jóbogyók és rossz bogyók

Ősszel sok színes és kívánatos bogyó jelenik meg a parkokban, kertekben található cserjéken, fákon. Ami a madaraknak finom csemege, az embereknek nem mind ehető, így csak óvatosan a színes bogyók kóstolgatásával! Kirándulás a bogyók világában gyerekekkel nem csak gyerekeknek.

Látványkertek, közösségi kertek és virágok minden mennyiségben

A HUNGEXPO D pavilonjában várja az érdeklődőket az OMÉK kertészeti seregszemléje, ahol mind a szakmai, mind pedig a nagyközönség számára érdekesen és látványosan mutatják be a magyarországi díszkertészeti ágazat szereplőinek munkáját, eredményeit.

Kutatás, ismeretterjesztés, kikapcsolódás

Régen akár száz év is eltelt, mielőtt megnyitottak egy arborétumot, így az idén mindössze 60. születésnapját ünneplő Budakeszi Arborétum különleges helyet foglal el a gyűjteményes kertek között. A főváros közelsége és a növekvő érdeklődés miatt a területet kezelő Pilisi Parkerdő Zrt. nem várt további évtizedekig, 2016 nyarán kitárta az arborétum kapuit a nagyközönség előtt.